Bardzo dobre ciasto z brzoskwiniami
Bardzo dobre ciasto z brzoskwiniami – półkruche, nie przesłodzone, proste w przygotowaniu. Rzecz jasna – brzoskwinie można podmienić na nektarynki, poza sezonem również na te puszkowane.
Ciasto długo pozostaje świeże, sprawia to dodatek serka homogenizowanego. Jeśli akurat nie mamy takiego na stanie można zmiksować zwykły twaróg z dodatkiem śmietany i będzie równie dobrze.
Przed upieczeniem ciasto ma dość luźną jak na półkruche konsystencję, wystarczy odrywać małe kawałki wielkości włoskiego orzecha, układać je obok siebie na dnie formy a następnie spłaszczyć mokrą dłonią by połączyły się w całość.
Podobnie z wierzchnią warstwą – nieduże kulki ciasta trzeba ułożyć na owocach a podczas pieczenia same rozpłyną się po powierzchni.
W przepisie nie ma jajek, tak ma być, nie są potrzebne:)
Ciasto można podawać jeszcze ciepłe, z gałką lodów np. waniliowych, smakuje bosko. Przez kolejne dni nie traci na atrakcyjności. Zróbcie koniecznie.
Bardzo dobre ciasto z brzoskwiniami (na formę ok. 24×34 cm) :
- 3 szklanki mąki (450g)
- 2/3 szklanki cukru (190g)
- łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego lub 200g białego sera zblendowanego na gładko z 3 łyżkami śmietany
- 4 brzoskwinie
- cukier puder do posypania ciasta ( ok. 2- 3 łyżki)
Bardzo dobre ciasto z brzoskwiniami – przepis
Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier, wanilię, proszek do pieczenia i serek waniliowy. Zagnieść wszystko na jednolite ciasto. Można to zrobić ręcznie lub przy pomocy malaksera. Gdyby ciasto było twarde – dodać łyżkę lodowatej wody.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 170 stopni, funkcja góra – dół.
Z połowy przygotowanego ciasta odrywać kulki wielkości włoskiego orzecha i układać w ok. dwucentymetrowych odstępach na dnie formy. Spłaszczyć zwilżoną dłonią by kulki się połączyły i stanowiły jednolity, cienki spód.
Brzoskwinie przekroić na połówki, pozbawić pestek.
Na wyklejonym ciastem spodzie ułożyć owoce skórką do góry. Na każdy nakładać kulki z pozostałego ciasta. Podczas pieczenia rozpłyną się w jednolitą powierzchnię.
Formę wstawić na środkową półkę całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut. Studzić na metalowej kratce. Lekko ostudzone posypać cukrem pudrem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
I znowu nabrałam ochoty na słodycze – kusisz takimi przepisami 😀
Czasem – czemu nie:)
Czy brzoskwinie/nektarynki można zastąpić jabłkiem?
tak