Zapiekanka z dyni
Zapiekanka z dyni i sera jest idealna do podania na obiad lub kolację całkiem solo, lub np. do smażonej czy pieczonej ryby czy mięsa. Można uczynić z niej pyszne danie jednogarnkowe i podzieloną na nieduże kawałki, dowolną rybę ułożyć po prostu w naczyniu z resztą zapiekanych składników. Ten wariant z racji wrodzonej niechęci do używania w kuchni dużej ilości naczyń wybieram ja:)
Przepyszne połączenie smaków w zapiekance, wybrane zostało przez Julitę z bloga Wrząca Kuchnia i uwiodło mnie do szczętu na warsztatach marki Franke. Tam w gronie cudnych blogerek (Czosnek w Pomidorach, Ania Gotuje, Wrząca Kuchnia, Kuchnia Marty) oraz mistrza Giena Mientkiewicza miałam przyjemność przygotować polędwiczki.
Do przygotowania dania nada się najlepiej konkretny, charakterny ser, np. ser Bursztyn, roquefort, gorgonzola, rokpol, Frontiera Blue Jersey, Czarny Bez albo inne z tych, które trzeba dobrze chronić przed uwolnieniem zapachów w lodówce:)
Pychota i sztos, serio, róbcie koniecznie.
P.S. Alkohol z użytego w przepisie wina ulatnia się podczas smażenia- bez obawy o dzieci 🙂
Zapiekanka z dyni – składniki (na 4 osoby)
- 600 g obranej dyni
- 250 g sera o wyraźnym smaku – np. gorgonzola, bursztyn, roquefort, rokpol, Frontiera Blue Jersey, Czarny Bez
- 100 ml białego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 300 ml śmietany 18%
- duża szczypta gałki muszkatołowej ( ok. 1/5 łyżeczki)
- dwie łyżki miodu (najlepiej gryczanego ale niekoniecznie)
- masło do wysmarowania formy- naczynia
- 1/4 – 1/2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz
- w wersji z rybą – ok. 350 -400 g ulubionej ryby, świeżej lub rozmrożonej
Zapiekanka z dyni – przepis
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Obraną ze skóry dynię zetrzeć na cienkie, dowolnej długości plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw lub zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Na patelnię wlać wino, dodać pokruszony ser. Podgrzewać mieszając na niedużym ogniu do momentu połączenia, dodać miód i śmietanę. Dodać gałkę, pieprz, sól, wymieszać. Odstawić.
Kokilkę, formę czy naczynie do zapiekania (ok. 1,5 l) wysmarować masłem a następnie łyżką serowego sosu z patelni. Ułożyć warstwę plastrów dyni, trochę sosu, trochę dyni, trochę sosu, rybę, trochę dyni i sosu. Wstawić na środkową półkę rozgrzanego piekarnika na ok. 30 – 40 minut, wierzchnia warstwa powinna dość mocno się zrumienić.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Ale to wszystko pysznie zapieczone <3