rolada marchewkowa z twarożkiem rogiem

Rolada marchewkowa z twarożkiem i suszonymi pomidorami

Rolada marchewkowa z twarożkiem i suszonymi pomidorami – ładnie i smacznie przyozdobi stół podczas świąt i innych okazji do biesiadowania. Nie zawiera glutenu, zatem bezpiecznie można ją podać gościom, którzy od niego stronią. Kolorowa, ładnie wyglądająca przystawka lub pomysł na wielkanocne śniadanie. Oprócz marchewki, głównym składnikiem rolady  są jajka. To one trzymają masę w ryzach i dzięki nim po upieczeniu daje się ją zwinąć w zgrabną roladkę.
Przyprawienie twarożku to kwestia osobistych upodobań, można do niego wmieszać ulubione dodatki, np. pokrojoną rzodkiewkę, ogórka, starty, żółty ser czy pokrojoną szynkę,  z przypraw- oregano, czarnuszkę, szczypiorek lub natkę pietruszki. Ponieważ marchewka nadaje przekąsce dużo słodyczy, dobrze jest ją zrównoważyć jakimś innym, wyraźnym smakiem, np. ostrym, dlatego jeśli nie przeszkadza nam pieprz lub ostra papryka – warto sypnąć jej szczodrze.
Rolada marchewkowa może wydawać się skomplikowana, nic bardziej mylnego, nakręciliśmy filmik, w którym po kolei pokazujemy czynności do wykonania. Link do filmu – klik.

Rolada marchewkowa z twarożkiem i suszonymi pomidorami – składniki

  • 600 g marchewki
  • dwie łyżeczki masła (najlepiej klarowanego) lub oleju do smażenia
  • 5 jajek
  • 300 g twarożku do smarowania pieczywa (lub 200 g zmiksowanego z 100 ml śmietanki 18 %)
  • ok. 6-7 suszonych pomidorów
  • pęczek posiekanego koperku
  • łyżka siekanego czosnku niedźwiedziego
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Rolada marchewkowa z twarożkiem i suszonymi pomidorami – przepis

Marchewkę zetrzeć na drobnych lub średnich oczkach tarki lub przy pomocy malaksera.
Na patelni rozgrzać masło lub olej, wrzucić startą marchewkę, podsmażyć chwilę, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu. Przełożyć do miski, odstawić do ostygnięcia.
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra – dół.
Żółtka oddzielić od białek.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.
Do naczynia z marchewką dodać pół łyżeczki soli, połowę porcji papryki i pieprzu oraz żółtka, wymieszać.
Dodać połowę porcji piany z białek, delikatnie i niezbyt szybko wymieszać łopatką, dodać drugą porcję, wymieszać. Piana z białek nie powinna zbytnio opaść.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przy pomocy pędzelka, papier lekko przesmarować  z olejem.
Na papierze rozsmarować marchewkową masę, wyrównać powierzchnię.
Wstawić na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec 15 minut.
Kiedy ciasto się piecze, wymieszać twarożek  z pozostałymi przyprawami – solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, oregano oraz suszonymi pomidorami.

Upieczoną masę wyjąć z piekarnika i pozostawić na kuchennym blacie na ok. 10 – 15 minut, do lekkiego przestudzenia.
Na blacie położyć nowy arkusz papieru do pieczenia.
Ciasto odwrócić spodem do góry (do góry nogami) tak by znalazło się na nowym papierze.
Delikatnie odkleić stary papier, który teraz znalazł się na wierzchu.
Ciasto posmarować twarożkiem.
Pomagając sobie papierem (koniecznie, inaczej masa pęka) zwinąć roladę. Przykryć szczelnie folią spożywczą, zawinąć w rulon (zapomniałam to pokazać na filmiku) i odstawić do lodówki na 2-3 godziny (można na całą noc).
Pokroić na krążki szerokości ok. 2- 3 cm, ułożyć na półmisku.

rolada marchewkowa z twarożkiem

rolada marchewkowa z twarożkiem

Mówię Wam – Niebo Na Talerzu:)



  1. Kasia
    11 kwietnia, 2019, 9:09 am

    Zrobię na Święta 🙂

  2. Basia
    14 kwietnia, 2019, 11:02 am

    Super że rolada jest bezglutenowa a czy masz może pomysł na nadzienie żeby było bezpieczne?

    1. Basia
      14 kwietnia, 2019, 11:05 am

      chodzi o nadzienie bezmleczne ☺

    2. Beata Królikiewicz
      15 kwietnia, 2019, 8:03 pm

      NP. starte, podsmażone pieczarki podsmażone z cebulą – ok. 1 kg. Albo hummus – z suszonymi pomidorami http://niebonatalerzu.pl/2016/05/jak-sie-robi-hummus-pasta-do-pieczywa-i.html

  3. Mag
    20 kwietnia, 2019, 4:21 pm

    Czym mogę zastąpić czosnek niedźwiedzi? 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      21 kwietnia, 2019, 8:50 am

      Majerankiem, lubczykiem, kozieradką, można też pominąć

  4. Justyna
    8 czerwca, 2019, 5:19 pm

    Świetny zamiennik rolady ze szpinakiem 😀

  5. Eliza
    15 października, 2019, 8:19 pm

    A może być czosnek niedźwiedzi suszony?

    1. Beata Królikiewicz
      17 października, 2019, 7:42 am

      Tak.

  6. Mateusz
    15 kwietnia, 2020, 11:20 am

    Przepisy z tej strony są fenomenalne, nie było niczego co by się nie udało. Cała rodzina się zajadała roladą w Wielkanoc 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)