Ciasteczka kawa
Ciasteczka kawa – nieco chrupiące, z ciekawym, ciemnym środkiem, w kształcie przypominającym ziarenka kawy właśnie, bardzo smaczne i niekłopotliwe w przygotowaniu. Do ich wykonania używa się dodatku zwykłej kawy mielonej i rozpuszczalnej. Kto chciałby jednak zachować wyłącznie kształt, bo ma się z tym smakiem na bakier lub nie lubi go w słodkich wypiekach może kawę rzecz jasna pominąć. Jej brak nie wykluczy powodzenia wypieku, ciastka pozostaną w ciemnym kolorze o smaku kakaowym. Do ciasta można dorzucić też łyżkę lub dwie siekanych orzechów, migdałów abo kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Ciasteczka kawa należy piec dość krótko, ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie wyglądają na miękkie i surowe, mimo wszystko należy wyjąć je z piekarnika, stwardnieją podczas stygnięcia.
ciasteczka kawa – składniki (na ok. 25 niedużych ciastek)
- pół szklanki cukru pudru (60 g)
- 70 g masła
- 2 żółtka
- szklanka mąki pszennej (150 g)
- łyżka ciemnego kakao
- łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub kawy inki
- łyżeczka kawy mielonej
- ew. 1- 3 łyżki lodowatej wody
ciasteczka kawa – przepis
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Piekarnik ustawić na 170 stopni.
Masło pokroić w kostkę i utrzeć z cukrem przy pomocy miksera lub malaksera.
Dodać dwa żółtka i wmieszać je w masę.
Mąkę, kakao, wanilię i kawy wymieszać w osobnym naczyniu, dodać do utartego masła. Zagniatać mikserem, malakserem lub ręką do otrzymania plastycznej masy. Jeśli jest zbyt sucho i nie chce się zagnieść, dodać ok. 1-3 łyżki lodowatej wody.
Z ciasta lepić kulki wielkości dużego orzecha laskowego. Formować w kształt ziarenek kawy i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ciasteczka położyć patyczek do szaszłyków lub wykałaczkę, nacisnąć go ręką, tworząc głęboką prawie do spodu kreskę – wgłębienie.
Ciastka wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, mimo, że będą wydawały się nieupieczone. Zesztywnieją podczas stygnięcia.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
wysmienite, dzieciaki zajada bo zamiast kawy rozpuszczalnej dalismy Inke ?wykonanie chłopaki 6 i 7 lat wiec kazdy da rade ?
super!
dobry pomysł, dopisuję:)
Pychota!!! Ledwie ostygły, a już ich nie ma? jutro znów robię?
Bardzo się cieszę:)
Cieszę się, że można tu zamiennie stosować kawę rozpuszczalną lub inkę. Dzieci zachwycone “dorosłymi” ciasteczkami, bardzo szybko wszystkie zjadły 😀 Na pewno będziemy często korzystać z tego przepisu i jest to kolejny, który dodaję do ulubionych 🙂 Pozdrawiam, Joanna 🙂
Wyśmienity przepis !!! ciasteczka “niebo w gębie”.
W sobotę po południu zrobiłam je pierwszy raz…
poszły jak “świeże bułeczki”…
i nie było innej opcji…w niedzielę była produkcja
z podwójnej porcji !!!
Polecam wszystkim…mniam, mniam.
Pozdrawiam
Bardzo się cieszę:) Pozdrowionka:)
W podwójnej porcji wszystko x2?
tak.
Moze glupie pytanie… Patyczki tylko wciskamy na chwilę czy pieczemy z ciasteczkami?
Na chwilę. Robimy odcisk i już.