ciasteczka z truskawkami

Ciasteczka z truskawkami

Ciasteczka z truskawkami w kształcie różyczek z owocowym środkiem, małe co nieco na dwa kęsy.
Ładnie wyglądają, są smaczne i proste w przygotowaniu. Samo ciasto zagniata się bez problemu, jest elastyczne, nie klei się zbytnio.
Do słodkości na zdjęciu zapomniałam dodać masła, gadałam przez telefon i …zostało na kuchennym blacie). Z tego powodu ciastka nie wyszły tak kruche jak chciałam ale i tak były całkiem przyzwoite i dość szybko zniknęły:) Zatem jeśli nie musimy odliczać każdej kalorii, ciastek nie zajadamy codziennie i w ilościach hurtowych – dodatek masła ma duże znaczenia dla walorów smakowych i konsystencji. Maślane to maślane, zawsze smakuje lepiej.
Do przygotowania ciasteczek z truskawkami dobrze jest wybrać owoce mniej więcej jednakowej wielkości. Jeśli są różnej, dramatu rzecz jasna nie będzie, po prostu nieco mniej symetrii na talerzu, i tak znikną, zawsze znikają:)
Do aromatyzowania ciast i ciasteczek najlepiej używać naturalnych substancji, np. domowego cukru waniliowego lub esencji z wanilii. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Bez problemu dostaniemy też teraz wszędzie prawdziwą wanilię w laskach. Można też kupić sproszkowaną wanilię sprzedawaną w torebkach i naturalny ekstrakt. Sztucznie aromatyzowane olejki zwane „zapachami” odstawmy w zapomnienie.

Ciasteczka z truskawkami – składniki (na ok. 20 -25 ciastek) :

ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki (ok. 370g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego masła
  • jajko i żółtko
  • 2 łyżki oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego)
  • ok. 100 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu (110g)
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego

ok. 0,6 kg średniej wielkości truskawek
białko jajka do sklejania brzegów ciastek
cukier puder do posypania

Ciasteczka z truskawkami – przepis

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki włożyć do dużej miski lub malaksera i zagnieść ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli jest suche i twarde można dodać nieco więcej jogurtu.
Kuchenny blat mocno podsypać mąką. Ciasto podzielić na pół, nieużywaną część okryć ściereczką. Całość trudniej byłoby rozwałkować.
Połowę masy rozwałkować na grubość 0,5 – 1 mm. Foremką lub przy pomocy szklanki, pokrywki z ostrym rantem lub dużego kieliszka do wina wykroić kółka średnicy ok. 8-10 cm. Każde naciąć nożykiem tworząc sześć kresek skierowanych do środka. Centrum o średnicy ok. 2 cm pozostawić nie nacięte.

Na środku każdego kółka, czubkiem do góry układać umyte, obrane z ogonków i starannie wysuszone papierowym ręcznikiem truskawki.
Brzegi krążków ciasta przesmarować roztrzepanym białkiem. Co drugi „płatek” z krążka ciastka podnieść/zbliżyć do truskawki. Nakleić na nie pozostałe płatki. Ciastko wziąć delikatnie do ręki, lekko docisnąć brzegi by się nieco skleiły. Powinien utworzyć się kształt przypominający ułożeniem pąk różyczki z truskawką w środku.

Czynności powtórzyć z drugą porcją ciasta.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej ciastka w odstępach 2-3 centymetry, nie rosną bardzo. Formę wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 12 minut, do lekkiego zrumienienia ciastek.
Po całkowitym wystygnięciu oprószyć ciasteczka cukrem – pudrem.

ciasteczka z truskawkami

ciasteczka z truskawkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. magdalena
    31 maja, 2019, 8:05 am

    co z druga polowa ciasta? (przepis) maka najlesza bedzie 450, 500 czy krupczatka?

    1. Beata Królikiewicz
      31 maja, 2019, 11:14 am

      No wałkujemy i robimy dalej:)

  2. Magdalena
    31 maja, 2019, 11:45 am

    Hahha. Teraz przeczytalam moje pytanie. 😉 ekh.m..

    A maka..? Prosze Pania o odpowiedz.i jeszcze jedno…czy dzien wczesniej..na piknik szkolny..moge zrobic ciasteczka..??

    1. Opalanka
      31 maja, 2019, 8:44 pm

      Tak, powinny wytrzymać, puszczają trochę soku ale można oprószyć cukrem pudrem następnego dnia. Mąka od 380 do 550. Krupczatka da bardziej kruchy wypiek, zależy co się bardziej lubi, też będzie bardzo smacznie:)

  3. Beata
    29 czerwca, 2019, 1:00 pm

    Urocze te ciasteczka, bardzo dekoracyjne. Szkoda, że truskawki już się kończą, ale może spróbuję z późniejszych odmian.

  4. Barbara
    21 września, 2019, 8:53 am

    Czy można z mrożonych truskawek?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)