Czekoladowa babka piaskowa z krówkami
Czekoladowa babka piaskowa z krówkami – puszysta, miękka, łatwa do przygotowania, idealna nie tylko na świąteczny stół.
Ilość i rodzaj czekolady zależy od osobistych upodobań i preferencji. Jeśli użyjemy gorzkiej, o dużej zawartości kakao uzyskamy ciasto o bardziej intensywnym, wyrazistym smaku. Mleczne kostki dadzą bardziej słodki, łagodniejszy i nieco jaśniejszy w kolorze wypiek.
Na zdjęciach znajduje się baba z dodatkiem gorzkiej czekolady o zawartości ok. 50% kakao.
By krówki nie rozpłynęły się w cieście podczas pieczenia, lepiej jest używać tych kruchych, twardszych. Ciągutki pozostawią po sobie tylko smak rozpuszczając się w czekoladowej masie. Jednakowoż – i tak będzie pysznie, zwłaszcza, że w cieście i tak stanowią dekorację wierzchu.
Z proporcji podanych w przepisie wyjdzie babka niedużych rozmiarów, na formę ok. 1 – 1,5 litra pojemności. W przypadku dużej blaszki należy podwoić ilość składników lub skorzystać z niebowego przelicznika foremek.
film na YT – instrukcja – zajrzyj koniecznie:)
Czekoladowa babka piaskowa z krówkami – składniki (na formę 1,5l):
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru (110g)
- 150 g stopionego, ostudzonego masła
- 200 g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche, masa krówkowa)
- ok. 16 szt kruchych krówek
- łyżka masła i 2 – 3 łyżki tartej bułki do oprószenia tortownicy
Czekoladowa babka piaskowa z krówkami – przepis :
Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką .
Piekarnik ustawić na 170 stopni, z funkcją góra – dół.
Czekoladę połamać, przełożyć do małego rondelka, ustawić go nad drugim z wrzącą wodą, dodać mleko i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia czekolady i połączenia masy.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, pienistą masę (ok. 5-6 minut).
Mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i wsiać przez sito do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać wszystko łopatką.
Dodać stopione masło, przemieszać, wlać czekoladę i ponownie zamieszać łopatką, aż masa stanie się jednolita.
10 krówek pokroić i oprószyć łyżką mąki.
Włożyć do ciasta i wymieszać.
Masę wlać do formy, wyrównać powierzchnię.
Wstawić na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 – 50 minut. Patyczek włożony do ciasta po wyjęciu powinien pozostać nieoklejony. Znacznie dłuższe pieczenie ciasta spowoduje jego wysychanie.
Wyjąć ciasto z piekarnika i lekko przestudzić. Wyjąć na talerz lub paterę.
Masę krówkową włożyć do rondelka, dodać łyżeczkę masła i podgrzewać mieszając aż jej konsystencja się rozluźni. Jeśli powstaną grudki – zblendować na gładko.
Powstałą polewą polać ciasto, wierzch udekorować pokrojonymi krówkami.
Czekoladowa babka piaskowa na kanale Niebo Na Talerzu na YT – obejrzyj koniecznie:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Podchwytuję pomysł, aby babkę oblać krówkową masą, mam wrażenie, że do cytrynowej babki krówka też będzie pasować. 🙂
O tak! Jeszcze jest taka polewa i babka – mój hit, zobacz sobie – https://niebonatalerzu.pl/2016/03/atwa-babka-z-serem-i-jabkami-przepisy.html. I ta polewa tez jest boska!
Genialna jest ta babka! Uwielbiam takie z ciemnego ciasta. Najczęściej jadłam takie z polewą czekoladową, nigdy krówkową. Musi być pyszna.
Ps. Zasubskrybowalam kanał i na pewno będę często zaglądać 🙂
Super! Zapraszam serdecznie!
Bardzo smaczna babka,dziękuję.
Proszę bardzo:)
Mam formę z kominem taką na 750 ml, czy uda się w takiej? Wtedy zrobić babkę np z połowy podanych składników?
Powinno się udać . Wieczorem się sprawdzę dokładniej, zajrzyj tu jeszcze:)
a czy to ciasto bardzo rośnie w górę?
czy można je upiec w formie innej niż na babkę np. keksówce?
Rośnie, można zrobić w keksówce, która ma nie mniej niż 1,5 l pojemności.