zupa gulaszowa gruzińska charczo

Zupa gulaszowa gruzińska charczo

Zupa gulaszowa gruzińska, zwana charczo – pełna treści, rozgrzewająca, gęsta, idealna na zawieruchy, jesienie i zimy. Przyda się się też latem na chłodny wieczór albo po solidnej porcji pracy na powietrzu, pływaniu, nartach czy sankach. Zastąpi cały obiad, a smak dojrzewa z każdym dniem, podobnie jak dzieje się w przypadku bigosu czy żurku. Gruzińska zupa gulaszowa zawiera charakterystyczny dla tamtejszej kuchni dodatek drobno siekanych lub mielonych orzechów włoskich. Podstawą oryginalnego przepisu jest mięso wołowe, dla szybkości i wygody zamiana na wieprzowinę nie jest jednak wielkim grzechem, wszak w kuchni wszystkie chwyty są dozwolone. Odrobinę kwaśna, aromatyczna od przypraw zupa zawiera dodatek kozieradki i nieco mielonych ziaren kolendry. Ich użycie, nie jest to rzecz jasna warunek konieczny do ugotowania dobrej zupy. Kto ma – dodaje 🙂

zupa gulaszowa gruzińska charczo – składniki ( na ok. 6 porcji)

  • ok. 600 g mięsa wołowego, tzw. gulaszówki lub wieprzowego (łopatka, szynka, karczek)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów bez skórki, ostatecznie dwie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 różnokolorowe papryki
  • ostra papryczka chili (można zastąpić dużą szczyptą chili w proszku lub pastą paprykową)
  • 4 czubate łyżki bardzo drobno siekanych lub zmielonych orzechów włoskich
  • łyżka winnego octu
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka mielonej/tłuczonej kolendry
  • łyżeczka mielonej/tłuczonej kozieradki
  • łyżeczka soli
  • dwie łyżki siekanej natki pietruszki do posypania
  • 150 g ryżu

zupa gulaszowa gruzińska – charczo – przepis

Cebulę i mięso pokroić w kostkę. Na dnie garnka mocno rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i mięso, oprószyć słodką papryką. Smażąc – przemieszać. Dodać posiekany drobno czosnek. Od razu zalać wszystko dwoma litrami wody, przykryć garnek pokrywką, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać liść laurowy, kozieradkę, kolendrę, siekane orzechy i pomidory. Jeśli używamy wieprzowiny – gotować ok. 45 -50 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wołowina wymaga gotowania półtorej do dwóch godzin. Musi być całkowicie miękka.
Wszystko osolić ok. łyżeczką soli, dodać pokrojoną w drobną kostkę, pozbawioną gniazd nasiennych słodką i ostrą paprykę.
Wsypać ryż, wszystko zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 15- 20 minut aż ryż zmięknie. Doprawić zupę łyżką octu, sprawdzić czy jest wystarczająco słona, ew. dosolić. Na talerzach posypać siekaną natką pietruszki.

zupa gulaszowa gruzińska charczo

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Jakub
    16 sierpnia, 2019, 6:21 am

    Ciekawe, jakby smakowała zrobiona na dziczyźnie..

  2. Anna
    13 stycznia, 2020, 8:11 am

    Zupa jest rewelacyjna,zagościła w mojej kuchni na zawsze 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      14 stycznia, 2020, 4:46 am

      Bardzo się cieszę:)

  3. Bogna
    2 marca, 2020, 7:36 am

    Ostatnio moja ulubiona zupa. Poznałam ją jak byłam w Warszawie na obiedzie w restauracji gruzińskiej na Pradze i od tej pory ciągle wracamy do gruzińskich smaków. Dziękuję za przepis!

  4. Anna
    2 marca, 2020, 2:12 pm

    Moja ulubiona zupa 🙂

  5. Irena
    27 maja, 2020, 3:50 am

    Spróbuj dodać przed końcem dwie galazki selera naciowego bardzo cienko pokrojonego. Nie przepadam za koperkiem ale do tej zupy wrzucam cały pęczek koperku i caly pęczek pietruszki. Daje taki świeży posmak.

  6. Jadzia
    19 września, 2020, 7:32 pm

    Dodałam wędzonej czerwonej papryki i chilli, małżowi – miłośnikowi pikantnego aż uszy się trzęsły, zwłaszcza drugiego dnia 😁

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)