Makaron w sosie z kurkami i kurczakiem
Makaron w sosie z kurkami i kurczakiem – prosty, szybki obiad, który zazwyczaj smakuje większości domowników. Kształt makaronu można wybrać dowolnie, nada się spaghetti i grubsze wstążki, kokardki czy kolanka.
Panuje przekonanie, że grzyby nie są zbyt odżywczym składnikiem dań. Tymczasem ich kapelusze zawierają witaminę A, B1, B2, C i D a także pierwiastki – żelazo, cynk, potas, jod, siarka, wapń, miedź, mangan i fluor. Ale przede wszystkim – hitinmannozę, czyli substancję, która zwalcza pasożyty ludzkie. Zwróćcie uwagę podczas grzbobobrania, kurki przeważnie są zdrowe, robaki omijają ich żółte kapelusze. Z kilkunastu sztuk warto przyrządzić nalewkę z kurek, jest lepsza niż farmaceutyczne medykamenty. Poza specyficznymi właściwościami, kurki są niskokaloryczne no i zwyczajnie – bardzo dobrze smakują. Są idealne z jajecznicą, a żurek czy zalewajka z kurkami nie ma sobie równych.
Dodatek mięsa kurczaka nie jest niezbędny, kto ma ochotę – pomija.
Makaron w sosie z kurkami i kurczakiem – składniki ( na 2 -3 porcje) :
- ok. 200 g makaronu o dowolnym kształcie
- łyżka oleju
- pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 150 g)
- łyżka masła
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 200 g kurek (dwie solidne garście)
- 100 ml słodkiej śmietanki 30 – 36% (można zastąpić jogurtem ale nie będzie aż tak smacznie)
- ok. 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku
Makaron w sosie z kurkami i kurczakiem – przepis
Makaron ugotować al dente (by był jędrny, nie całkiem miękki) wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę i kurczaka pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić.
Kiedy makaron się gotuje, na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić oprószonego słodką papryką i solą kurczaka. Smażyć kilka minut do lekkiego zrumienienia. Przełożyć na talerz.
Na patelnię dodać masło i podsmażyć cebulę. Kiedy lekko się zeszkli dodać rozgnieciony lub drobno pokrojony czosnek a po chwili wymyte, pokrojone kurki. Smażyć wszystko mieszając ok. 2- 3 minuty. Dodać podsmażonego kurczaka, ugotowany makaron i zalać wszystko śmietanką. Mieszając podgrzewać aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypać siekaną zieleniną, wymieszać.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Ale musi też pięknie pachnieć 😀