pad thai z krewetkami

Pad thai z krewetkami

Pad thai z krewetkami – bardzo aromatyczny, błyskawiczny w przygotowaniu makaron ryżowy. Zupełnie taki, jaki można dostać na ulicy np. Bangkoku. Przepisy na to danie różnią się nieco w zależności od upodobań kucharza ale podstawą zawsze jest makaron ryżowy. Z krewetkami, kurczakiem, tofu, rybami a czasem z wieprzowiną, czosnkiem, szczypiorem i orzeszkami ziemnymi. Często również z dodatkiem jajka.
Wszystko w słodko – kwaśnej marynacie złożonej z sosu rybnego, sojowego, limonki lub/i pasty z tamaryndowca oraz chilli. Spokojnie – brak np. jednego składnika marynaty nie wyklucza sporządzenia dania. Na szczęście w marketach i dyskontach można bez problemu dostać wszystkie potrzebne składniki. Mimo, że kupiony na raz zestaw dodatków wydaje się nie tani (ok. 30 -40 zł) to wykorzystamy go później do wielu, wielu porcji dań. I naprawdę warto. Krótko smażone dodatki zachowują swoją wartość odżywczą, są błyskawiczne w przygotowaniu no i pysznie smakują.

Ilość krewetek na porcję to kwestia indywidualna. W niektórych przepisach znalazłam wskazane 8 sztuk na dwie osoby. Po cztery krewetki na głowę? Żart! 🙂 W naszym przypadku rozczarowanie takim obiadem byłoby ogromne, baaardzo lubimy krewetki. Zatem daję pół kg i dopiero ta ilość na 2-3 osoby jest satysfakcjonująca. W przepisie poniżej podaję połowę tej porcji na początek. Sami sprawdźcie ile należy zakupić następnym razem:)
Pad thai – odrobina azjatyckiego klimatu w polskiej kuchni – pychota!

Pad thai z krewetkami – składniki (na 2- 3 porcje):

  • 200 g makaronu ryżowego
  • obrane krewetki dowolnej wielkości, preferuję średnią i dużą (ok. 225g lub więcej, można kupić gotowe już bez pancerzyków)
  • mała cebula (zwykła lub dymka od szczypioru)
  • małe opakowanie kiełków fasolki mung (są też gotowe mieszanki „do stir fry”, czyli krótkiego smażenia)
  • świeża papryczka chilli (wg. uznania), można zamienić też na sproszkowane, suszone chilli (duża szczypta)
  • 2-4 łyżki oleju słonecznikowego lub ryżowego do smażenia

do posypania:

  • 2 łyżki grubo posiekanych orzeszków ziemnych
  • 2-3 łyżki siekanego szczypioru

na sos – marynatę:

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • łyżka pasty tamaryndowej (jeśli nie mamy – trudno), w przypadku koncentratu – łyżeczka
  • sok z całej limonki (ostatecznie – z połowy cytryny)
  • 2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego)

Pad thai z krewetkami – przepis

Makaron ryżowy namoczyć we wrzącej wodzie wg. przepisu na opakowaniu, odsączyć na sicie.
Składniki marynaty wymieszać w większym kubku.
W woku lub na dużej patelni mocno rozgrzać łyżkę oleju, powinien pojawić się pierwszy dymek.
Wrzucić makaron, zalać marynatą, smażyć mieszając 2- 3 minuty. Przełożyć z woka do przygotowanego wcześniej naczynia.
Cebulę i papryczkę pokroić w cienkie półkrążki.

W woku rozgrzać mocno ponownie dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i papryczkę, smażyć krótką chwilę (ok. minutę, dwie).
Dodać krewetki. Smażyć wszystko mieszając ok. 2 minuty.
Dodać makaron, wymieszać wszystko. Dodać kiełki, wymieszać i smażyć 2- 3 minuty.
Przełożyć do miseczek lub na talerze, posypać siekanymi orzeszkami ziemnymi i szczypiorem.

W prostszej wersji, gotowy makaron można dodać bez wstępnego smażenia, już po usmażeniu warzyw i krewetek. Marynatą zalewa się wszystko na końcu i miesza. Śpiesząc się – tak robię. Jednak wcześniejsze podsmażenie makaronu z marynatą korzystnie wpływa na smak całej potrawy, tak też oryginalnie przyrządzają pad thai mieszkańcy Tajlandii.

pad thai z krewetkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)