kurczak pieczony barbecue

Kurczak pieczony w sosie barbecue

Kurczak pieczony w sosie barbecue – soczysty, mega aromatyczny i nikt, absolutnie nikt nie odmówi spróbowania choćby kawałka. Zapach podczas pieczenia przyprawia o zawrót głowy. Mieszkańcy bloków – uwaga na natrętne pukania do drzwi i wizyty głodnych/ciekawych sąsiadów:)
Przepis nada się na przygotowanie codziennego i świątecznego obiadu. Jest idealny na kolację z przyjaciółmi gdy potrzebujemy dużo odpoczynku i radości, a nie stania przy garnkach w kuchni. Mieszasz, nastawiasz i idziesz sobie do ulubionych zajęć.
Marynatę przygotowuje się migiem, kurczaka można wrzucić w nią poprzedniego lub tego samego dnia. Wystarczy rano przed pracą wstawić blaszkę do piekarnika. Ustawianie z czasowym wyłącznikiem w kuchenkach to wielki dar niebios i idealne rozwiązanie dla każdego. Jeśli nie macie, przy następnym zakupie dopilnujcie by był. Przychodzisz do domu a tu właśnie świeżo upieczona pieczeń, gotowa do wjechania na stół. Jeśli kurczak się nie zrumienił (nie było nas w domu, nie miał kto zdjąć papieru/pokrywy) – 15-20 minut z grzałką grillową załatwi sprawę pięknego koloru i chrupiącej skórki, trzeba tylko podglądać przez szybkę, by w razie czego wyłączyć ją na czas, sprawy mogą przyjąć szybki obrót:).

Przepis idealny. Pychota i palce lizać. Sama marynata to idealny dodatek – sos do pieczonych mięs, można przygotować, zapasteryzować w słoiku i podać w odpowiednim czasie osobno, np. z pieczonym  boczkiem, schabem lub karkówką.
Kiedy przychodzą goście np. na wieczorne, towarzyskie spotkanie – przygotujcie więcej sztuk niż planowana liczba osób, serio:)

kurczak pieczony w sosie barbecue – składniki (na 4 osoby) :

  • 4-5 dużych udek (lub ok. 8 – 12 samych podudzi)

na marynatę:

  • dwie łyżki oleju
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki czerwonego, wytrawnego lub półwytrawnego wina (można pominąć ale warto dodać, bez obawy o dzieci, alkohol odparuje)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szklanka przecieru pomidorowego lub 4 łyżki koncentratu albo dobrej jakości keczupu
  • łyżeczka wędzonej papryki (ostrej lub łagodnej, do wyboru)
  • 2 łyżki sosu worcester
  • łyżka winnego octu
  • 2 łyżeczki soli, łyżeczka mielonego pieprzu

Siekana natka pietruszki lub kolendry do dekoracji po upieczeniu

kurczak pieczony w sosie barbecue – przepis

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek rozgnieść lub drobno pokroić. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć mieszając ok. 3-4 minuty aż będzie lekko złota. Dodać czosnek, a po 30 sekundach brązowy cukier. Mieszać podgrzewając minutę , dwie, cukier lekko się skarmelizuje. Dodać pozostałe składniki i podsmażać wszystko jeszcze chwilę mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.
Udka przeciąć w stawach na dwie części. Mięso przełożyć do miski i zalać marynatą. Wymieszać, odstawić na noc lub przynajmniej na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z funkcją góra – dół.
Mięso układać na wysmarowanej olejem blaszce lub w dużym naczyniu żaroodpornym. Zalać resztkami marynaty. Okryć pokrywą lub przykryć luźnym arkuszem papieru do pieczenia. Wstawić na środkową półkę piekarnika. Po godzinie zdjąć pokrywę lub papier. Piec jeszcze pół godziny, do 45 minut, mięso powinno być rumiane i łatwo odchodzić od kości.

kurczak pieczony w sosie barbecue
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Izka
    20 czerwca, 2019, 1:55 pm

    Właśnie korzystam z Twojego przepisu jestem ciekawa smaku, bo pachnie oblednie

    1. Beata Królikiewicz
      22 czerwca, 2019, 5:54 pm

      No i jak?

  2. Ewa
    8 sierpnia, 2019, 12:15 pm

    Dzisiaj na obiad wjechał kurczak wg tego przepisu. Wygladalo to mniej wiecej tak: moj chlopak wybudzil sie po nocce, bo czul unoszacy sie zapach marynaty z winka i mieska. Podchodzi i pyta: robilas bitki z czerwonym winem? Odpowiadam, ze nie,
    ze kurczaczka. Na co mowi: o nie…moja mama robila zawsze mieso z czerwonym winem i bylo strasznie gorzkie… Mowie mu: dobrze, ale mimo wszytsko skosztuj. (Dominik jest dosc wybredny jezeli chodzi o jedzenie;D ) bierze pierwszy kes, po czym mowi : o jaaa ale dobre miesko, pyszne !: D zjadl wszytsko i zadowolony:D bardzo dziekuje za przepis, to juz drugi z tego bloga/strony. Bede testowac dalej! Pozdrawiam serdecznie:):):)

    1. Beata Królikiewicz
      10 sierpnia, 2019, 9:04 pm

      Pozdrawiam serdecznie:)

  3. Paulina
    1 października, 2019, 9:35 pm

    BDB! Trafia do zeszytu 🙂

    1. Rafal
      24 sierpnia, 2021, 5:55 pm

      Zeszyt….. Fajnie ze ktoś jeszcze korzysta z zeszytu z przepisami

  4. Mateusz
    22 listopada, 2020, 1:37 pm

    Kolejny przepis z tej strony który jest niesamowity. W domu mnie proszą żebym robił te kurczaki, takie dobre 🙂

  5. Łukasz Madej
    1 lutego, 2021, 4:44 pm

    Absolutnie fantastastyczna marynata, syn wołał dwa razy o dokładke, dobrze ze zrobiłem więcej, dziekuje za przepis 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      1 lutego, 2021, 8:32 pm

      ale się cieszę!

  6. KRZYSZTOF
    5 marca, 2021, 7:39 pm

    Proszę o informację w jakiej pieczemy temperaturze, czy z termoobiegiem lub góra dół i w jakim czasie całkowitym.

    1. Beata Królikiewicz
      7 marca, 2021, 3:57 pm

      Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z funkcją góra – dół. Wstawić na środkową półkę piekarnika. Po godzinie zdjąć pokrywę lub papier. Piec jeszcze pół godziny, do 45 minut, mięso powinno być rumiane i łatwo odchodzić od kości. Wszystko napisane:)

  7. Paulina
    7 czerwca, 2021, 5:20 pm

    Gdzie można kupić sos worcester?

    1. Beata Królikiewicz
      7 czerwca, 2021, 7:58 pm

      W marketach, w sklepach internetowych i “Kuchnie Świata”.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie