oponki serowe

Oponki serowe

Oponki serowe – znane powszechnie od wielu, wielu lat, łatwe do przygotowania, puszyste po upieczeniu krążki ciasta smażone w okresie karnawału. Nie tylko zresztą w nim, w czasach PRL-u biały ser był jednym z nielicznych produktów występujących na sklepowych półkach, pączki serowe i oponki były na tapecie co i rusz. Ponieważ mieszkam wciąż w tym samym co kiedyś miejscu i nie wszystkie okoliczne sklepy poległy w walce z marketami, mam wrażenie, że idę po biały ser sprzedawany na wagę, a on nieustająco, od kilkudziesięciu lat wygląda tak samo. Jest pakowany w taki sam, biały, mokry papier, nawet napisy na nim niespecjalnie się zmieniły. I w tym przypadku cieszę się jak dziecko że dalej jest, niepakowany w plastikowe, nieekologiczne pudełka, w dodatku termin ważności upływa mu szybciej. Oznacza to, że mam szansę mieć świeższy produkt bez konserwantów. Ech. Do brzegu Opalanko.

Ciasto na oponki serowe spulchniane jest sodą, a składniki wystarczy zagnieść na jednolite, dość kleiste ciasto. Po oprószeniu mąką rąk, dobrym podsypaniu blatu i wierzchu nie ma z nim żadnego problemu. Krążki wycina się dużym kieliszkiem lub szklanką, wrzuca na dobrze rozgrzany olej i po kilku minutach są. Temperatura oleju powinna wynosić ok. 175 stopni, przydaje się termometr kuchenny. Bez niego – trzeba wrzucić testowy kawałek ciasta. Jeśli odskoczy szybko od dna – olej jest właściwie podgrzany. Należy wtedy nieco zmniejszyć moc palnika, by pączki nie spaliły się z wierzchu. Powinny rumienić się po minucie.

Oponki serowe – składniki (na ok. 22 – 24 sztuki) :

  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g białego sera
  • trzy łyżki cukru
  • łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 2 żółtka
  • 100 ml kwaśnej śmietany (dowolny %) lub gęstego jogurtu
  • 1 l oleju (najlepiej słonecznikowego) do smażenia
  • cukier puder do posypania lub lukier sporządzony ze ok. szklanki cukru pudru i 2 – 3 łyżek soku wyciśniętego z cytryny

Oponki serowe – przepis

Ser zblendować, zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Mąkę wymieszać z sodą. Do miski z mąką dodać ser, cukier, wanilię, żółtka, śmietanę lub jogurt.  Ręcznie lub przy pomocy malaksera zagnieść ciasto. Będzie kleiste.
Kuchenny blat lub stolnicę oprószyć solidnie mąką. Wyłożyć ciasto i posypać je lekko mąką. Lekko rozwałkować na grubość ok. 1- 1,5 cm.
Szklanką lub kieliszkiem (ok. 5 cm) wycinać kółka. W środku każdego przy pomocy nakrętki lub małego kieliszka wyciąć dziurkę. Resztki ciasta ponownie zagnieść i wycinać kółka z dziurką.

oponki serowe
Przygotować duże talerze lub półmiski/tace wyłożone papierowymi ręcznikami.
W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej do 175 stopni. Jeśli kawałek ciasta wrzucony do rondla szybko odskoczy od dna – temperatura jest właściwa. Wkładać pączki na rozgrzany tłuszcz tak, by pływały swobodnie. Powinny zrumienić się po minucie. Przy pomocy dwóch widelców obrócić ciastka na drugą stronę i smażyć do zezłocenia. Wyjmować na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi. Po lekkim ostygnięciu ciastek posypać cukrem pudrem lub polać lukrem z wymieszanego cukru pudru i soku z cytryny. Jeśli lukier jest zbyt gęsty – dodać więcej soku, jeśli zbyt rzadki – cukru.

oponki serowe

oponki serowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Kasia
    27 stycznia, 2019, 11:43 am

    „Ciasto … spulchniane jest sodą”. Czy sodę dodaje się czy nie?

    1. Beata Królikiewicz
      28 stycznia, 2019, 7:53 am

      Tak, już poprawiłam, półtorej łyżeczki.

  2. Anonimowy
    2 lutego, 2019, 11:22 am

    Oponki… uwielbiamy:) Ja do smażenia używam oleju rzepakowego, jest bardziej odporny na wysoką temperaturę.

  3. Emi
    2 lutego, 2019, 11:38 am

    Witaj moja idolko kuchni 😉 Czy mogę przygotować ciasto wcześniej je stawić do lodówki, żeby usmażyć wieczorem ? Czy lepiej smażyć od razu i zeby poczekaly na wieczór ? Pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      5 lutego, 2019, 6:47 pm

      Ulala, dziękuję:) Nie, lepiej smażyć od razu. Pozdrawiam:)

  4. ela
    13 marca, 2019, 7:17 pm

    Czy można smażyć na łoju wołowym?Mam dużo z tradycyjnej masarni

    1. Beata Królikiewicz
      13 marca, 2019, 8:37 pm

      Nie mam z łojem doświadczenia, z tego co wiem, poleca się go do mieszania we fryturach.

  5. Katarzyna
    6 października, 2019, 10:53 am

    Jak używam sera z wiaderka, to też mam dodać śmietanę, czy mam pominąć ten składnik ?
    Pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      6 października, 2019, 5:58 pm

      Dodaj, rozrzedzi ser, będzie miał luźniejszą konsystencję.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)