Pasta jajeczna ze szprotkami
Pasta jajeczna ze szprotkami, sardynkami czy innymi rybkami, które fabrycznie zostały zapakowane w puszkę i zalane olejem, własnym lub pomidorowym sosem. Z uwagi na te różnice w zalewie, za każdym razem smak pasty rzecz jasna będzie się różnił. Na zdjęciu we wpisie użyłam zwykłych szprotek w oleju i takie najbardziej odpowiadają mi smakowo. Pasta idealnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, zwłaszcza na ciemnym, dobrym pieczywie lub grzankach. Można podać ją na zwykłą kolację albo przygotować jako przekąskę na mały kęs podczas spotkań z przyjaciółmi, np. w okresie karnawału. Dla osób, które nie jedzą pieczywa sprawdzi się z warzywami pokrojonymi w słupki albo na łódeczkach z liści cykorii czy rzymskiej sałaty. Bardzo dobra, polecam:)
Pasta jajeczna ze szprotkami – składniki (na 3-6 osób) :
- 5 dużych jajek (najlepiej z oznaczeniem 0 lub 1)
- puszka szprotek lub sardynek w oleju
- ew. mały filecik anchois
- dwa duże ogórki konserwowe
- łyżka gęstego majonezu (można zastąpić gęstym jogurtem)
- 2 łyżeczki musztardy
- duża szczypta soli, świeżo zmielony pieprz, szczypta ostrej papryki
- ew. siekany koperek, natka pietruszki lub kolendra
Pasta jajeczna ze szprotkami – przepis
Jajka umyć i gotować 7 minut od momentu zagotowania wody. Zalać zimną wodą, obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę.
Ryby i anchois wyjąć z puszki, posiekać drobno nożem. Ogórki pokroić w małą kostkę. Odłożyć łyżkę do dekoracji.
Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać z majonezem, musztardą, przyprawami i zieleniną. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
A zielony groszek? Brak go na liście składników a jest na zdjęciach? 😉 całość wygląda smakowicie
To właściwie dekoracja. Ale nic nie stoi na przeszkodzie dodać łyżkę czy dwie jeśli ktoś lubi:)