babka czekoladowa piaskowa z krówkami

Czekoladowa babka piaskowa z krówkami

Czekoladowa babka piaskowa z krówkami – puszysta, miękka, łatwa do przygotowania, idealna nie tylko na świąteczny stół.
Ilość i rodzaj czekolady zależy od osobistych upodobań  i preferencji. Jeśli użyjemy gorzkiej, o dużej zawartości kakao uzyskamy ciasto o bardziej intensywnym, wyrazistym smaku. Mleczne kostki dadzą bardziej słodki, łagodniejszy i nieco jaśniejszy w kolorze wypiek.
Na zdjęciach znajduje się baba z dodatkiem gorzkiej czekolady o zawartości ok. 50% kakao.
By krówki nie rozpłynęły się w cieście podczas pieczenia, lepiej jest używać tych kruchych, twardszych. Ciągutki pozostawią po sobie tylko smak rozpuszczając się w czekoladowej masie. Jednakowoż – i tak będzie pysznie, zwłaszcza, że w cieście i tak stanowią dekorację wierzchu.
Z proporcji podanych w przepisie wyjdzie babka niedużych rozmiarów, na formę ok. 1 – 1,5 litra pojemności. W przypadku dużej blaszki należy podwoić ilość składników lub skorzystać z niebowego przelicznika foremek. 

film na YT – instrukcja – zajrzyj koniecznie:)

Czekoladowa babka piaskowa z krówkami – składniki (na formę 1,5l):

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (110g)
  • 150 g stopionego, ostudzonego masła
  • 200 g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche, masa krówkowa)
  • ok. 16 szt kruchych krówek
  • łyżka masła i 2 – 3 łyżki tartej bułki do oprószenia tortownicy

Czekoladowa babka piaskowa z krówkami – przepis :

Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką .
Piekarnik ustawić na 170 stopni, z funkcją góra – dół.

Czekoladę połamać, przełożyć do małego rondelka, ustawić go nad drugim z wrzącą wodą, dodać mleko i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia czekolady i połączenia masy.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, pienistą masę (ok. 5-6 minut).
Mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i wsiać przez sito do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać wszystko łopatką.
Dodać stopione masło, przemieszać, wlać czekoladę i ponownie zamieszać łopatką, aż masa stanie się jednolita.
10 krówek pokroić i oprószyć łyżką mąki.
Włożyć do ciasta i wymieszać.
Masę wlać do formy, wyrównać powierzchnię.
Wstawić  na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 – 50 minut. Patyczek włożony do ciasta po wyjęciu powinien pozostać nieoklejony. Znacznie dłuższe pieczenie ciasta spowoduje jego wysychanie.
Wyjąć ciasto z piekarnika i lekko przestudzić. Wyjąć na talerz lub paterę.
Masę krówkową włożyć do rondelka, dodać łyżeczkę masła i podgrzewać mieszając aż jej konsystencja się rozluźni. Jeśli powstaną grudki – zblendować na gładko.
Powstałą polewą polać ciasto, wierzch udekorować pokrojonymi krówkami.

Czekoladowa babka piaskowa na kanale Niebo Na Talerzu na YT – obejrzyj koniecznie:)

czekoladowa babka piaskowa z krówkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Bookendorfina
    12 kwietnia, 2019, 6:05 pm

    Podchwytuję pomysł, aby babkę oblać krówkową masą, mam wrażenie, że do cytrynowej babki krówka też będzie pasować. 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      12 kwietnia, 2019, 7:49 pm

      O tak! Jeszcze jest taka polewa i babka – mój hit, zobacz sobie – http://niebonatalerzu.pl/2016/03/atwa-babka-z-serem-i-jabkami-przepisy.html. I ta polewa tez jest boska!

  2. Marlena H.
    12 kwietnia, 2019, 6:40 pm

    Genialna jest ta babka! Uwielbiam takie z ciemnego ciasta. Najczęściej jadłam takie z polewą czekoladową, nigdy krówkową. Musi być pyszna.

    1. Marlena H.
      12 kwietnia, 2019, 6:42 pm

      Ps. Zasubskrybowalam kanał i na pewno będę często zaglądać 🙂

      1. Beata Królikiewicz
        12 kwietnia, 2019, 7:48 pm

        Super! Zapraszam serdecznie!

  3. Lucyna
    13 kwietnia, 2019, 2:41 pm

    Bardzo smaczna babka,dziękuję.

    1. Opalanka
      16 kwietnia, 2019, 12:16 pm

      Proszę bardzo:)

  4. Gosia
    17 kwietnia, 2019, 11:13 am

    Mam formę z kominem taką na 750 ml, czy uda się w takiej? Wtedy zrobić babkę np z połowy podanych składników?

  5. Opalanka
    17 kwietnia, 2019, 12:45 pm

    Powinno się udać . Wieczorem się sprawdzę dokładniej, zajrzyj tu jeszcze:)

  6. Agnieszka
    27 kwietnia, 2020, 8:29 am

    a czy to ciasto bardzo rośnie w górę?
    czy można je upiec w formie innej niż na babkę np. keksówce?

    1. Beata Królikiewicz
      27 kwietnia, 2020, 11:22 am

      Rośnie, można zrobić w keksówce, która ma nie mniej niż 1,5 l pojemności.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)