Łatwe ciasto piaskowe z brzoskwiniami

Łatwe ciasto piaskowe z brzoskwiniami, placek codziennny i weekendowy. Idealny do zabrania gdy idzie się z wizytą a dobrze mieć ze sobą jakiś wkład w menu przyjęciowe. Niewysoki, podzielny, pieczony w małej formie acz kilkanaście osób zaspokoi nim ochotę na mały deserek. W ciastach tego rodzaju zasada wykonania jest najczęściej podobna. Albo ubijasz jajka z cukrem i do niego dodajesz resztę składników albo ucierasz masło z cukrem i dodajesz po jajku i potem wszystko inne co w przepisie. Trzecim wariantem jest ubijanie osobno żółtek i osobno białek, co najczęściej zdarza się w przepisach na ciasta biszkoptowe i inne z lżejszych, bardziej puszystych. Tym sposobem w trzech zdaniach ogarnęłam chyba całą zasadę wypiekania ciast, zatem jeśli ktoś mówi, że nie umie, trudne i mu nie wychodzi oznacza, że do tej pory nie natknął się na właściwy przepis lub osobę, która tę prostą zasadę mu wyłuszczyła a on ją wziął, bo jak raz był na nią otwarty. Nasze przekonania wzięte nie wiadomo skąd często uniemożliwiają nam podejmowanie prostych i łatwych działań 🙂
Brzoskwinie można zamienić na jabłka, śliwki lub maliny. w przypadku ostatnich – nie należy przesadzić z ilością, ze względu na dużą ilość soku, który może powodować powstanie zakalca.

Łatwe ciasto piaskowe z brzoskwiniami – składniki ( na formę ok. 22×28 cm lub tortownicę 22cm)

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru (110g)
  • łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g stopionego, niegorącego masła (lub oleju kokosowego ew. rzepakowego)
  • szklanka mąki pszennej (150 g)
  • szklanka mąki ziemniaczanej (190 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże brzoskwinie lub nektarynki
  • pół szklanki cukru pudru ( 60g)
  • łyżka soku z cytryny
  • siekane orzechy lub migdały do dekoracji

Łatwe ciasto piaskowe z brzoskwiniami przepis:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką lub kaszą manną. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Całe jajka ubijać z cukrami przy pomocy miksera lub trzepaczki, aż masa stanie się jasnokremowa, gęsta i puszysta. Ubijając dalej, cienką strużką, powoli wlewać tłuszcz. Przez sito wsypać mąki z proszkiem do pieczenia i zmiksować wszystko krótko, tylko do połączenia składników. Wlać ciasto do formy. Gdyby było bardzo gęste można dodać odrobinę mleka.
Brzoskwinie pokroić w ósemki i ułożyć owoce na wierzchu, skórką do dołu. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta nie powinien być oklejony. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, powstałym lukrem skropić wierzch ciasta i udekorować orzechami lub migdałami.

łatwe ciasto piaskowe z brzoskwiniami

 

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Candy Pandas
    26 sierpnia, 2018, 9:08 am

    Takie ciasta są najlepsze na wyjście w plener 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)