ciasteczka kawa

Ciasteczka kawa

Ciasteczka kawa – nieco chrupiące, z ciekawym, ciemnym środkiem, w kształcie przypominającym ziarenka kawy właśnie, bardzo smaczne i niekłopotliwe w przygotowaniu. Do ich wykonania używa się dodatku zwykłej kawy mielonej i rozpuszczalnej. Kto chciałby jednak zachować wyłącznie kształt, bo ma się z tym smakiem na bakier lub nie lubi go w słodkich wypiekach może kawę rzecz jasna pominąć. Jej brak nie wykluczy powodzenia wypieku, ciastka pozostaną w ciemnym kolorze o smaku kakaowym. Do ciasta można dorzucić  też łyżkę lub dwie siekanych orzechów, migdałów abo kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Ciasteczka kawa należy piec dość krótko, ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie wyglądają na miękkie i surowe, mimo wszystko należy wyjąć je z piekarnika, stwardnieją podczas stygnięcia.

ciasteczka kawa – składniki (na ok. 25 niedużych ciastek)

  • pół szklanki cukru pudru (60 g)
  • 70 g masła
  • 2 żółtka
  • szklanka mąki pszennej  (150 g)
  • łyżka ciemnego kakao
  • łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub kawy inki
  • łyżeczka kawy mielonej
  • ew. 1- 3 łyżki lodowatej wody

ciasteczka kawa – przepis

Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Piekarnik ustawić na 170 stopni.
Masło pokroić w kostkę i utrzeć z cukrem przy pomocy miksera lub malaksera.
Dodać dwa żółtka i wmieszać je w masę.
Mąkę, kakao, wanilię i kawy wymieszać w osobnym naczyniu, dodać do utartego masła. Zagniatać mikserem, malakserem lub ręką do otrzymania plastycznej masy. Jeśli jest zbyt sucho i nie chce się zagnieść, dodać ok. 1-3 łyżki lodowatej wody.
Z ciasta lepić kulki wielkości dużego orzecha laskowego. Formować w kształt ziarenek kawy i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ciasteczka położyć patyczek do szaszłyków lub wykałaczkę, nacisnąć go ręką, tworząc głęboką prawie do spodu kreskę – wgłębienie.
Ciastka wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, mimo, że będą wydawały się nieupieczone. Zesztywnieją podczas stygnięcia.

ciasteczka kawa
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Magda
    6 stycznia, 2019, 3:20 pm

    wysmienite, dzieciaki zajada bo zamiast kawy rozpuszczalnej dalismy Inke ?wykonanie chłopaki 6 i 7 lat wiec kazdy da rade ?

    1. Beata Królikiewicz
      6 stycznia, 2019, 3:57 pm

      super!

    2. Beata Królikiewicz
      6 stycznia, 2019, 3:58 pm

      dobry pomysł, dopisuję:)

  2. Ewa
    7 stycznia, 2019, 7:50 pm

    Pychota!!! Ledwie ostygły, a już ich nie ma? jutro znów robię?

    1. Beata Królikiewicz
      8 stycznia, 2019, 4:37 pm

      Bardzo się cieszę:)

  3. Joanna
    14 stycznia, 2019, 12:45 pm

    Cieszę się, że można tu zamiennie stosować kawę rozpuszczalną lub inkę. Dzieci zachwycone “dorosłymi” ciasteczkami, bardzo szybko wszystkie zjadły 😀 Na pewno będziemy często korzystać z tego przepisu i jest to kolejny, który dodaję do ulubionych 🙂 Pozdrawiam, Joanna 🙂

  4. Ewa
    29 stycznia, 2019, 7:52 pm

    Wyśmienity przepis !!! ciasteczka “niebo w gębie”.
    W sobotę po południu zrobiłam je pierwszy raz…
    poszły jak “świeże bułeczki”…
    i nie było innej opcji…w niedzielę była produkcja
    z podwójnej porcji !!!
    Polecam wszystkim…mniam, mniam.
    Pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      30 stycznia, 2019, 11:03 am

      Bardzo się cieszę:) Pozdrowionka:)

      1. Marta
        1 lutego, 2021, 6:38 pm

        W podwójnej porcji wszystko x2?

        1. Beata Królikiewicz
          1 lutego, 2021, 8:32 pm

          tak.

  5. Mille
    21 marca, 2019, 4:40 pm

    Moze glupie pytanie… Patyczki tylko wciskamy na chwilę czy pieczemy z ciasteczkami?

    1. Beata Królikiewicz
      24 marca, 2019, 7:30 am

      Na chwilę. Robimy odcisk i już.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie