sernik karmelowy z orzechami

Sernik karmelowy z orzechami i krówkami

Sernik karmelowy z orzechami i krówkami – kremowy, lekko słodki ale nie przesłodzony, pyszny. Dobrze się kroi i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ser może być „wiaderkowym „gotowcem zmielonym fabrycznie. Im większa w nim zawartość tłuszczu, tym lepiej dla smaku i konsystencji deseru. Jednakowoż w tym przypadku sprawdziłam, że nada się również ser z dyskontu, który ma rzadką konsystencję.
Sernik karmelowy z krówkami ma polewę z masy kajmakowej i wyraźnie wyczuwalne w strukturze kawałki cukierków i orzechów. Spód można wykonać z dowolnych herbatników pokruszonych z siekanymi orzechami albo całkowicie go pominąć.
Idealnie nada się na zbliżające się święta, na sylwestra i na każdą inną okazję. Składniki wymagają zmieszania, z jego upieczeniem poradzi sobie nawet całkiem zielony w kuchni, niedoświadczony piekarz.
W prawej kolumnie bloga jest przelicznik foremek. Przy jego pomocy w prosty sposób można dostosować ilość składników do wielkości formy którą się posiada. W przypadku użycia tortownicy większej niż 21 cm sernik będzie po prostu nieco niższy (na zdjęciu z formy 24 cm).

Sernik karmelowy z orzechami i krówkami – składniki (na formę 20 – 21 cm)  :

na spód:

  • 200 g dowolnych herbatników
  • 60 g stopionego masła
  • trzy łyżki siekanych grubo orzechów (włoskich, laskowych lub innych)

na masę sernikową:

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego, tłustego sera (może być gotowy zmielony „wiaderkowy”)
  • 250 g sera mascarpone
  • 5 jajek
  • 4 łyżki cukru
  • puszka (400g) gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
  • 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki siekanych grubo orzechów
  • 12 cukierków krówek – kruchych
  • kilka herbatników

Sernik karmelowy z orzechami i krówkami – przepis

Piekarnik ustawić na 170 stopni z funkcją góra – dół. Środkową półkę  piekarnika wymienić na grillową półkę – kratkę. Na dnie piekarnika ustawić szerokie naczynie lub formę do pieczenia wypełnione ok. 1,5 l wrzątku.

Jeśli pieczemy sernik bez spodu, formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Herbatniki włożyć do grubszego, foliowego woreczka i wałkować aż rozbiją się na drobne i grubsze okruchy.
Wlać do nich stopione masło i dodać siekane orzechy. Wymieszać. Powstałym „piaskiem” wysypać dno i ok. centymetr krawędzi brzegów formy. Ugnieść lekko np. spodem kubka czy szklanki. Jeśli masa nie jest jednolita i nie chce się przykleić do brzegów- nie szkodzi, zespoli się podczas pieczenia.

Jajka ubić z cukrem na pienistą masę. Zmielony ser i ser mascarpone przełożyć do miski, dodać jajka, skrobię ziemniaczaną i zmiksować do połączenia składników. Dodać 3/4 zawartości puszki z kajmakiem, 8 pokrojonych na grube kawałki krówek i 2 łyżki siekanych orzechów. Wymieszać. Powstałą masę wlać do formy. Piec 10 minut w temperaturze 170 stopni a następnie zmniejszyć ją do 150 stopni i
piec jeszcze 60 minut. Dzięki temu sernik nie popęka.
Pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.

Pozostawioną masę kajmakową podgrzać mieszając w rondelku dla rozluźnienia jej konsystencji. Na wierzchu sernika ułożyć posiekane grubo 4 krówki, łyżkę siekanych orzechów i pokruszone herbatniki. Masę krówkową przełożyć do dekoratora lub przy pomocy łyżeczki polać nią okruchy. Odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

sernik karmelowy z orzechami
sernik karmelowy z orzechami

 

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Bożena
    27 listopada, 2018, 10:53 am

    Musi być pyszne!!!

  2. Kulinarne Wyskoki
    27 listopada, 2018, 7:05 pm

    Wygląda cudownie! Jaki kremowy…. Krówka i ser przepysznie 🙂

  3. Iwona
    14 lutego, 2019, 5:55 pm

    Czy piec z termoobiegiem? Zamierzam jutro piec ten smakowicie wyglądający sernik i byłabym wdzięczna za odpowiedź.

    1. Beata Królikiewicz
      14 lutego, 2019, 6:11 pm

      Bez termoobiegu.

  4. Iwona
    18 lutego, 2019, 5:52 pm

    Był przepyszny – wszystkim bardzo smakował. Bardzo dziękuję za przepis.

    1. Beata Królikiewicz
      19 lutego, 2019, 8:48 pm

      Bardzo się cieszę:) pozdrawiam

  5. EWA
    19 kwietnia, 2019, 6:41 pm

    Kruche krowki to ktore sa? Kupilam z wedla i nie sa kruche, czy takie moga byc?

    1. Beata Królikiewicz
      21 kwietnia, 2019, 9:13 am

      Zwykle zdaje się teżółte z brązowym napisem – „popularne”. Ale mogą być te wawelowe. Zdarza się, że podczas pieczenia się rozpływają. To nic takiego.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)