
Rolada marchewkowa z twarożkiem i suszonymi pomidorami
Rolada marchewkowa z twarożkiem i suszonymi pomidorami – ładnie i smacznie przyozdobi stół podczas świąt i innych okazji do biesiadowania. Nie zawiera glutenu, zatem bezpiecznie można ją podać gościom, którzy od niego stronią. Kolorowa, ładnie wyglądająca przystawka lub pomysł na wielkanocne śniadanie. Oprócz marchewki, głównym składnikiem rolady są jajka. To one trzymają masę w ryzach i dzięki nim po upieczeniu daje się ją zwinąć w zgrabną roladkę.
Przyprawienie twarożku to kwestia osobistych upodobań, można do niego wmieszać ulubione dodatki, np. pokrojoną rzodkiewkę, ogórka, starty, żółty ser czy pokrojoną szynkę, z przypraw- oregano, czarnuszkę, szczypiorek lub natkę pietruszki. Ponieważ marchewka nadaje przekąsce dużo słodyczy, dobrze jest ją zrównoważyć jakimś innym, wyraźnym smakiem, np. ostrym, dlatego jeśli nie przeszkadza nam pieprz lub ostra papryka – warto sypnąć jej szczodrze.
Rolada marchewkowa może wydawać się skomplikowana, nic bardziej mylnego, nakręciliśmy filmik, w którym po kolei pokazujemy czynności do wykonania. Link do filmu – klik.
Rolada marchewkowa z twarożkiem i suszonymi pomidorami – składniki
- 600 g marchewki
- dwie łyżeczki masła (najlepiej klarowanego) lub oleju do smażenia
- 5 jajek
- 300 g twarożku do smarowania pieczywa (lub 200 g zmiksowanego z 100 ml śmietanki 18 %)
- ok. 6-7 suszonych pomidorów
- pęczek posiekanego koperku
- łyżka siekanego czosnku niedźwiedziego
- łyżeczka oregano
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Rolada marchewkowa z twarożkiem i suszonymi pomidorami – przepis
Marchewkę zetrzeć na drobnych lub średnich oczkach tarki lub przy pomocy malaksera.
Na patelni rozgrzać masło lub olej, wrzucić startą marchewkę, podsmażyć chwilę, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu. Przełożyć do miski, odstawić do ostygnięcia.
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra – dół.
Żółtka oddzielić od białek.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.
Do naczynia z marchewką dodać pół łyżeczki soli, połowę porcji papryki i pieprzu oraz żółtka, wymieszać.
Dodać połowę porcji piany z białek, delikatnie i niezbyt szybko wymieszać łopatką, dodać drugą porcję, wymieszać. Piana z białek nie powinna zbytnio opaść.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przy pomocy pędzelka, papier lekko przesmarować z olejem.
Na papierze rozsmarować marchewkową masę, wyrównać powierzchnię.
Wstawić na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec 15 minut.
Kiedy ciasto się piecze, wymieszać twarożek z pozostałymi przyprawami – solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, oregano oraz suszonymi pomidorami.
Upieczoną masę wyjąć z piekarnika i pozostawić na kuchennym blacie na ok. 10 – 15 minut, do lekkiego przestudzenia.
Na blacie położyć nowy arkusz papieru do pieczenia.
Ciasto odwrócić spodem do góry (do góry nogami) tak by znalazło się na nowym papierze.
Delikatnie odkleić stary papier, który teraz znalazł się na wierzchu.
Ciasto posmarować twarożkiem.
Pomagając sobie papierem (koniecznie, inaczej masa pęka) zwinąć roladę. Przykryć szczelnie folią spożywczą, zawinąć w rulon (zapomniałam to pokazać na filmiku) i odstawić do lodówki na 2-3 godziny (można na całą noc).
Pokroić na krążki szerokości ok. 2- 3 cm, ułożyć na półmisku.
Mówię Wam – Niebo Na Talerzu:)

Zrobię na Święta 🙂
Super że rolada jest bezglutenowa a czy masz może pomysł na nadzienie żeby było bezpieczne?
chodzi o nadzienie bezmleczne ☺
NP. starte, podsmażone pieczarki podsmażone z cebulą – ok. 1 kg. Albo hummus – z suszonymi pomidorami https://niebonatalerzu.pl/2016/05/jak-sie-robi-hummus-pasta-do-pieczywa-i.html
Czym mogę zastąpić czosnek niedźwiedzi? 🙂
Majerankiem, lubczykiem, kozieradką, można też pominąć
Świetny zamiennik rolady ze szpinakiem 😀
A może być czosnek niedźwiedzi suszony?
Tak.
Przepisy z tej strony są fenomenalne, nie było niczego co by się nie udało. Cała rodzina się zajadała roladą w Wielkanoc 🙂
Jakiego twarożku pani użyła?
Nada się Almette, President delikatny,do kanapek, Mój Ulubiony zblendowany ze śmietanką.