sałatka z kurczakiem, czerwoną kapustą i awokado

Sałatka z kurczakiem, czerwoną kapustą i awokado

Sałatka z kurczakiem, czerwoną kapustą i awokado – kulinarny sztos! Chrupiąca, baaaardzo smaczna, idealnie doprawiona, bardzo efektownie wyglądająca i znikająca w mgnieniu oka ze stołu.
Czerwona kapusta u boku zielonego avocado i roszponki wygląda jak malowana. By smakowała wyjątkowo i nie traciła swojego pięknego koloru trzymałam ją kilkanaście minut w prostej, słodko-kwaśnej marynacie sporządzonej z mieszaniny winnego octu, wody i odrobiny cukru. Kto nie lubi smaku octu może zastąpić go sokiem z cytryny lub limonki.
Tradycyjny smak surówki z czerwonej kapusty mojej mamy dostał nowego szlifu i jest jeszcze pyszniej. Wjechał na salony w postaci pysznej sałatki, idealnej na przystawkę i jako samodzielne danie.

Dressing z ulubionego Majonezu Kieleckiego uniwersalnie spaja różnorodne, chrupiące faktury i mam szybkie, idealne danie na towarzyskie spotkania. Dziś zajadaliśmy je również na obiad, lato zachęca do przygotowania lżejszych dań schłodzonych w lodówce.
Kiedy zostanie trochę pieczeni z obiadu, kurczaka czy wieprzowiny, nie ma potrzeby dodatkowego grillowania piersi kurczaka, śmiało można wykorzystać przygotowane już mięso.

By sałatka z majonezowym dressingiem wyglądała ładnie, dobrze jest przed zmieszaniem odłożyć trochę składników na osobny talerzyk. Resztę wymieszać z sosem i na wierzchu ułożyć składniki soute, czyste. Podana tak sałatka zawsze wygląda świeżo i apetycznie a goście wiedza jakich składników mogą spodziewać się w środku. Po zużyciu części, przed podaniem jej w następnej turze, lepiej przełożyć wszystko do czystej salaterki. To znany trik barów sałatkowych, wiedzieliście? Kiedy ubędzie nieco z salaterki – siup, dają jej nową, świeżo umytą i suchą, a my kupujemy chętniej kiedy sprawia wrażenie nienaruszonej.

W wersji do pracy, na uczelnię czy do szkoły, sos można wlać na spód słoika, potem warstwowo ułożyć składniki i zakręcić naczynie pokrywką. Kilka minut przed zjedzeniem wystarczy obrócić zakręcony słoik do góry nogami i sos spłynie w dół łącząc sałatkę. Tadaaam:)

sałatka z kurczakiem, czerwoną kapustą i awokado – składniki :

  • ok. 1/4 główki czerwonej kapusty
  • marynata do kapusty  – 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki wody, półtorej łyżeczki cukru cukru, 1/3 łyżeczki soli
  • 100 g ugotowanego w osolonej wodzie makaronu biavetta (tego w kształcie ziaren ryżu lub innego, drobnego)
  • ok. 300 g  piersi z kurczaka
  • pół białej (cukrowej) cebuli (można pominąć jeśli ktoś nie lubi)
  • 1/2 awokado
  • duża garść sałaty, np. roszponki czy rukoli
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • ew. kilka gałązek koperku lub natka siekanej pietruszki do dekoracji
  • sól, pieprz do smaku

sałatka z kurczakiem, czerwoną kapustą i awokado – przepis

Kapustę zetrzeć na grubych oczkach tarki (można malakserem).
Składniki marynaty wymieszać i zalać nimi kapustę. Odstawić.
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą, odstawić do odsączenia na durszlaku.
Mięso kurczaka pokroić na cienkie plastry, oprószyć solą, pieprzem i łyżeczką słodkiej papryki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na grillowej lub zwykłej patelni. Odłożyć na deskę o krojenia. Pokroić w grubą kostkę.
Cebulę pokroić w cienkie “piórka” czyli półkrążki.
Awokado pokroić w kostkę lub przy pomocy małej łyżeczki wyciąć z miąższu kulki.
Kapustę odcisnąć ręką z nadmiaru soku. Ok. dwie łyżki odłożyć na osobny talerzyk, na później, do dekoracji.
Resztę kapusty przełożyć do większej miski. Dodać makaron i połowę pokrojonego w grubą kostkę kurczaka. Spróbować i ewentualnie dosolić i dodać pieprz.
Majonez Kielecki lekki wymieszać z jogurtem i szczyptą soli. Powstałym sosem zalać sałatkę, wymieszać. 2 łyżki sosu zostawić do dekoracji.
Wyłożyć do szerokiej salaterki lub na duży talerz. Na wierzchu ułożyć odłożoną wcześniej kapustę, sałatę, półkrążki cebuli i pozostałe mięso  kurczaka.
Wierzch skropić pozostawionym sosem.

sałatka z kurczakiem, czerwoną kapustą i awokado

Wpis został przygotowany przy współpracy z Partnerem bloga, producentem Majonezu Kieleckiego lekkiego

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Świat Produktów
    12 lipca, 2019, 8:53 am

    Sałatka wygląda na bardzo smakowitą 🙂

  2. Monika
    12 lipca, 2019, 8:57 am

    Ale pysznie wygląda ja bym zamieniła majonez na jogurt naturalny

  3. swiat karinki
    15 lipca, 2019, 2:49 pm

    muszę jej spróbować, dzięki za przepis

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)