Łatwe ciasto piaskowe z brzoskwiniami

Łatwe ciasto piaskowe z brzoskwiniami, placek codziennny i weekendowy. Idealny do zabrania gdy idzie się z wizytą a dobrze mieć ze sobą jakiś wkład w menu przyjęciowe. Niewysoki, podzielny, pieczony w małej formie acz kilkanaście osób zaspokoi nim ochotę na mały deserek. W ciastach tego rodzaju zasada wykonania jest najczęściej podobna. Albo ubijasz jajka z cukrem i do niego dodajesz resztę składników albo ucierasz masło z cukrem i dodajesz po jajku i potem wszystko inne co w przepisie. Trzecim wariantem jest ubijanie osobno żółtek i osobno białek, co najczęściej zdarza się w przepisach na ciasta biszkoptowe i inne z lżejszych, bardziej puszystych. Tym sposobem w trzech zdaniach ogarnęłam chyba całą zasadę wypiekania ciast, zatem jeśli ktoś mówi, że nie umie, trudne i mu nie wychodzi oznacza, że do tej pory nie natknął się na właściwy przepis lub osobę, która tę prostą zasadę mu wyłuszczyła a on ją wziął, bo jak raz był na nią otwarty. Nasze przekonania wzięte nie wiadomo skąd często uniemożliwiają nam podejmowanie prostych i łatwych działań 🙂
Brzoskwinie można zamienić na jabłka, śliwki lub maliny. w przypadku ostatnich – nie należy przesadzić z ilością, ze względu na dużą ilość soku, który może powodować powstanie zakalca.

Łatwe ciasto piaskowe z brzoskwiniami – składniki ( na formę ok. 22×28 cm lub tortownicę 22cm)

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru (110g)
  • łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g stopionego, niegorącego masła (lub oleju kokosowego ew. rzepakowego)
  • szklanka mąki pszennej (150 g)
  • szklanka mąki ziemniaczanej (190 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże brzoskwinie lub nektarynki
  • pół szklanki cukru pudru ( 60g)
  • łyżka soku z cytryny
  • siekane orzechy lub migdały do dekoracji

Łatwe ciasto piaskowe z brzoskwiniami przepis:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką lub kaszą manną. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Całe jajka ubijać z cukrami przy pomocy miksera lub trzepaczki, aż masa stanie się jasnokremowa, gęsta i puszysta. Ubijając dalej, cienką strużką, powoli wlewać tłuszcz. Przez sito wsypać mąki z proszkiem do pieczenia i zmiksować wszystko krótko, tylko do połączenia składników. Wlać ciasto do formy. Gdyby było bardzo gęste można dodać odrobinę mleka.
Brzoskwinie pokroić w ósemki i ułożyć owoce na wierzchu, skórką do dołu. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta nie powinien być oklejony. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, powstałym lukrem skropić wierzch ciasta i udekorować orzechami lub migdałami.

łatwe ciasto piaskowe z brzoskwiniami

 

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Candy Pandas
    26 sierpnia, 2018, 9:08 am

    Takie ciasta są najlepsze na wyjście w plener 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie