najlepsze kiszone pomidory

Najlepsze kiszone pomidory

Kiszone pomidory to popularny sposób przechowywania tych warzyw na Ukrainie, Rosji czy Białorusi. Podobnie jak ogórki trzymano je w beczkach, te przywiązane sznurkiem czy drutem wrzucano do rzeki i wyjmowano kiedy na konsumpcję przyszła ochota.
Do kiszenia lepiej wybierać nieduże owoce, mogą być też koktajlowe, raczej jędrne i nie przejrzałe. Takie dłużej zachowają kształt, kolor i przyjemną strukturę. Można podawać je jak ogórki – solo do mięs lub do sałatek. I podobnie jak one zachowują jędrność przez jakiś czas, potem nieco miękną. W pierwszym tygodniu kiszenia lepiej przytrzymać je w domu, na kuchennym blacie. Będzie trwać burzliwa fermentacja i z niektórych słoików może ulewać się nieco zalewy. Kto kisi ogórki, wie o czym mówię. Łatwiej wtedy zapanować nad żywiołem 🙂 Po tygodniu  pomidory są gotowe i słoiki można przenosić na miejsce przechowywania.

Do kiszenia nada się wiele warzyw i owoców – dynia, jabłka, gruszki, rzodkiewki, cytryna, jarmuż (liście do gołąbków, ktoś robił?), marchewka, grzyby, cukinia, cebula, kalafior czy buraki. Są bardzo zdrowe, mają dużo witaminy C, B, A i K oraz wapń, potas i magnez. Wzmacniają odporność, jakość włosów i paznokci, ułatwiają przyswajanie żelaza. Zawarty w nich błonnik i kwas mlekowy poganiają leniwą przemianę materii i ułatwiają pracę jelit. Kiszone pomidory zatem trzeba zrobić, wyjścia nie ma:) Użycie octu nie jest bezwzględnie konieczne, dużo osób robi pomidory bez jego użycia, jest jednak dobrym konserwantem i daje większą pewność, że przeżyją w dobrym stanie dłuższy czas. Można użyć  dużego słoja lub mniejszych, np. litrowych , koktajlowe w ćwiartkach – 250 ml. Biały osad-piana powstaje naturalnie podczas procesu kiszenia, przed jedzeniem należy go delikatnie zdjąć.

Marcia Margasińska- dzięki za modele do zdjęć i zaszczepienie bakcylem kiszeniowym:)

najlepsze kiszone pomidory – składniki (na 4 l )

  • 3 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • garść kopru do kiszenia (tego starego, z baldachami nasion)
  • 4-6 łyżek octu owocowego np. jabłkowego
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • łyżka ziaren pieprzu
  • łyżeczka kminku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ok. 3,5 l wody

najlepsze kiszone pomidory – przepis

Wodę z solą, octem, cukrem i przyprawami zagotować. Odstawić do ostudzenia do ok. 50- 60 stopni.
Pomidory umyć i razem z cebulą, pokrojonym na połówki czosnkiem i koprem włożyć do słoja lub słoików.  Zalać zalewą z przyprawami. Słoiki zakręcić nowymi zakrętkami i odstawić na co najmniej tydzień na kuchenny blat. Po tygodniu a lepiej – dwóch, nadają się do jedzenia. Najlepsze po 6-8. Po roku przechowywania w spiżarni miękną ale dalej są pyszne. Można używać do sałatek, serów, mięs z grilla i pieczonych, można z nich robić zupę i chłodnik.

najlepsze kiszone pomidory

inspiracja – książka „Kiszonki i fermentacje” – Aleksander Baron

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 



  1. mopswkuchni
    23 sierpnia, 2018, 6:08 pm

    Jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam Mops w kuchni

  2. aleksander
    25 sierpnia, 2018, 8:11 pm

    Miło mi !

  3. dorota
    2 września, 2018, 4:50 pm

    zrobiłam pierwszy kiszone pomidory z własnych pomidorków koktajlowych, otworzyłam jeden słoiczek i mam wrażenie że się popsuły, przy otwarciu wystrzelił mi słoik, zalewa się rozlała a pomidorki wyszły do wierzchu jakby chciały uciec ze słoiczka. Czy to normalne?

    1. Beata Królikiewicz
      2 września, 2018, 5:07 pm

      tak, to naturalne.

  4. dorota
    2 września, 2018, 5:18 pm

    hm w takim razie potrzebuje czasu żeby przyzwyczaić się do tego smaku 😉

    1. Beata Królikiewicz
      3 września, 2018, 9:47 am

      🙂

  5. Dariusz
    3 października, 2020, 10:02 am

    pomidorki są przepyszne sprobowalem je na ukrainie i teraz sam sprobuje

  6. Dariusz
    3 października, 2020, 10:03 am

    ukisic

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)