Makaron z kremowym sosem i suszonymi pomidorami

Makaron z kremowym sosem i suszonymi pomidorami – jest pyszny i głowę daję – będzie smakował każdemu. Kto musi jeść mięso – w ostatniej fazie przygotowania dania niech wrzuci na małą patelnię pokrojoną w kostkę kiełbasę, szynkę lub pierś z kurczaka i tą podsmażoną na chrupko posypką okrasi danie. Jednakowoż… Gdyby tak ograniczyć ilość mięsa w diecie można by zmniejszyć zakwaszenie organizmu, poprawić metabolizm (co przekłada się często bezpośrednio na wysmuklenie sylwetki)  i znacznie ograniczyć ilość powstawania CO2 na świecie. Dużo, prawda?
W moim domu nie idzie z tym łatwo, Tomek jest mięsożercą jakich mało, każda kanapka ma na sobie jakiś różowy plaster ale… małymi kroczkami, powoli, można zastępować mięso dobrymi dla zdrowia roślinami strączkowymi, które posiadają dużą ilość białka tak potrzebnego by prawidłowo działał nasz organizm. Bo najgorszym błędem jest wyeliminowanie z diety mięsa i pozostanie przy spożywaniu warzyw i owoców. A białko gdzie? Jak dostarczyć organizmowi żelaza? Szpinak- powiecie. Wiadomo, że szpinak ma żelazo. Należy zjeść 7 kg szpinaku by dostarczyć tyle sobie tyle żelaza ile ma jeden kotlet schabowy. Nieźle, co? Zatem my idziemy we FLEKSITARIANIZM, ha! Czyli lekko ograniczamy mięso, bo na razie nie umiemy go całkiem porzucić. Makaron z kremowym sosem z pieczonego batata, z parmezanem i suszonymi pomidorami jest mega dobrym pierwszym i niesamowicie pysznym krokiem 🙂

Makaron z kremowym sosem i suszonymi pomidorami – składniki (na 2-3 osoby) :

  • 1 średniej wielkości batat (ok. 500 g)
  • 2 białe cebule (lub 3 szalotki albo 1 żółta)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 250 g ulubionego makaronu np. tagiatelle
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki śmietanki (30- 36%) lub zwykłej kwaśnej śmietany 12- 18%
  • 5-6 suszonych pomidorów z oleju
  • trzy łyżki startego parmezanu
  • 250 ml wody z gotowania makaronu lub jeśli mamy – rosołu
  • sól, pieprz, 1/3 łyżeczki estragonu
  • natka pietruszki lub kolendry do posypania

Makaron z kremowym sosem i suszonymi pomidorami – przepis:

Batata, cebule i czosnek obrać ze skórki.
Batata i cebulę pokroić na części wielkości dużych frytek. Razem z czosnkiem przełożyć do miseczki, zalać olejem i wymieszać.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec na środkowej półce piekarnika, bez termoobiegu, 25 minut w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie ugotować makaron, al dente, w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu, odcedzić zachowując szklankę wody z gotowania.
Upieczone warzywa włożyć do większego rondla/garnka (poj. ok. 2 -3 l), dodać rosół lub szklankę wody z gotowania makaronu, dwie łyżki soku z cytryny, śmietankę, 2 łyżki parmezanu, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki estragonu i jeśli lubimy – szczyptę lub więcej chilli i wszystko zblendować na gładki sos. Sprawdzić czy sos jest wystarczająco słony i ostry, ew. dosolić i podostrzyć pieprzem lub chilli.
Włożyć makaron, wymieszać, wszystko krótko podgrzać. Dodać pokrojone, suszone pomidory, lekko wymieszać.
Wyłożyć na talerze, podawać posypane parmezanem i natką siekanej pietruszki/kolendry.

makaron w kremowym sosie z suszonymi pomidorami
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Kasia
    5 lipca, 2019, 10:38 am

    Twoje imię pięknie Ci opisuje

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie