sernik karmelowy z orzechami

Sernik karmelowy z orzechami i krówkami

Sernik karmelowy z orzechami i krówkami – kremowy, lekko słodki ale nie przesłodzony, pyszny. Dobrze się kroi i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ser może być „wiaderkowym „gotowcem zmielonym fabrycznie. Im większa w nim zawartość tłuszczu, tym lepiej dla smaku i konsystencji deseru. Jednakowoż w tym przypadku sprawdziłam, że nada się również ser z dyskontu, który ma rzadką konsystencję.
Sernik karmelowy z krówkami ma polewę z masy kajmakowej i wyraźnie wyczuwalne w strukturze kawałki cukierków i orzechów. Spód można wykonać z dowolnych herbatników pokruszonych z siekanymi orzechami albo całkowicie go pominąć.
Idealnie nada się na zbliżające się święta, na sylwestra i na każdą inną okazję. Składniki wymagają zmieszania, z jego upieczeniem poradzi sobie nawet całkiem zielony w kuchni, niedoświadczony piekarz.
W prawej kolumnie bloga jest przelicznik foremek. Przy jego pomocy w prosty sposób można dostosować ilość składników do wielkości formy którą się posiada. W przypadku użycia tortownicy większej niż 21 cm sernik będzie po prostu nieco niższy (na zdjęciu z formy 24 cm).

Sernik karmelowy z orzechami i krówkami – składniki (na formę 20 – 21 cm)  :

na spód:

  • 200 g dowolnych herbatników
  • 60 g stopionego masła
  • trzy łyżki siekanych grubo orzechów (włoskich, laskowych lub innych)

na masę sernikową:

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego, tłustego sera (może być gotowy zmielony „wiaderkowy”)
  • 250 g sera mascarpone
  • 5 jajek
  • 4 łyżki cukru
  • puszka (400g) gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
  • 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki siekanych grubo orzechów
  • 12 cukierków krówek – kruchych
  • kilka herbatników

Sernik karmelowy z orzechami i krówkami – przepis

Piekarnik ustawić na 170 stopni z funkcją góra – dół. Środkową półkę  piekarnika wymienić na grillową półkę – kratkę. Na dnie piekarnika ustawić szerokie naczynie lub formę do pieczenia wypełnione ok. 1,5 l wrzątku.

Jeśli pieczemy sernik bez spodu, formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Herbatniki włożyć do grubszego, foliowego woreczka i wałkować aż rozbiją się na drobne i grubsze okruchy.
Wlać do nich stopione masło i dodać siekane orzechy. Wymieszać. Powstałym „piaskiem” wysypać dno i ok. centymetr krawędzi brzegów formy. Ugnieść lekko np. spodem kubka czy szklanki. Jeśli masa nie jest jednolita i nie chce się przykleić do brzegów- nie szkodzi, zespoli się podczas pieczenia.

Jajka ubić z cukrem na pienistą masę. Zmielony ser i ser mascarpone przełożyć do miski, dodać jajka, skrobię ziemniaczaną i zmiksować do połączenia składników. Dodać 3/4 zawartości puszki z kajmakiem, 8 pokrojonych na grube kawałki krówek i 2 łyżki siekanych orzechów. Wymieszać. Powstałą masę wlać do formy. Piec 10 minut w temperaturze 170 stopni a następnie zmniejszyć ją do 150 stopni i
piec jeszcze 60 minut. Dzięki temu sernik nie popęka.
Pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.

Pozostawioną masę kajmakową podgrzać mieszając w rondelku dla rozluźnienia jej konsystencji. Na wierzchu sernika ułożyć posiekane grubo 4 krówki, łyżkę siekanych orzechów i pokruszone herbatniki. Masę krówkową przełożyć do dekoratora lub przy pomocy łyżeczki polać nią okruchy. Odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

sernik karmelowy z orzechami
sernik karmelowy z orzechami

 

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Bożena
    27 listopada, 2018, 10:53 am

    Musi być pyszne!!!

  2. Kulinarne Wyskoki
    27 listopada, 2018, 7:05 pm

    Wygląda cudownie! Jaki kremowy…. Krówka i ser przepysznie 🙂

  3. Iwona
    14 lutego, 2019, 5:55 pm

    Czy piec z termoobiegiem? Zamierzam jutro piec ten smakowicie wyglądający sernik i byłabym wdzięczna za odpowiedź.

    1. Beata Królikiewicz
      14 lutego, 2019, 6:11 pm

      Bez termoobiegu.

  4. Iwona
    18 lutego, 2019, 5:52 pm

    Był przepyszny – wszystkim bardzo smakował. Bardzo dziękuję za przepis.

    1. Beata Królikiewicz
      19 lutego, 2019, 8:48 pm

      Bardzo się cieszę:) pozdrawiam

  5. EWA
    19 kwietnia, 2019, 6:41 pm

    Kruche krowki to ktore sa? Kupilam z wedla i nie sa kruche, czy takie moga byc?

    1. Beata Królikiewicz
      21 kwietnia, 2019, 9:13 am

      Zwykle zdaje się teżółte z brązowym napisem – „popularne”. Ale mogą być te wawelowe. Zdarza się, że podczas pieczenia się rozpływają. To nic takiego.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)