Sałatka z brokułami, jajkiem i szynką
Sałatka brokułowa z jajkiem i szynką – idealna do zapakowania w pudełko do pracy i na uczelnię. Myślę, że spośród wielu propozycji w barze sałatkowym ten mix miałby największe wzięcie. Stanęłaby równo w szranki z sałatką z brokułami z serem feta i płatkami migdałów czy słonecznikiem. Prosty, zawsze sprawdzający się zestaw na domowych przyjęciach. Idealny na śniadanie, lekką kolację i po treningu. Jeśli dodamy do niego 2- 3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej, gryczanej lub jęczmiennej kaszy – będziemy mieć pełnowartościowy posiłek obiadowy.
Sałatki z sosami na bazie jogurtu czy majonezu niezbyt korzystnie wyglądają po mocnym wymieszaniu. Jest na to prosty sposób, wykorzystuje go wiele barów sałatkowych, w których co i rusz przekłada się sałatki z witryny w nowe miski. W świeżej, czystej misce, napoczęta sałatka zawsze wygląda apetyczniej. Kilka cząstek warzyw i jajka można pozostawić bez sosu. Kiedy ułoży się je na na wierzchu sałatki danie od razu zyskuje na wyglądzie.
Sałatka brokułowa z jajkiem i szynką – składniki (na 4 osoby)
- brokuł
- dwa jajka
- ok. 150 g szynki
- kilka rzodkiewek
- siekana pietruszka lub koperek
- 150 ml gęstego jogurtu
- łyżka majonezu
- kilka kropli tabasco
Sałatka brokułowa z jajkiem i szynką – przepis
Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować ok. 2-3 minuty, przelać na sicie bardzo zimną wodą. Chodzi o to by nie ugotował się całkiem a tylko lekko zblanszował i pozostał chrupiący.
Szynkę pokroić w kostkę lub paski, rzodkiewkę i jajka na ćwiartki. Wymieszać jogurt z majonezem i tabasco.
Wszystkie składniki oprócz jajek delikatnie wymieszać w misce. Kilka różyczek brokuła, cząstek rzodkiewki i jajka pozostawić do dekoracji. Ułożyć na półmisku, udekorować siekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)