zupa gulaszowa gruzińska charczo

Zupa gulaszowa gruzińska charczo

Zupa gulaszowa gruzińska, zwana charczo – pełna treści, rozgrzewająca, gęsta, idealna na zawieruchy, jesienie i zimy. Przyda się się też latem na chłodny wieczór albo po solidnej porcji pracy na powietrzu, pływaniu, nartach czy sankach. Zastąpi cały obiad, a smak dojrzewa z każdym dniem, podobnie jak dzieje się w przypadku bigosu czy żurku. Gruzińska zupa gulaszowa zawiera charakterystyczny dla tamtejszej kuchni dodatek drobno siekanych lub mielonych orzechów włoskich. Podstawą oryginalnego przepisu jest mięso wołowe, dla szybkości i wygody zamiana na wieprzowinę nie jest jednak wielkim grzechem, wszak w kuchni wszystkie chwyty są dozwolone. Odrobinę kwaśna, aromatyczna od przypraw zupa zawiera dodatek kozieradki i nieco mielonych ziaren kolendry. Ich użycie, nie jest to rzecz jasna warunek konieczny do ugotowania dobrej zupy. Kto ma – dodaje 🙂

zupa gulaszowa gruzińska charczo – składniki ( na ok. 6 porcji)

  • ok. 600 g mięsa wołowego, tzw. gulaszówki lub wieprzowego (łopatka, szynka, karczek)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów bez skórki, ostatecznie dwie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 różnokolorowe papryki
  • ostra papryczka chili (można zastąpić dużą szczyptą chili w proszku lub pastą paprykową)
  • 4 czubate łyżki bardzo drobno siekanych lub zmielonych orzechów włoskich
  • łyżka winnego octu
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka mielonej/tłuczonej kolendry
  • łyżeczka mielonej/tłuczonej kozieradki
  • łyżeczka soli
  • dwie łyżki siekanej natki pietruszki do posypania
  • 150 g ryżu

zupa gulaszowa gruzińska – charczo – przepis

Cebulę i mięso pokroić w kostkę. Na dnie garnka mocno rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i mięso, oprószyć słodką papryką. Smażąc – przemieszać. Dodać posiekany drobno czosnek. Od razu zalać wszystko dwoma litrami wody, przykryć garnek pokrywką, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać liść laurowy, kozieradkę, kolendrę, siekane orzechy i pomidory. Jeśli używamy wieprzowiny – gotować ok. 45 -50 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wołowina wymaga gotowania półtorej do dwóch godzin. Musi być całkowicie miękka.
Wszystko osolić ok. łyżeczką soli, dodać pokrojoną w drobną kostkę, pozbawioną gniazd nasiennych słodką i ostrą paprykę.
Wsypać ryż, wszystko zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 15- 20 minut aż ryż zmięknie. Doprawić zupę łyżką octu, sprawdzić czy jest wystarczająco słona, ew. dosolić. Na talerzach posypać siekaną natką pietruszki.

zupa gulaszowa gruzińska charczo

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Jakub
    16 sierpnia, 2019, 6:21 am

    Ciekawe, jakby smakowała zrobiona na dziczyźnie..

  2. Anna
    13 stycznia, 2020, 8:11 am

    Zupa jest rewelacyjna,zagościła w mojej kuchni na zawsze 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      14 stycznia, 2020, 4:46 am

      Bardzo się cieszę:)

  3. Bogna
    2 marca, 2020, 7:36 am

    Ostatnio moja ulubiona zupa. Poznałam ją jak byłam w Warszawie na obiedzie w restauracji gruzińskiej na Pradze i od tej pory ciągle wracamy do gruzińskich smaków. Dziękuję za przepis!

  4. Anna
    2 marca, 2020, 2:12 pm

    Moja ulubiona zupa 🙂

  5. Irena
    27 maja, 2020, 3:50 am

    Spróbuj dodać przed końcem dwie galazki selera naciowego bardzo cienko pokrojonego. Nie przepadam za koperkiem ale do tej zupy wrzucam cały pęczek koperku i caly pęczek pietruszki. Daje taki świeży posmak.

  6. Jadzia
    19 września, 2020, 7:32 pm

    Dodałam wędzonej czerwonej papryki i chilli, małżowi – miłośnikowi pikantnego aż uszy się trzęsły, zwłaszcza drugiego dnia 😁

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)