Łatwe ciasto piaskowe z brzoskwiniami
Łatwe ciasto piaskowe z brzoskwiniami, placek codziennny i weekendowy. Idealny do zabrania gdy idzie się z wizytą a dobrze mieć ze sobą jakiś wkład w menu przyjęciowe. Niewysoki, podzielny, pieczony w małej formie acz kilkanaście osób zaspokoi nim ochotę na mały deserek. W ciastach tego rodzaju zasada wykonania jest najczęściej podobna. Albo ubijasz jajka z cukrem i do niego dodajesz resztę składników albo ucierasz masło z cukrem i dodajesz po jajku i potem wszystko inne co w przepisie. Trzecim wariantem jest ubijanie osobno żółtek i osobno białek, co najczęściej zdarza się w przepisach na ciasta biszkoptowe i inne z lżejszych, bardziej puszystych. Tym sposobem w trzech zdaniach ogarnęłam chyba całą zasadę wypiekania ciast, zatem jeśli ktoś mówi, że nie umie, trudne i mu nie wychodzi oznacza, że do tej pory nie natknął się na właściwy przepis lub osobę, która tę prostą zasadę mu wyłuszczyła a on ją wziął, bo jak raz był na nią otwarty. Nasze przekonania wzięte nie wiadomo skąd często uniemożliwiają nam podejmowanie prostych i łatwych działań 🙂
Brzoskwinie można zamienić na jabłka, śliwki lub maliny. w przypadku ostatnich – nie należy przesadzić z ilością, ze względu na dużą ilość soku, który może powodować powstanie zakalca.
Łatwe ciasto piaskowe z brzoskwiniami – składniki ( na formę ok. 22×28 cm lub tortownicę 22cm)
- 4 jajka
- pół szklanki cukru (110g)
- łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g stopionego, niegorącego masła (lub oleju kokosowego ew. rzepakowego)
- szklanka mąki pszennej (150 g)
- szklanka mąki ziemniaczanej (190 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże brzoskwinie lub nektarynki
- pół szklanki cukru pudru ( 60g)
- łyżka soku z cytryny
- siekane orzechy lub migdały do dekoracji
Łatwe ciasto piaskowe z brzoskwiniami przepis:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką lub kaszą manną. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Całe jajka ubijać z cukrami przy pomocy miksera lub trzepaczki, aż masa stanie się jasnokremowa, gęsta i puszysta. Ubijając dalej, cienką strużką, powoli wlewać tłuszcz. Przez sito wsypać mąki z proszkiem do pieczenia i zmiksować wszystko krótko, tylko do połączenia składników. Wlać ciasto do formy. Gdyby było bardzo gęste można dodać odrobinę mleka.
Brzoskwinie pokroić w ósemki i ułożyć owoce na wierzchu, skórką do dołu. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta nie powinien być oklejony. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, powstałym lukrem skropić wierzch ciasta i udekorować orzechami lub migdałami.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Takie ciasta są najlepsze na wyjście w plener 🙂