Nalewka z kurek. Domowy sposób na pasożyty

Nalewka z kurek, domowy sposób na pasożyty – temat niezbyt łatwy do poruszenia ale wart.

Oprócz oczywistych walorów smakowych, kurki mają wiele cudnych właściwości leczniczych choć zwykło się mówić, że grzyby pod względem odżywczym nie mają zbyt wiele wartości. A kurka czyli pieprznik jadalny podwyższa odporność, poprawia wzrok i pracę wątroby oraz ma wiele minerałów i witamin -A, E, C, PP, D2, B1, B2, wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarkę, żelazo, mangan, fluor, a szczególnie dużo miedzi i cynku.
No i jeszcze jedna cenna ich właściwość – kurki posiadają hitinmannozę, substancję wykorzystywaną szeroko w przemyśle farmaceutycznym, która zabija na śmierć wszelkie rodzaje pasożytów. Zauważyliście podczas grzybobrania, że robali w kurce się nie uświadczy?
Substancje zawarte w kurkach, te które działają zabójczo na pasożyty – hitinmannoza i kwas trematonolinowy przestają być aktywne w temperaturze powyżej 55 stopni oraz pod wpływem soli. Zatem by się pozbyć z naszego organizmu niechcianych gości sporządza się nalewkę lub suszy kurki na słońcu.

Przepis na nalewkę z kurek, domowy sposób na pasożyty.

 

nalewka z kurek

nalewka z kurek 
składniki (dla dwóch osób): 

– dwie garści kurek
– 300 ml czystej, białej wódki

Kurki drobno pokroić, włożyć do słoika, zalać wódką. Odstawić do lodówki na 14 dni (nalewka potrzebuje temperatury 6-8 stopni). Nie filtrować.
Pić po jednej łyżeczce przed snem, bez kawałków grzybów, przed każdym użyciem wstrząsnąć słoikiem.

kurki suszone: 

0,5 kg – 1 kg kurek oczyścić, wypłukać, osuszyć, rozłożyć na tacy lub blasze piekarnika.
Suszyć na słońcu (w piekarniku lub suszarce tylko do 50 stopni)) 3- 5 dni, przynosząc na noc grzyby do domu. Powinny wyschnąć na suchy wiór. Zmielić w młynku lub malakserze na pył.
Przechowywać w ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Spożywać z masłem w kanapkach, z kaszą, twarożkami, w sosie do sałatek w ilości nie przekraczającej dwóch łyżek na osobę, najlepiej przed snem. Kuracja powinna potrwać 20 dni, po 6 miesiącach należy ją powtórzyć.

źródło – tutaj.

kurki na pasożyty

 

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    8 sierpnia, 2017, 7:57 am

    nie słyszałam o takiej nalewce, fajny przepis:)

  2. Teresa S
    8 sierpnia, 2017, 8:45 am

    Super przepishttp://moje-wyroby.blog.pl/

  3. gin
    8 sierpnia, 2017, 9:02 am

    Też nigdy o czymś takim nie słyszałam, czuję się doedukowana 🙂

  4. schola
    9 sierpnia, 2017, 10:21 am

    nawet nie wiedziałam

  5. Tamira
    10 sierpnia, 2017, 6:22 am

    nie dość, że zdrowe to jeszcze jakie dobre

  6. Anonimowy
    5 września, 2017, 2:33 pm

    A czy tą nalewkę z kurek można pić od razu czy dopiero po 14 dniach stania w lodówce.

    1. opalanka
      6 września, 2017, 8:34 am

      Po 14 dniach. Do alkoholu muszą przeniknąć substancje z kurek.

  7. Anonimowy
    9 września, 2017, 1:35 pm

    Czy może być spirytus 95%?

    1. Beata Królikiewicz
      28 stycznia, 2020, 8:44 am

      Nie jest za mocny, trzeba go rozwodnić.

  8. Teresa
    27 stycznia, 2020, 4:13 pm

    Jak długo należy stosować nalewkę, żeby zniszczyć w naszym organizmie robaki? no i jak się o tym przekonać, że sobie pomogliśmy ?

    1. Beata Królikiewicz
      28 stycznia, 2020, 8:42 am

      20 dni, dwa razy do roku. Czy sobie pomogliśmy, najlepiej wskaże badanie kału na pasożyty.

      1. Marzena
        29 sierpnia, 2020, 5:22 pm

        badanie kalu jest mało wiarygodne , najlepiej zrobić biorezonans

        1. Anna
          14 października, 2020, 4:32 pm

          Bzdura, biorezonans to ściema, nie reklamuj się tutaj…

  9. Henryk
    25 marca, 2021, 3:27 pm

    Mam 2 letnią nalewkę czy jeszcze nadaje się do picia?.
    Cały czas była w lodówce

    1. Beata Królikiewicz
      25 marca, 2021, 7:33 pm

      tak, mym zdaniem tak.

  10. Kasia
    1 września, 2021, 11:01 am

    Czy po 14 dniach nalewka ma być ciągle w lodówce?

    1. Beata Królikiewicz
      1 września, 2021, 8:18 pm

      tak.

  11. Aneta
    5 września, 2021, 8:44 pm

    Czy taka nalewkę można podawać dzieciom? Jeśli tak, to w jakiej dawce?

    1. Beata Królikiewicz
      6 września, 2021, 7:19 am

      Nie zaleca się. Od czwartego roku życia można dodawać do zupy,kasz, ryżu 1-2 szczypty proszku ze zmielonych, ususzonych kurek. Starszym dzieciom 7-12 lat 1/2 łyżeczki 2x w tygodniu – proszku.
      Od 14 -15 roku życia uznaję, że ciało poradzi sobie i z nalewką w tak małych ilościach.

  12. jola
    15 września, 2021, 2:22 pm

    A jak myślisz, można by z rydzów zrobić taką nalewkę?

    1. Beata Królikiewicz
      17 września, 2021, 4:50 am

      Nie mają chyba takich właściwości jak kurki.

  13. Waldemar Linek
    15 września, 2021, 5:14 pm

    Czy mrożone kurki również się nadają

    1. Beata Królikiewicz
      17 września, 2021, 4:50 am

      Tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)