koldy bananowe z kajmakiem

Lody bananowe z kajmakiem

Lody bananowe z kajmakiem, na bazie jogurtu, śmietany lub tłustego mleczka kokosowego, z dodatkiem dowolnych bakalii lub bez. Proste w przygotowaniu i dużo, dużo zdrowsze niż gotowce kupowane w sklepach czy lodowych budkach. Żadnych konserwantów, polepszaczy i uzdatniaczy, które powodują, że masa lodowa jest przydatna do spożycia przez kolejny rok pobytu w zamrażarce. Co robią z naszym żołądkiem i wątrobą – wiedzieć nie chcemy.
W lecie kiedy upał doskwiera, kupujcie na lody banany z poczerniałą skórką, w kropki, te bardzo miękkie, przejrzałe, najsłodsze. Od razu trzeba je obrać, pokroić na grube plastry, położyć na talerzyku i siup do zamrażarki. Po zblendowaniu będzie mega pyszny koktajl albo lody. Można je pokroić, opanierować w siekanych orzeszkach albo zamoczyć w rozpuszczonej z mlekiem czekoladzie (polewy do ciast) ponabijać na drewniane patyczki i trzymać w zamrażarce do lekkiego czy całkowitego zamrożenia. Dzieciaki będą miały mega uciechę!

Lody bananowe z kajmakiem można przygotować bez użycia maszynki do lodów. Podczas zamrażania trzeba od czasu do czasu przemieszać masę by nie powstały kryształki lodu i masa była gładka w konsystencji. Najlepiej robić to przez pierwsze dwie godziny – co pół godziny, choć jeśli nie mamy takiej możliwości po prostu możliwie najczęściej.
Lody należy zjeść w ciągu tygodnia od ich przygotowania. Przed podaniem niech postoją na kuchennym blacie ok. 15 minut by masa mogła lekko zmięknąć. Najlepiej nabierać ją zmoczoną we wrzątku łyżką. Jeśli nawet będzie mieć jakieś kryształki i nie będzie idealnie gładka i tak jest pysznie!

Lody bananowe z kajmakiem – składniki (na ok. 0,7 l lodów):

  • 400 ml jogurtu naturalnego, śmietany 12% lub mleczka kokosowego
  • 4 łyżki masy krówkowej (najlepiej z Gostynina)
  • 4 obrane, pokrojone na plastry i zamrożone banany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5-6 łyżek rodzynek, ew. garść siekanych orzechów, suszonych moreli lub czekolady

Lody bananowe z kajmakiem – przepis:

Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć ok. 15 minut (w wersji dla dorosłych można je też namoczyć w rumie lub amaretto) .
Jogurt, śmietankę lub mleczko kokosowe blendować w kielichowym blenderze lub tradycyjną tzw. „żyrafą” do spienienia. W przypadku śmietanki – niezbyt długo, by nie powstało masło.
Dodać masę krówkową, banany i wanilię, zblendować.
Przelać do plastikowego pudełka, salaterki lub formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Okryć folią spożywczą i odstawić do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie przemieszać łyżką lub blenderem.
Po kolejnych 30 minutach dodać namoczone, odsączone z wody lub alkoholu rodzynki, przemieszać.
Mieszanie masy powtarzać jeszcze 2-3 razy. Jeśli posiadamy maszynkę do lodów masa będzie mieszała się sama.
Po ok. 3-5 godzinach mrożenia lody są gotowe.
Jeśli całkowicie stwardnieją, przed podaniem pozostawić je na kuchennym blacie na ok. 15 minut by rozluźniły konsystencję.

lody bananowe z kajmakiem
lody bananowe z kajmakiem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Małgosia
    3 lipca, 2019, 11:52 am

    czy banany muszą być zamrożone?

    1. Beata Królikiewicz
      3 lipca, 2019, 9:28 pm

      Nie.

  2. Małgosia
    12 lipca, 2019, 11:07 am

    zrobiłam i wyszły super 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)