paprykarz domowy

Paprykarz domowy

Paprykarz domowy – bardzo dobra pasta z ryby i ryżu, w pomidorowym sosie, idealna ze świeżą kromką z masłem. Łza w oku kręci mi się na wspomnienie latania z puszkami paprykarzu po górach. Nie był to ciężar byle jaki, noszony w plecaku ze stelażem albo bez. Odrętwiałe ramiona i marzenie, że kiedyś, za kilka godzin, będzie można to ustrojstwo porzucić. Noszony w towarzystwie bochenka chleba, bo mama jakoś wolała wetknąć ten chleb niż dać na niego 2 złote. Zresztą znalezienie sklepu to nie była taka oczywista sprawa. Kasy w kieszeniach miałam tyle co na bilet i kiepski nocleg w schronisku bez prądu albo na polu namiotowym. Namiot też nosiliśmy na plecach, a co. I butlę z gazem, by kubek parzył w dłonie przy kolacji 🙂 Żyło się a jakże z wysiłkiem ale kolorowo. A teraz paprykarz w zupełnie innej jakości, w domowym, luksusowym zaciszu i kapciach, można sobie przekąsić oglądając stare zdjęcia. A w góry pojechać na luzie, obiad zjeść wszędzie, kupić świeżuśki chleb w sklepie. Mamy luksus!

Paprykarz domowy – składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju (mogą być też szprotki czy inna ryba z puszki lub usmażona)
  • 50 g ryżu
  • duża cebula
  • marchewka
  • ew. mała, świeża, słodka papryka papryka i mała ostra papryczka
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • chili (szczypta lub nieco więcej)
  • 1/4 łyżeczki soli, szczypta świeżo zmielonego pieprzu, 1/4 łyżeczki cukru
  • 1 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • dwie łyżki siekanej natki pietruszki
  • dwie łyżki oleju do smażenia

Paprykarz domowy – przepis

Ryż zalać wodą i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie (przepis)

Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wsypać cebulę i smażyć mieszając do lekkiego zrumienienia. Dodać marchewkę i paprykę i przyprawy, wymieszać, smażyć 2-3 minuty, dodać koncentrat pomidorowy, ponownie wymieszać. Zalać szklanką wody. Przykryć patelnię pokrywką i dusić wszystko ok. 10 minut.
Rybę przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać warzywa i ryż, wymieszać. Sprawdzić czy jest wystarczająco słona, ew. dosolić.  Pastę podawać posypaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub kolendrą.

 

paprykarz domowy

paprykarz domowy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Candy Pandas
    22 października, 2018, 10:20 am

    Robiłyśmy kiedyś odmowy paprykarz i naprawdę wyszedł pyszny 🙂

  2. Maria
    23 czerwca, 2020, 6:58 pm

    Paprykarz wychodzi przepyszny. Jest to przepis który powtarzam co jakiś czas. Wszystkim domownikom smakuje jako jedna z obcji na śniadanie. Serdecznie polecam.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)