Najlepsze drożdżówki z serem i jagodami/borówkami
Najlepsze drożdżówki z serem i jagodami lub borówkami amerykańskimi. No klękajcie narody, takie dobre. Wszystko w nich jest: powrót ze szkoły koło najlepszej w mieście cukierni, letni harcerski obóz z jagodnikami w Augustowie, babciny placek z kubkiem ciepłego mleka. Puszysta, słodka, wilgotna, mięciuśka jak puch, przecudnie wyglądająca słodka bułka. Jakże ja dziś uwielbiam gluten. Wyjątkowo nie zazdroszczę tym co na diecie, tym którzy nie mogą pozwolić sobie na takie cudo, choć zwykle nie zajadam glutenu w przesadnych ilościach.
Jagody czy borówki w przepisie to opcja, drożdżówki z samym serem również wyjdą jak malowane, można dorzucić bakalie czy rodzynki.
A teraz aktualna historia z drożdżami. Wstaję rano zaczyn nastawiać. W lodówce drożdże były – ni ma. Znam Olci skłonność – przeterminowane, pewnie zabija. Jak nic – wyrzuciła zanim się kapnęłam. A przecież dobre drożdże poznasz po zapachu i kolorze. Nic tam stempelek na papierku. Trudno. Zaczyniłam z suszonymi, mam na wszelki wypadek w szafce. I na papierek z datą nie spojrzałam. I tu moja przestroga – spojrzyj! O ile zwykłe, świeże drożdże nawet te lekko zeschnięte, po przełamaniu w środku mają ładny, beżowy kolor i pachną… drożdżami, nadają się do działania mimo przeterminowania. Zresztą szybko zweryfikuje je zaczyn z mleka. Nie urośnie w ciągu 30 minut – wylać i lecieć po nowe. A suche czyli instant – sprawdzać po dacie.
Pierwsze ciasto jeszcze przed upieczeniem, zarobione rano nie wyrosło nic, nie sprawdziłam daty ważności… wylądowało w koszu. Za to z kolejnych, świeżo kupionych – bajka, bajunia, mistrzostwo świata. Zróbcie sobie koniecznie.
Najlepsze drożdżówki z serem (na 12 sztuk) –składniki :
na ciasto:
- prawie pełna szklanka mleka (220ml)
- 6 łyżek cukru (75g)
- 30 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 3 szklanki mąki (450g)
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100 g masła
nadzienie:
- 300 g sera białego półtłustego lub tłustego –
- 2 łyżki cukru
- żółtko
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 250 g borówek amerykańskich lub jagód
- dodatkowe jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
lukier:
- 8 łyżek cukru pudru
- dwie – trzy łyżki soku z cytryny
- ew. kilka jagód do zabarwienia lukru
Najlepsze drożdżówki z serem i jagodami/borówkami – przepis
Mleko lekko podgrzać (tylko do 30-40 stopni, nie więcej), dodać łyżkę cukru, pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki. Wymieszać i odstawić na 10 – 15 minut, mieszanka lekko podrośnie. To zaczyn niekiedy zwany też rozczynem.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać jajka, cukier, zaczyn z mleka i drożdży lub same drożdże, jeśli używamy suchych (instant).
Wszystko zagniatać ok. 10 minut, ręcznie lub mikserem z końcówkami w kształcie haka. Dodać stopione, niegorące masło i zagniatać aż się wchłonie. Ciasto będzie luźne i może się kleić – nie szkodzi. Można dodać ok. 3 łyżki mąki – nie więcej.
Odstawić pod przykryciem ze ściereczki, w ciepłe miejsce (np. do lekko podgrzanego i wyłączonego piekarnika lub obok kaloryfera) na ok. 40 – 60 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. Latem kiedy temperatura powyżej 23 stopni wystarczy postawić miskę na kuchennym blacie.
Biały ser porządnie roznieść widelcem, wymieszać z cukrem, mąką i żółtkiem.
Blat podsypać mąką. Wyjąć wyrośnięte ciasto, uformować z niego wałek i podzielić na 12 możliwie równych kawałków.
Pierwszy zrolować na cienki wałeczek i spłaszczyć dłonią na grubość ok. 3 mm. Posmarować białym serem, na nim ułożyć rząd jagód lub borówek. Zwinąć w roladkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, by rolowanie było widać z góry. Czynności powtórzyć z kolejnymi kawałkami ciasta.
Końce ciasta zrolowanego ciasta wepchnąć palcem pod bułeczki by te się nie rozwijały. Nie zawsze udaje się pięknie – nie szkodzi.
Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki, na ok. 20 -30 minut by lekko podrosły.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Jajko roztrzepać widelcem w kubku, przy pomocy pędzelka posmarować nim wierzch wyrośniętych bułek.
Wstawić blaszkę do całkowicie nagrzanego piekarnika, na środkową półkę piekarnika ustawionego na funkcję góra-dół.
Piec ok. 13-17 minut, do lekkiego zrumienienia. Ładny, ciemnozłoty/miodowy kolor ciasta to znak że trzeba wyciągać bułki z pieca. Dłuższe pieczenie wysusza ciasto. Wyjąć i postawić blaszkę na metalowej kratce lub desce do krojenia.
Cukier puder mieszać z sokiem z cytryny do powstania gęstej emulsji wolno spływającej z łyżeczki. Zbyt gęstą rozrzedzić większą ilością soku, rzadka potrzebuje więcej cukru. Wrzucić kilka jagód i delikatnie rozgnieść je widelcem. Krótko przemieszać by sok pozostawił smugi w lukrze. Długie mieszanie ujednolici kolor.
Powstałym lukrem polać ciepłe bułeczki.
Już jestem głodna. Przepadam za drożdżówkami miękkimi, z nadzieniem serowym, budyniowym, każdym:)). Robię . Wiele przepisów na Twoim blogu sprawdziłam. Na żadnym nie poległam – były b. smaczne. Polecam
Pozdrowionka:)
Świetne ciasto, mięciutkie, plastyczne. Synowie stwierdzili, że najlepsze. Nie wystarczyło mi sera, więc kilka zrobiłam z marmoladą jabłkową. Dziękuję za przepis, ten i inne. Zawsze chętnie do Pani zaglądam.
pozdrawiam!:)
Robiłam trzy razy,na trzeci dzień smakują tak samo,są cudnie pyszne poecam?
Przepis idzie prosto do ulubieńców. Bułeczki wyszły Pyszne i puszyste, mój 6-cio letni pomocnik był zachwycony metoda zawijania i praktycznie sam wszystko rozwałkować, ponakładał i pozabijał.
A na zdjęciu na wpół zjedzona ostatnia bułeczka co się nam uchowała…
Super!
Bardzo pyszne drożdżóweczki🙂robiłam pierwszy raz i wyszły cudne
Bardzo się cieszę!