Ciasteczka z truskawkami
Ciasteczka z truskawkami w kształcie różyczek z owocowym środkiem, małe co nieco na dwa kęsy.
Ładnie wyglądają, są smaczne i proste w przygotowaniu. Samo ciasto zagniata się bez problemu, jest elastyczne, nie klei się zbytnio.
Do słodkości na zdjęciu zapomniałam dodać masła, gadałam przez telefon i …zostało na kuchennym blacie). Z tego powodu ciastka nie wyszły tak kruche jak chciałam ale i tak były całkiem przyzwoite i dość szybko zniknęły:) Zatem jeśli nie musimy odliczać każdej kalorii, ciastek nie zajadamy codziennie i w ilościach hurtowych – dodatek masła ma duże znaczenia dla walorów smakowych i konsystencji. Maślane to maślane, zawsze smakuje lepiej.
Do przygotowania ciasteczek z truskawkami dobrze jest wybrać owoce mniej więcej jednakowej wielkości. Jeśli są różnej, dramatu rzecz jasna nie będzie, po prostu nieco mniej symetrii na talerzu, i tak znikną, zawsze znikają:)
Do aromatyzowania ciast i ciasteczek najlepiej używać naturalnych substancji, np. domowego cukru waniliowego lub esencji z wanilii. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Bez problemu dostaniemy też teraz wszędzie prawdziwą wanilię w laskach. Można też kupić sproszkowaną wanilię sprzedawaną w torebkach i naturalny ekstrakt. Sztucznie aromatyzowane olejki zwane “zapachami” odstawmy w zapomnienie.
Ciasteczka z truskawkami – składniki (na ok. 20 -25 ciastek) :
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki (ok. 370g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g zimnego masła
- jajko i żółtko
- 2 łyżki oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego)
- ok. 100 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
- 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu (110g)
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
ok. 0,6 kg średniej wielkości truskawek
białko jajka do sklejania brzegów ciastek
cukier puder do posypania
Ciasteczka z truskawkami – przepis
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki włożyć do dużej miski lub malaksera i zagnieść ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli jest suche i twarde można dodać nieco więcej jogurtu.
Kuchenny blat mocno podsypać mąką. Ciasto podzielić na pół, nieużywaną część okryć ściereczką. Całość trudniej byłoby rozwałkować.
Połowę masy rozwałkować na grubość 0,5 – 1 mm. Foremką lub przy pomocy szklanki, pokrywki z ostrym rantem lub dużego kieliszka do wina wykroić kółka średnicy ok. 8-10 cm. Każde naciąć nożykiem tworząc sześć kresek skierowanych do środka. Centrum o średnicy ok. 2 cm pozostawić nie nacięte.
Na środku każdego kółka, czubkiem do góry układać umyte, obrane z ogonków i starannie wysuszone papierowym ręcznikiem truskawki.
Brzegi krążków ciasta przesmarować roztrzepanym białkiem. Co drugi “płatek” z krążka ciastka podnieść/zbliżyć do truskawki. Nakleić na nie pozostałe płatki. Ciastko wziąć delikatnie do ręki, lekko docisnąć brzegi by się nieco skleiły. Powinien utworzyć się kształt przypominający ułożeniem pąk różyczki z truskawką w środku.
Czynności powtórzyć z drugą porcją ciasta.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej ciastka w odstępach 2-3 centymetry, nie rosną bardzo. Formę wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 12 minut, do lekkiego zrumienienia ciastek.
Po całkowitym wystygnięciu oprószyć ciasteczka cukrem – pudrem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
co z druga polowa ciasta? (przepis) maka najlesza bedzie 450, 500 czy krupczatka?
No wałkujemy i robimy dalej:)
Hahha. Teraz przeczytalam moje pytanie. 😉 ekh.m..
A maka..? Prosze Pania o odpowiedz.i jeszcze jedno…czy dzien wczesniej..na piknik szkolny..moge zrobic ciasteczka..??
Tak, powinny wytrzymać, puszczają trochę soku ale można oprószyć cukrem pudrem następnego dnia. Mąka od 380 do 550. Krupczatka da bardziej kruchy wypiek, zależy co się bardziej lubi, też będzie bardzo smacznie:)
Urocze te ciasteczka, bardzo dekoracyjne. Szkoda, że truskawki już się kończą, ale może spróbuję z późniejszych odmian.
Czy można z mrożonych truskawek?