Fit burgery z soczewicy

Fit burgery z soczewicy

Fit burgery z soczewicy – idealny obiad czy kolacja dla osób, które odpoczywają od dań mięsnych i smażonych. Baaaaardzo smaczne! Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku – pycha. Doprawione jak klasyczny, arabski falafel – natką pietruszki, kolendrą i mielonym kuminem. Świetny zamiennik zwykłego mielonego z dużą zawartością białka, smaczny jak nie wiem. By Tomkowi nie zrzedła mina ( jak to obiad bez mięsa?) – upiekłam też proste, klasyczne bułki do hamburgerów. Po wrzuceniu do niej dużej ilości warzyw, keczupu lub sosu czosnkowego –  nie marudził tak bardzo. Ale spokojnie można zajadać same burgery z dowolną surówką:) Podobne burgery można wykonać z namoczonej przez noc cieciorki. Przy jej gotowaniu, warto dodać do garnka dużą szczyptę sody, znacznie szybciej staje się miękka. Po doprawieniu i usmażeniu kotletów na tłuszczu otrzymamy klasyczny falafel z krajów arabskich. Piekarnik i soczewica stanowią miły, bardzo smaczny zamiennik owego.
Burgery widoczne na zdjęciach przygotowałam z czerwonej soczewicy, po przygotowaniu daje ładniejszy kolor niż zielona. Jednakowoż – w smaku będzie podobnie.

Fit burgery z soczewicy – składniki (na ok. 10 sztuk):

  • 400 g czerwonej soczewicy
  • duża marchewka
  • duża cebula
  • duży korzeń pietruszki
  • łyżeczka mielonego/utłuczonego w moździerzu kuminu (kminu rzymskiego),
  • łyżeczka mielonej/utłuczonej w moździerzu kolendry
  • duża szczypta białego/czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki chilli, łyżeczka soli
  • dwie łyżki natki pietruszki

Fit burgery z soczewicy – przepis

Soczewicę przepłukać na sicie i zalać wodą ok. 3 cm ponad jej powierzchnię. Osolić łyżeczką soli. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką (zostawić uchylenie) i gotować co jakiś czas mieszając (lubi się przypalać) do miękkości ziaren. Większość z nich powinna się rozpaść.
Warzywa zetrzeć na tarce lub w malakserze, podsmażyć na patelni, na niewielkiej ilości oleju, aż stracą chrupkość (ok. 5-6 minut).
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją termoobiegu. Kto nie ma – góra dół i 200 stopni.
Zmieszać z ugotowaną soczewicą i przyprawami.
Ręką zwilżoną wodą lub olejem formować kotlety wielkości ok. 8 cm średnicy. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z piekarnika. Wstawić do całkowicie rozgrzanego pieca i piec ok. 20 minut aż wierzch burgerów będzie chrupiący.

Fft burgery z soczewicy

W podkreślonym tekście zamieszczam link – przepis na łatwe bułki do hamburgerów. 

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Ewa
    23 marca, 2019, 6:47 pm

    Muszę zrobić. Soczewica zalega w szafce i nie wiedziałam jak ją wykorzystać. Dzięki☺

  2. Ania
    30 kwietnia, 2020, 7:23 am

    czy można usmażyć na patelni?

    1. Beata Królikiewicz
      30 kwietnia, 2020, 9:18 pm

      Tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie