paprykarz domowy

Paprykarz domowy

Paprykarz domowy – bardzo dobra pasta z ryby i ryżu, w pomidorowym sosie, idealna ze świeżą kromką z masłem. Łza w oku kręci mi się na wspomnienie latania z puszkami paprykarzu po górach. Nie był to ciężar byle jaki, noszony w plecaku ze stelażem albo bez. Odrętwiałe ramiona i marzenie, że kiedyś, za kilka godzin, będzie można to ustrojstwo porzucić. Noszony w towarzystwie bochenka chleba, bo mama jakoś wolała wetknąć ten chleb niż dać na niego 2 złote. Zresztą znalezienie sklepu to nie była taka oczywista sprawa. Kasy w kieszeniach miałam tyle co na bilet i kiepski nocleg w schronisku bez prądu albo na polu namiotowym. Namiot też nosiliśmy na plecach, a co. I butlę z gazem, by kubek parzył w dłonie przy kolacji 🙂 Żyło się a jakże z wysiłkiem ale kolorowo. A teraz paprykarz w zupełnie innej jakości, w domowym, luksusowym zaciszu i kapciach, można sobie przekąsić oglądając stare zdjęcia. A w góry pojechać na luzie, obiad zjeść wszędzie, kupić świeżuśki chleb w sklepie. Mamy luksus!

Paprykarz domowy – składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju (mogą być też szprotki czy inna ryba z puszki lub usmażona)
  • 50 g ryżu
  • duża cebula
  • marchewka
  • ew. mała, świeża, słodka papryka papryka i mała ostra papryczka
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • chili (szczypta lub nieco więcej)
  • 1/4 łyżeczki soli, szczypta świeżo zmielonego pieprzu, 1/4 łyżeczki cukru
  • 1 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • dwie łyżki siekanej natki pietruszki
  • dwie łyżki oleju do smażenia

Paprykarz domowy – przepis

Ryż zalać wodą i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie (przepis)

Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wsypać cebulę i smażyć mieszając do lekkiego zrumienienia. Dodać marchewkę i paprykę i przyprawy, wymieszać, smażyć 2-3 minuty, dodać koncentrat pomidorowy, ponownie wymieszać. Zalać szklanką wody. Przykryć patelnię pokrywką i dusić wszystko ok. 10 minut.
Rybę przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać warzywa i ryż, wymieszać. Sprawdzić czy jest wystarczająco słona, ew. dosolić.  Pastę podawać posypaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub kolendrą.

 

paprykarz domowy

paprykarz domowy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Candy Pandas
    22 października, 2018, 10:20 am

    Robiłyśmy kiedyś odmowy paprykarz i naprawdę wyszedł pyszny 🙂

  2. Maria
    23 czerwca, 2020, 6:58 pm

    Paprykarz wychodzi przepyszny. Jest to przepis który powtarzam co jakiś czas. Wszystkim domownikom smakuje jako jedna z obcji na śniadanie. Serdecznie polecam.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)