pasztet z cukinią, papryką i pieczarkami

Pasztet warzywny z cukinią, papryką i pieczarkami

Pasztet warzywny – idealny do smarowania pieczywa, do wyjadania  ze słoika lub pudełka jeśli zabierzemy go do pracy lub na uczelnię. Zdrowy i mimo że bezmięsny, jednak bardzo smaczny i odżywczy na tyle by nie martwić się o prawidłowo zbilansowany posiłek.
W polskiej kuchni używamy dużo mięsa. To pokłosie niedostatków poprzednich pokoleń kiedy jadło się je od święta bo zwyczajnie nie było nas na nie stać lub było niedostępne. W dzisiejszym świecie zachodniego dostatku na śniadanie zajadamy jajecznicę z kiełbasą, na obiad kotlety, a na kolację kanapki z wędliną. W ten sposób rzucamy niezłe wyzwanie układowi trawiennemu, nie jest lekko ani tym bardziej zdrowo.
Pasztet warzywny ma dobry skład, z kaszą jaglaną, orzechami i jajkiem. Z proporcji podanych w przepisie wychodzi spora keksówka pełna aromatycznego smarowidła. Zdarza się, że upieczona masa po upieczeniu ma trudność z trzymaniem formy. Zależy to od sposobu ugotowania kaszy oraz odciśnięcia wody w cukinii. Nie przejmuję się tym zbytnio, pasztet staje się smarowny jak pasta a jest tak samo pyszny. Wspomniane dodatki – papryka i pieczarki to propozycja. Można podmienić je na żurawinę, suszoną śliwkę czy suszone pomidory. Za każdym razem uzyskamy inny efekt smakowy. Pasztet jest doskonały z chrzanem, kiszonym ogórkiem, karmelizowaną cebulą, musztardą czy majonezem.

pasztet warzywny z cukinią, papryką i pieczarkami – składniki (na keksówkę ok. 12x30cm):

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej (140 g – ilość przed ugotowaniem)
  • duża łyżka stopionego masła
  • cukinia (ok. 500 g)
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • duża cebula
  • duża, czerwona papryka
  • 250 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • dwie, trzy łyżki natki pietruszki
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli, dwie łyżeczki oregano, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka czerwonej papryki, ok.1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej, łyżeczka tymianku, pół łyżeczki lubczyku, duża szczypta gałki muszkatołowej, ew. pół łyżeczki kurkumy

tarta bułka i masło do wysmarowania formy

pasztet warzywny z cukinią, papryką i pieczarkami – przepis

Kaszę przepłukać wrzątkiem na sicie lub w garnku, odlać wodę, zalać wrzątkiem ok. 2 cm powyżej powierzchni kaszy. Dodać pół łyżeczki soli i gotować kaszę na małym ogniu ok. 15 -20 minut. W razie potrzeby podlewać nieco wodą, by się nie przypaliła.
Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na mocno rozgrzanej na patelni łyżeczce masła. Odstawić.
Piekarnik ustawić na 180 stopni. Formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
Cukinię zetrzeć na grubej tarce, posolić 1/2 łyżeczki soli, wymieszać i pozostawić na 20- 30 minut by puściła sok. Mocno odcisnąć, sok wylać.
Do większej miski włożyć startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i cebulę (cebulę można też drobno pokroić), dodać pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażone pieczarki (część zostawić do dekoracji), odciśniętą cukinię i rozgniecione ząbki czosnku. Wsypać kaszę, siekane orzechy, wbić dwa jajka, wlać masło, dodać przyprawy. Masę wymieszać i przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką lub siekanymi orzechami formy. wyrównać powierzchnię. Wierzch posypać łyżką tartej bułki. Piec 60 – 80 minut do zrumienienia powierzchni. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

paszet warzywny z cukinią

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Kasia
    16 września, 2018, 10:39 am

    Apetycznie wygląda 🙂
    Wkrótce wypróbuję przepis …

  2. Candy Pandas
    16 września, 2018, 12:08 pm

    O mniam i te pieczarki na górze <3

  3. Mama w Dużym Domu
    2 października, 2018, 8:39 am

    Uwielbiam ten pasztet <3

    1. Beata Królikiewicz
      3 października, 2018, 3:00 pm

      I ja:)

  4. Elzbieta
    12 października, 2018, 5:11 pm

    Wyglada zachecajaco bo apetycznie

  5. Magdalena
    3 lipca, 2019, 11:37 pm

    Najlepszy pasztet jaki zrobilam! Nie do pobicia od trzech miesiecy mniam 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      5 lipca, 2019, 8:15 pm

      Super, bardzo się cieszę:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)