Ryba pieczona z grzybami
Ryba pieczona z grzybami – pieczarkami, suszonymi albo świeżymi czy z mrożonki. Idealne danie na każdy obiad, ten uroczysty, wigilijny czy sylwestrowy również. Chodzi przecież o to, by w specjalny wieczór przygotować takie jedzenie, dzięki któremu usiądziemy do stołu w dobrym nastroju, bez zmęczenia, z radością i rozluźnieniem. Bez utyrania i męczeństwa, które często siedzi pod skórą kobiet, które po pracy przyszły na drugi i trzeci etat robót domowych. Kiedy zdamy sobie sprawę z tego, że wigilia nie jest okazją do zdawania egzaminu z domowych przyjęć, od razu poprawia się atmosfera. Zatem może trzeba by wybrać z dwunastu potraw – cztery. Przecież starczy nam przystawka, zupa, drugie i coś słodkiego na deser? Np. śledzie, czerwony barszczyk i pieczona ryba? I sernik z makiem na deser? Gdyby się zdecydować na taki wariant spędzimy w kuchni około dwóch, trzech godzin. Zamiast dwunastu. Nie wiem czy się tak uda. Sama szaleję, nie jest łatwo odkręcić pętlę tradycji. Ale przecież można próbować, małymi krokami zmniejszyć te szalone ilości, które ostatecznie w dużej części lądują w koszu.
Ryba pieczona z pieczarkami, prosta kolacja na ciepło, bardzo, bardzo smaczne i niekłopotliwe w wykonaniu danie. Wsuwasz do piekarnika, pod koniec pieczenia podlewasz słodką śmietanką. Nada się tu każdy rodzaj ryby – karp, pstrąg, łosoś, miruna, dorsz czy inne, najlepiej świeże. Unikajmy mrożonek z dużą ilością glazury z wody. Po rozmrożeniu zostaje z niej często odrobina smutnej paćki. Po upieczeniu jeszcze smutniejsze nic. Zamiast pieczarek można użyć leśnych grzybów (np. z mrożonki), trzeba je tylko krótko (ok. 10 min) obgotować w osolonej wodzie. Suszone trzeba namoczyć (ok. godziny), pokroić i gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut. Reszta jak w przepisie poniżej
Ryba pieczona z grzybami – składniki ( na 4 osoby) :
- 800 g ryby (karp, dorsz, pstrąg, miruna czy innej)
- ok. 2 łyżki soku z cytryny
- duża cebula lub dwie mniejsze
- 2 marchewki
- mały kawałek białej części pora (ok. 2 cm)
- łyżeczka masła (najlepiej klarowanego)
- sól (ok. łyżeczki), świeżo zmielony pieprz, szczypta pieprzu cytrynowego
- ok. 200 g pieczarek lub świeżych grzybów lub 20 g suszonych grzybów
- 200 ml słodkiej śmietanki (w temp. pokojowej), w wersji fit – bulionu warzywnego
Ryba pieczona z grzybami – przepis
Piekarnik ustawić na 200 stopni. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć kawałki masła.
Rybę pokroić na kawałki długości ok. 4 cm, skropić sokiem z cytryny.
Cebulę i pora pokroić w cienkie półkrążki (piórka), marchewkę w słupki (julienne) wielkości i grubości zapałki, grzyby w plasterki lub dowolne kawałki. Ułożyć rybę na dnie naczynia, oprószyć ją solą, posypać warzywami i grzybami, oprószyć je solą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut. ok. 7 minut przed końcem pieczenia zalać wszystko śmietanką. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą pieprzu cytrynowego.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂