Sałatka z kurczakiem, czerwoną kapustą i awokado
Sałatka z kurczakiem, czerwoną kapustą i awokado – kulinarny sztos! Chrupiąca, baaaardzo smaczna, idealnie doprawiona, bardzo efektownie wyglądająca i znikająca w mgnieniu oka ze stołu.
Czerwona kapusta u boku zielonego avocado i roszponki wygląda jak malowana. By smakowała wyjątkowo i nie traciła swojego pięknego koloru trzymałam ją kilkanaście minut w prostej, słodko-kwaśnej marynacie sporządzonej z mieszaniny winnego octu, wody i odrobiny cukru. Kto nie lubi smaku octu może zastąpić go sokiem z cytryny lub limonki.
Tradycyjny smak surówki z czerwonej kapusty mojej mamy dostał nowego szlifu i jest jeszcze pyszniej. Wjechał na salony w postaci pysznej sałatki, idealnej na przystawkę i jako samodzielne danie.
Dressing z ulubionego Majonezu Kieleckiego uniwersalnie spaja różnorodne, chrupiące faktury i mam szybkie, idealne danie na towarzyskie spotkania. Dziś zajadaliśmy je również na obiad, lato zachęca do przygotowania lżejszych dań schłodzonych w lodówce.
Kiedy zostanie trochę pieczeni z obiadu, kurczaka czy wieprzowiny, nie ma potrzeby dodatkowego grillowania piersi kurczaka, śmiało można wykorzystać przygotowane już mięso.
By sałatka z majonezowym dressingiem wyglądała ładnie, dobrze jest przed zmieszaniem odłożyć trochę składników na osobny talerzyk. Resztę wymieszać z sosem i na wierzchu ułożyć składniki soute, czyste. Podana tak sałatka zawsze wygląda świeżo i apetycznie a goście wiedza jakich składników mogą spodziewać się w środku. Po zużyciu części, przed podaniem jej w następnej turze, lepiej przełożyć wszystko do czystej salaterki. To znany trik barów sałatkowych, wiedzieliście? Kiedy ubędzie nieco z salaterki – siup, dają jej nową, świeżo umytą i suchą, a my kupujemy chętniej kiedy sprawia wrażenie nienaruszonej.
W wersji do pracy, na uczelnię czy do szkoły, sos można wlać na spód słoika, potem warstwowo ułożyć składniki i zakręcić naczynie pokrywką. Kilka minut przed zjedzeniem wystarczy obrócić zakręcony słoik do góry nogami i sos spłynie w dół łącząc sałatkę. Tadaaam:)
sałatka z kurczakiem, czerwoną kapustą i awokado – składniki :
- ok. 1/4 główki czerwonej kapusty
- marynata do kapusty – 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki wody, półtorej łyżeczki cukru cukru, 1/3 łyżeczki soli
- 100 g ugotowanego w osolonej wodzie makaronu biavetta (tego w kształcie ziaren ryżu lub innego, drobnego)
- ok. 300 g piersi z kurczaka
- pół białej (cukrowej) cebuli (można pominąć jeśli ktoś nie lubi)
- 1/2 awokado
- duża garść sałaty, np. roszponki czy rukoli
- 3 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- ew. kilka gałązek koperku lub natka siekanej pietruszki do dekoracji
- sól, pieprz do smaku
sałatka z kurczakiem, czerwoną kapustą i awokado – przepis
Kapustę zetrzeć na grubych oczkach tarki (można malakserem).
Składniki marynaty wymieszać i zalać nimi kapustę. Odstawić.
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą, odstawić do odsączenia na durszlaku.
Mięso kurczaka pokroić na cienkie plastry, oprószyć solą, pieprzem i łyżeczką słodkiej papryki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na grillowej lub zwykłej patelni. Odłożyć na deskę o krojenia. Pokroić w grubą kostkę.
Cebulę pokroić w cienkie “piórka” czyli półkrążki.
Awokado pokroić w kostkę lub przy pomocy małej łyżeczki wyciąć z miąższu kulki.
Kapustę odcisnąć ręką z nadmiaru soku. Ok. dwie łyżki odłożyć na osobny talerzyk, na później, do dekoracji.
Resztę kapusty przełożyć do większej miski. Dodać makaron i połowę pokrojonego w grubą kostkę kurczaka. Spróbować i ewentualnie dosolić i dodać pieprz.
Majonez Kielecki lekki wymieszać z jogurtem i szczyptą soli. Powstałym sosem zalać sałatkę, wymieszać. 2 łyżki sosu zostawić do dekoracji.
Wyłożyć do szerokiej salaterki lub na duży talerz. Na wierzchu ułożyć odłożoną wcześniej kapustę, sałatę, półkrążki cebuli i pozostałe mięso kurczaka.
Wierzch skropić pozostawionym sosem.
Wpis został przygotowany przy współpracy z Partnerem bloga, producentem Majonezu Kieleckiego lekkiego
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Sałatka wygląda na bardzo smakowitą 🙂
Ale pysznie wygląda ja bym zamieniła majonez na jogurt naturalny
muszę jej spróbować, dzięki za przepis