kurczak z pieczarkami i papryką

Kurczak z pieczarkami i papryką

Kurczak z pieczarkami i papryką – „strogonow” z kurczaka w pomidorowym sosie. Błyskawiczne i proste danie na powszedni obiad. Najlepiej smakuje nam z kluskami kładzionymi, które przygotowuje się szybciej niż sklepowy makaron. Do 3/4 kubka mąki wbijam jajko, dodaję ok. 3- 4 łyżki zimnej wody (lub wody ze śmietaną, sposobem Pani Iwonki) i ubijam wszystko widelcem aż do powstania jednolitej, gęstej masy. Potem wrzucam porcje łyżką na osolony wrzątek w rondlu (dla prędkości gotowany w elektrycznym czajniku ) i po  2- 3 minutach mam obiad jak się patrzy. Takie kładzione kluski można zajadać też z kruszonym, białym serem i cukrem.
Kurczak z pieczarkami i papryką smakuje bardzo dobrze także z ryżem, kaszą, kopytkami, ziemniakami czy chlebem. Do jego przygotowania nada się pierś albo popularne ostatnio „polędwiczki” czy pokrojone na kawałeczki udka. Bardzo proste, szybkie i dobre danie.

kurczak z pieczarkami i papryką – składniki (na 2-3 osoby):

  • łyżka masła i dwie, trzy łyżki oliwy lub oleju
  • cebula
  • 2 piersi z kurczaka (400- 500 g)
  • 2 czerwone lub różnokolorowe papryki
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • dwie szklanki wody lub lepiej – rosołu lub bulionu
  • łyżka słodkiej papryki, łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, szczypta cukru, ew. świeżo zmielony pieprz
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki natki siekanej pietruszki

kurczak z pieczarkami i papryką – przepis

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na dużej patelni lub w szerokim rondlu na dwóch łyżkach oleju i łyżeczce masła.
Mięso pokroić w kostkę i oprószyć solą i papryką, wymieszać. Odsunąć na bok cebulę, dodać mięso i podsmażać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez 5 minut. Kiedy będzie lekko zrumienione przesunąć na bok, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki. Smażyć 2-3 minuty. Wszystko zalać wodą, dodać koncentrat, szczyptę cukru, zagotować. Przykryć pokrywką i dusić pod uchyloną na małym ogniu ok. 5 -7 minut.
Na osobnej, rozgrzanej, suchej patelni podprażyć mieszając mąkę. Kiedy nabierze złotego/beżowego koloru dodać dwie łyżeczki masła i mieszać do połączenia. Dolać ok. pół szklanki sosu z kurczaka, dobrze wymieszać i dodać do mięsa. Zagotować, sprawdzić czy danie jest wystarczająco słone, ew. dosolić i można podawać.

kurczak z pieczarkami i papryką

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Candy Pandas
    26 września, 2018, 9:47 am

    Pyszne i sycące danie 🙂 Idealne po ciężkim dniu w pracy 😀

  2. Katalog Smaków
    26 września, 2018, 9:48 am

    Witaj. Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych. Może zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu? Serdecznie zapraszamy.
    http://www.katalogsmakow.pl

  3. Monika Tumiel
    26 września, 2018, 7:38 pm

    Danie pyszne. Polecam A kluseczki uzupełniają walory dania. ??

    1. Beata Królikiewicz
      27 września, 2018, 8:29 am

      Bardzo się cieszę:)

  4. Monika
    10 października, 2018, 9:48 am

    Hmm….A z boczniakami da radę?….;)

    1. Beata Królikiewicz
      10 października, 2018, 12:17 pm

      Da, tylko wymagają dłuższego duszenia. Dobrze pokroić je na małe kawałeczki.

      1. Monika
        10 października, 2018, 3:26 pm

        To robię 😉 dziękuję za odpowiedź.

        1. Monika
          7 listopada, 2018, 10:24 am

          Pycha….?

  5. Patrycja
    28 października, 2018, 12:48 pm

    Nie mogę jeść grzybów, czym można je zastąpić ? 😉

    1. Beata Królikiewicz
      28 października, 2018, 5:07 pm

      pokrojoną w kostkę dynią, zielonym groszkiem, podsmażonym szpinakiem, cukinią w plasterkach.

  6. zofia
    3 grudnia, 2018, 4:20 pm

    pyszne danie zajadamy z ziemiakami, kluseczkami oraz samym chlebkiem

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)