Fit burgery z soczewicy

Fit burgery z soczewicy

Fit burgery z soczewicy – idealny obiad czy kolacja dla osób, które odpoczywają od dań mięsnych i smażonych. Baaaaardzo smaczne! Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku – pycha. Doprawione jak klasyczny, arabski falafel – natką pietruszki, kolendrą i mielonym kuminem. Świetny zamiennik zwykłego mielonego z dużą zawartością białka, smaczny jak nie wiem. By Tomkowi nie zrzedła mina ( jak to obiad bez mięsa?) – upiekłam też proste, klasyczne bułki do hamburgerów. Po wrzuceniu do niej dużej ilości warzyw, keczupu lub sosu czosnkowego –  nie marudził tak bardzo. Ale spokojnie można zajadać same burgery z dowolną surówką:) Podobne burgery można wykonać z namoczonej przez noc cieciorki. Przy jej gotowaniu, warto dodać do garnka dużą szczyptę sody, znacznie szybciej staje się miękka. Po doprawieniu i usmażeniu kotletów na tłuszczu otrzymamy klasyczny falafel z krajów arabskich. Piekarnik i soczewica stanowią miły, bardzo smaczny zamiennik owego.
Burgery widoczne na zdjęciach przygotowałam z czerwonej soczewicy, po przygotowaniu daje ładniejszy kolor niż zielona. Jednakowoż – w smaku będzie podobnie.

Fit burgery z soczewicy – składniki (na ok. 10 sztuk):

  • 400 g czerwonej soczewicy
  • duża marchewka
  • duża cebula
  • duży korzeń pietruszki
  • łyżeczka mielonego/utłuczonego w moździerzu kuminu (kminu rzymskiego),
  • łyżeczka mielonej/utłuczonej w moździerzu kolendry
  • duża szczypta białego/czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki chilli, łyżeczka soli
  • dwie łyżki natki pietruszki

Fit burgery z soczewicy – przepis

Soczewicę przepłukać na sicie i zalać wodą ok. 3 cm ponad jej powierzchnię. Osolić łyżeczką soli. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką (zostawić uchylenie) i gotować co jakiś czas mieszając (lubi się przypalać) do miękkości ziaren. Większość z nich powinna się rozpaść.
Warzywa zetrzeć na tarce lub w malakserze, podsmażyć na patelni, na niewielkiej ilości oleju, aż stracą chrupkość (ok. 5-6 minut).
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją termoobiegu. Kto nie ma – góra dół i 200 stopni.
Zmieszać z ugotowaną soczewicą i przyprawami.
Ręką zwilżoną wodą lub olejem formować kotlety wielkości ok. 8 cm średnicy. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z piekarnika. Wstawić do całkowicie rozgrzanego pieca i piec ok. 20 minut aż wierzch burgerów będzie chrupiący.

Fft burgery z soczewicy

W podkreślonym tekście zamieszczam link – przepis na łatwe bułki do hamburgerów. 

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Ewa
    23 marca, 2019, 6:47 pm

    Muszę zrobić. Soczewica zalega w szafce i nie wiedziałam jak ją wykorzystać. Dzięki☺

  2. Ania
    30 kwietnia, 2020, 7:23 am

    czy można usmażyć na patelni?

    1. Beata Królikiewicz
      30 kwietnia, 2020, 9:18 pm

      Tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)