Sernik karmelowy z orzechami i krówkami
Sernik karmelowy z orzechami i krówkami – kremowy, lekko słodki ale nie przesłodzony, pyszny. Dobrze się kroi i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ser może być “wiaderkowym “gotowcem zmielonym fabrycznie. Im większa w nim zawartość tłuszczu, tym lepiej dla smaku i konsystencji deseru. Jednakowoż w tym przypadku sprawdziłam, że nada się również ser z dyskontu, który ma rzadką konsystencję.
Sernik karmelowy z krówkami ma polewę z masy kajmakowej i wyraźnie wyczuwalne w strukturze kawałki cukierków i orzechów. Spód można wykonać z dowolnych herbatników pokruszonych z siekanymi orzechami albo całkowicie go pominąć.
Idealnie nada się na zbliżające się święta, na sylwestra i na każdą inną okazję. Składniki wymagają zmieszania, z jego upieczeniem poradzi sobie nawet całkiem zielony w kuchni, niedoświadczony piekarz.
W prawej kolumnie bloga jest przelicznik foremek. Przy jego pomocy w prosty sposób można dostosować ilość składników do wielkości formy którą się posiada. W przypadku użycia tortownicy większej niż 21 cm sernik będzie po prostu nieco niższy (na zdjęciu z formy 24 cm).
Sernik karmelowy z orzechami i krówkami – składniki (na formę 20 – 21 cm) :
na spód:
- 200 g dowolnych herbatników
- 60 g stopionego masła
- trzy łyżki siekanych grubo orzechów (włoskich, laskowych lub innych)
na masę sernikową:
- 1 kg trzykrotnie zmielonego, tłustego sera (może być gotowy zmielony “wiaderkowy”)
- 250 g sera mascarpone
- 5 jajek
- 4 łyżki cukru
- puszka (400g) gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
- 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki siekanych grubo orzechów
- 12 cukierków krówek – kruchych
- kilka herbatników
Sernik karmelowy z orzechami i krówkami – przepis
Piekarnik ustawić na 170 stopni z funkcją góra – dół. Środkową półkę piekarnika wymienić na grillową półkę – kratkę. Na dnie piekarnika ustawić szerokie naczynie lub formę do pieczenia wypełnione ok. 1,5 l wrzątku.
Jeśli pieczemy sernik bez spodu, formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki włożyć do grubszego, foliowego woreczka i wałkować aż rozbiją się na drobne i grubsze okruchy.
Wlać do nich stopione masło i dodać siekane orzechy. Wymieszać. Powstałym “piaskiem” wysypać dno i ok. centymetr krawędzi brzegów formy. Ugnieść lekko np. spodem kubka czy szklanki. Jeśli masa nie jest jednolita i nie chce się przykleić do brzegów- nie szkodzi, zespoli się podczas pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na pienistą masę. Zmielony ser i ser mascarpone przełożyć do miski, dodać jajka, skrobię ziemniaczaną i zmiksować do połączenia składników. Dodać 3/4 zawartości puszki z kajmakiem, 8 pokrojonych na grube kawałki krówek i 2 łyżki siekanych orzechów. Wymieszać. Powstałą masę wlać do formy. Piec 10 minut w temperaturze 170 stopni a następnie zmniejszyć ją do 150 stopni i
piec jeszcze 60 minut. Dzięki temu sernik nie popęka.
Pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
Pozostawioną masę kajmakową podgrzać mieszając w rondelku dla rozluźnienia jej konsystencji. Na wierzchu sernika ułożyć posiekane grubo 4 krówki, łyżkę siekanych orzechów i pokruszone herbatniki. Masę krówkową przełożyć do dekoratora lub przy pomocy łyżeczki polać nią okruchy. Odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Musi być pyszne!!!
Wygląda cudownie! Jaki kremowy…. Krówka i ser przepysznie 🙂
Czy piec z termoobiegiem? Zamierzam jutro piec ten smakowicie wyglądający sernik i byłabym wdzięczna za odpowiedź.
Bez termoobiegu.
Był przepyszny – wszystkim bardzo smakował. Bardzo dziękuję za przepis.
Bardzo się cieszę:) pozdrawiam
Kruche krowki to ktore sa? Kupilam z wedla i nie sa kruche, czy takie moga byc?
Zwykle zdaje się teżółte z brązowym napisem – “popularne”. Ale mogą być te wawelowe. Zdarza się, że podczas pieczenia się rozpływają. To nic takiego.