Fit burgery z soczewicy
Fit burgery z soczewicy – idealny obiad czy kolacja dla osób, które odpoczywają od dań mięsnych i smażonych. Baaaaardzo smaczne! Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku – pycha. Doprawione jak klasyczny, arabski falafel – natką pietruszki, kolendrą i mielonym kuminem. Świetny zamiennik zwykłego mielonego z dużą zawartością białka, smaczny jak nie wiem. By Tomkowi nie zrzedła mina ( jak to obiad bez mięsa?) – upiekłam też proste, klasyczne bułki do hamburgerów. Po wrzuceniu do niej dużej ilości warzyw, keczupu lub sosu czosnkowego – nie marudził tak bardzo. Ale spokojnie można zajadać same burgery z dowolną surówką:) Podobne burgery można wykonać z namoczonej przez noc cieciorki. Przy jej gotowaniu, warto dodać do garnka dużą szczyptę sody, znacznie szybciej staje się miękka. Po doprawieniu i usmażeniu kotletów na tłuszczu otrzymamy klasyczny falafel z krajów arabskich. Piekarnik i soczewica stanowią miły, bardzo smaczny zamiennik owego.
Burgery widoczne na zdjęciach przygotowałam z czerwonej soczewicy, po przygotowaniu daje ładniejszy kolor niż zielona. Jednakowoż – w smaku będzie podobnie.
Fit burgery z soczewicy – składniki (na ok. 10 sztuk):
- 400 g czerwonej soczewicy
- duża marchewka
- duża cebula
- duży korzeń pietruszki
- łyżeczka mielonego/utłuczonego w moździerzu kuminu (kminu rzymskiego),
- łyżeczka mielonej/utłuczonej w moździerzu kolendry
- duża szczypta białego/czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki chilli, łyżeczka soli
- dwie łyżki natki pietruszki
Fit burgery z soczewicy – przepis
Soczewicę przepłukać na sicie i zalać wodą ok. 3 cm ponad jej powierzchnię. Osolić łyżeczką soli. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką (zostawić uchylenie) i gotować co jakiś czas mieszając (lubi się przypalać) do miękkości ziaren. Większość z nich powinna się rozpaść.
Warzywa zetrzeć na tarce lub w malakserze, podsmażyć na patelni, na niewielkiej ilości oleju, aż stracą chrupkość (ok. 5-6 minut).
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją termoobiegu. Kto nie ma – góra dół i 200 stopni.
Zmieszać z ugotowaną soczewicą i przyprawami.
Ręką zwilżoną wodą lub olejem formować kotlety wielkości ok. 8 cm średnicy. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z piekarnika. Wstawić do całkowicie rozgrzanego pieca i piec ok. 20 minut aż wierzch burgerów będzie chrupiący.
W podkreślonym tekście zamieszczam link – przepis na łatwe bułki do hamburgerów.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Muszę zrobić. Soczewica zalega w szafce i nie wiedziałam jak ją wykorzystać. Dzięki☺
czy można usmażyć na patelni?
Tak.