Kurczak z pieczarkami i papryką
Kurczak z pieczarkami i papryką – “strogonow” z kurczaka w pomidorowym sosie. Błyskawiczne i proste danie na powszedni obiad. Najlepiej smakuje nam z kluskami kładzionymi, które przygotowuje się szybciej niż sklepowy makaron. Do 3/4 kubka mąki wbijam jajko, dodaję ok. 3- 4 łyżki zimnej wody (lub wody ze śmietaną, sposobem Pani Iwonki) i ubijam wszystko widelcem aż do powstania jednolitej, gęstej masy. Potem wrzucam porcje łyżką na osolony wrzątek w rondlu (dla prędkości gotowany w elektrycznym czajniku ) i po 2- 3 minutach mam obiad jak się patrzy. Takie kładzione kluski można zajadać też z kruszonym, białym serem i cukrem.
Kurczak z pieczarkami i papryką smakuje bardzo dobrze także z ryżem, kaszą, kopytkami, ziemniakami czy chlebem. Do jego przygotowania nada się pierś albo popularne ostatnio “polędwiczki” czy pokrojone na kawałeczki udka. Bardzo proste, szybkie i dobre danie.
kurczak z pieczarkami i papryką – składniki (na 2-3 osoby):
- łyżka masła i dwie, trzy łyżki oliwy lub oleju
- cebula
- 2 piersi z kurczaka (400- 500 g)
- 2 czerwone lub różnokolorowe papryki
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- dwie szklanki wody lub lepiej – rosołu lub bulionu
- łyżka słodkiej papryki, łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, szczypta cukru, ew. świeżo zmielony pieprz
- łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki natki siekanej pietruszki
kurczak z pieczarkami i papryką – przepis
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na dużej patelni lub w szerokim rondlu na dwóch łyżkach oleju i łyżeczce masła.
Mięso pokroić w kostkę i oprószyć solą i papryką, wymieszać. Odsunąć na bok cebulę, dodać mięso i podsmażać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez 5 minut. Kiedy będzie lekko zrumienione przesunąć na bok, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki. Smażyć 2-3 minuty. Wszystko zalać wodą, dodać koncentrat, szczyptę cukru, zagotować. Przykryć pokrywką i dusić pod uchyloną na małym ogniu ok. 5 -7 minut.
Na osobnej, rozgrzanej, suchej patelni podprażyć mieszając mąkę. Kiedy nabierze złotego/beżowego koloru dodać dwie łyżeczki masła i mieszać do połączenia. Dolać ok. pół szklanki sosu z kurczaka, dobrze wymieszać i dodać do mięsa. Zagotować, sprawdzić czy danie jest wystarczająco słone, ew. dosolić i można podawać.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Pyszne i sycące danie 🙂 Idealne po ciężkim dniu w pracy 😀
Witaj. Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych. Może zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu? Serdecznie zapraszamy.
http://www.katalogsmakow.pl
Danie pyszne. Polecam A kluseczki uzupełniają walory dania. ??
Bardzo się cieszę:)
Hmm….A z boczniakami da radę?….;)
Da, tylko wymagają dłuższego duszenia. Dobrze pokroić je na małe kawałeczki.
To robię 😉 dziękuję za odpowiedź.
Pycha….?
Nie mogę jeść grzybów, czym można je zastąpić ? 😉
pokrojoną w kostkę dynią, zielonym groszkiem, podsmażonym szpinakiem, cukinią w plasterkach.
pyszne danie zajadamy z ziemiakami, kluseczkami oraz samym chlebkiem