pad thai z krewetkami

Pad thai z krewetkami

Pad thai z krewetkami – bardzo aromatyczny, błyskawiczny w przygotowaniu makaron ryżowy. Zupełnie taki, jaki można dostać na ulicy np. Bangkoku. Przepisy na to danie różnią się nieco w zależności od upodobań kucharza ale podstawą zawsze jest makaron ryżowy. Z krewetkami, kurczakiem, tofu, rybami a czasem z wieprzowiną, czosnkiem, szczypiorem i orzeszkami ziemnymi. Często również z dodatkiem jajka.
Wszystko w słodko – kwaśnej marynacie złożonej z sosu rybnego, sojowego, limonki lub/i pasty z tamaryndowca oraz chilli. Spokojnie – brak np. jednego składnika marynaty nie wyklucza sporządzenia dania. Na szczęście w marketach i dyskontach można bez problemu dostać wszystkie potrzebne składniki. Mimo, że kupiony na raz zestaw dodatków wydaje się nie tani (ok. 30 -40 zł) to wykorzystamy go później do wielu, wielu porcji dań. I naprawdę warto. Krótko smażone dodatki zachowują swoją wartość odżywczą, są błyskawiczne w przygotowaniu no i pysznie smakują.

Ilość krewetek na porcję to kwestia indywidualna. W niektórych przepisach znalazłam wskazane 8 sztuk na dwie osoby. Po cztery krewetki na głowę? Żart! 🙂 W naszym przypadku rozczarowanie takim obiadem byłoby ogromne, baaardzo lubimy krewetki. Zatem daję pół kg i dopiero ta ilość na 2-3 osoby jest satysfakcjonująca. W przepisie poniżej podaję połowę tej porcji na początek. Sami sprawdźcie ile należy zakupić następnym razem:)
Pad thai – odrobina azjatyckiego klimatu w polskiej kuchni – pychota!

Pad thai z krewetkami – składniki (na 2- 3 porcje):

  • 200 g makaronu ryżowego
  • obrane krewetki dowolnej wielkości, preferuję średnią i dużą (ok. 225g lub więcej, można kupić gotowe już bez pancerzyków)
  • mała cebula (zwykła lub dymka od szczypioru)
  • małe opakowanie kiełków fasolki mung (są też gotowe mieszanki “do stir fry”, czyli krótkiego smażenia)
  • świeża papryczka chilli (wg. uznania), można zamienić też na sproszkowane, suszone chilli (duża szczypta)
  • 2-4 łyżki oleju słonecznikowego lub ryżowego do smażenia

do posypania:

  • 2 łyżki grubo posiekanych orzeszków ziemnych
  • 2-3 łyżki siekanego szczypioru

na sos – marynatę:

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • łyżka pasty tamaryndowej (jeśli nie mamy – trudno), w przypadku koncentratu – łyżeczka
  • sok z całej limonki (ostatecznie – z połowy cytryny)
  • 2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego)

Pad thai z krewetkami – przepis

Makaron ryżowy namoczyć we wrzącej wodzie wg. przepisu na opakowaniu, odsączyć na sicie.
Składniki marynaty wymieszać w większym kubku.
W woku lub na dużej patelni mocno rozgrzać łyżkę oleju, powinien pojawić się pierwszy dymek.
Wrzucić makaron, zalać marynatą, smażyć mieszając 2- 3 minuty. Przełożyć z woka do przygotowanego wcześniej naczynia.
Cebulę i papryczkę pokroić w cienkie półkrążki.

W woku rozgrzać mocno ponownie dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i papryczkę, smażyć krótką chwilę (ok. minutę, dwie).
Dodać krewetki. Smażyć wszystko mieszając ok. 2 minuty.
Dodać makaron, wymieszać wszystko. Dodać kiełki, wymieszać i smażyć 2- 3 minuty.
Przełożyć do miseczek lub na talerze, posypać siekanymi orzeszkami ziemnymi i szczypiorem.

W prostszej wersji, gotowy makaron można dodać bez wstępnego smażenia, już po usmażeniu warzyw i krewetek. Marynatą zalewa się wszystko na końcu i miesza. Śpiesząc się – tak robię. Jednak wcześniejsze podsmażenie makaronu z marynatą korzystnie wpływa na smak całej potrawy, tak też oryginalnie przyrządzają pad thai mieszkańcy Tajlandii.

pad thai z krewetkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lilla
    18 marca, 2021, 8:36 pm

    Pychotka

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie