Polędwiczki w kremowym sosie z dynią i pieczarkami
Polędwiczki w kremowym sosie z dynią i serem z niebieską pleśnią, idealne na wczesną, uroczystą kolację, na codzienny i świąteczny obiad. Nie ma tu długiego stania przy kuchni, już po 30 minutach można spokojnie zasiąść na pogaduchy i delektować się pysznym jedzeniem. Dobrze brzmi, prawda?
To nieskomplikowane ale bardzo smaczne danie uczyniłam w ostatni piątek, w nie byle jakim towarzystwie.
#Franke , która produkuje sprzęt kuchenny od zlewozmywaka i baterii po lodówki, piekarniki, płyty, i wszystko co w kuchni niezbędne, zaprosiła do wspólnego gotowania 5 blogerek kulinarnych. Szefował Gieno Mientkiewicz, mistrz kuchni, serowy ekspert ekspertów, przemiły i baaardzo cierpliwy człowiek z sercem na talerzu. Ogarnął klekot pięciu temperamentnych babeczek, a to chyba coś znaczy:) Rzecz miała miejsce na 18 piętrze w Studio Smolna 8, z przecudną panoramą na Warszawę. Z racji pasji i specjalności Giena, w każdym daniu oczywistym był serowy akcent. Sery – dobre, prawdziwe, czynione z pasją i od rzetelnych producentów mają mnóstwo umami – tego specjalnego smaku, który sprawia, że danie smakuje pełniej, lepiej, bukietowo, daje efekt “wow”.
Zabraliśmy się do roboty i w oka mgnieniu podane zostały cudne mule w cebulowo – serowym sosie, smażony sandacz, serowa tarta z cukinią, sałata z warzywami i serem, zapiekanka z dyni i sera, polędwiczki w czekoladowym sosie i moje – w dyniowo – serowym. Zapachy niosły się
aż na Pragę, to pewne, a najsympatyczniejsza załoga#Franke zadbała o dobry klimat i rodzinnie gościnną atmosferę, gratulacje, ukłony i brawa! To było bardzo, bardzo dobre, wesołe spotkanie i pyszna kolacja.
Takie mają widoki z okna na tej Smolnej 8 w Warszawie 🙂
Polędwiczki w kremowym sosie z dynią i pieczarkami (na 4-5 osób):
- 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 500 – 600 g mięsa)
- mała cebula
- kawałek obranej dyni bez pestek (ok. 300 g)
- 150 g sera z niebieską pleśnią (u mnie Frontiera Blue Jersey)
- 200 g pieczarek
- 200 ml słodkiej śmietanki 36%
- ok. łyżeczka soli, świeżo zmielony pieprz, łyżeczka słodkiej papryki
- klarowane masło lub olej pół na pół ze zwykłym masłem – do smażenia
Polędwiczki w kremowym sosie z dynią – przepis
Polędwiczki pokroić na plastry ok. 1,5 cm. Rozbić uderzając w nie pięścią. Lekko osolić i oprószyć słodką papryką.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dynię w centymetrowe sześciany.
Na dużej patelni lub w szerokim rondlu mocno rozgrzać łyżkę klarowanego masła lub zwykłego masła i oleju. Podsmażyć krótko polędwiczki, tylko do zrumienienia. Przełożyć na talerz. Talerz okryć folią aluminiową.
Na tą samą patelnię dołożyć nieco tłuszczu, rozgrzać i podsmażyć cebulę z dynią. Podlać połową szklanki wody, przykryć wszystko pokrywką i dusić kilka minut aż dynia zmięknie.
W tym czasie, na osobnej patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu podsmażyć krótko pokrojone w plastry, oprószone słodką papryką pieczarki. Odłożyć na talerz.
Do patelni z podduszoną cebulą i dynią wrzucić podzielony na okruchy ser z pleśnią. Kilka cząstek pozostawić do dekoracji. Wszystko zalać śmietanką i podgrzewać krótko (ok. 2-3 minuty), sos lekko się zredukuje, czyli lekko odparuje i zagęści. Polędwiczki zalać gorącym sosem, udekorować okruchami sera i plastrami pieczarek.
#makeitwonderful
Wpis został przygotowany przy współpracy z partnerem bloga – firmą Franke
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Potwierdzam, było pyszne 😉 miałem okazję zjeść sporą porcję
Na zdrowie !
Niebo w gębie ??