Nalewka z kurek. Domowy sposób na pasożyty
Nalewka z kurek, domowy sposób na pasożyty – temat niezbyt łatwy do poruszenia ale wart.
Oprócz oczywistych walorów smakowych, kurki mają wiele cudnych właściwości leczniczych choć zwykło się mówić, że grzyby pod względem odżywczym nie mają zbyt wiele wartości. A kurka czyli pieprznik jadalny podwyższa odporność, poprawia wzrok i pracę wątroby oraz ma wiele minerałów i witamin -A, E, C, PP, D2, B1, B2, wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarkę, żelazo, mangan, fluor, a szczególnie dużo miedzi i cynku.
No i jeszcze jedna cenna ich właściwość – kurki posiadają hitinmannozę, substancję wykorzystywaną szeroko w przemyśle farmaceutycznym, która zabija na śmierć wszelkie rodzaje pasożytów. Zauważyliście podczas grzybobrania, że robali w kurce się nie uświadczy?
Substancje zawarte w kurkach, te które działają zabójczo na pasożyty – hitinmannoza i kwas trematonolinowy przestają być aktywne w temperaturze powyżej 55 stopni oraz pod wpływem soli. Zatem by się pozbyć z naszego organizmu niechcianych gości sporządza się nalewkę lub suszy kurki na słońcu.
Przepis na nalewkę z kurek, domowy sposób na pasożyty.
nalewka z kurek
składniki (dla dwóch osób):
– dwie garści kurek
– 300 ml czystej, białej wódki
Kurki drobno pokroić, włożyć do słoika, zalać wódką. Odstawić do lodówki na 14 dni (nalewka potrzebuje temperatury 6-8 stopni). Nie filtrować.
Pić po jednej łyżeczce przed snem, bez kawałków grzybów, przed każdym użyciem wstrząsnąć słoikiem.
kurki suszone:
0,5 kg – 1 kg kurek oczyścić, wypłukać, osuszyć, rozłożyć na tacy lub blasze piekarnika.
Suszyć na słońcu (w piekarniku lub suszarce tylko do 50 stopni)) 3- 5 dni, przynosząc na noc grzyby do domu. Powinny wyschnąć na suchy wiór. Zmielić w młynku lub malakserze na pył.
Przechowywać w ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Spożywać z masłem w kanapkach, z kaszą, twarożkami, w sosie do sałatek w ilości nie przekraczającej dwóch łyżek na osobę, najlepiej przed snem. Kuracja powinna potrwać 20 dni, po 6 miesiącach należy ją powtórzyć.
źródło – tutaj.
nie słyszałam o takiej nalewce, fajny przepis:)
Super przepishttp://moje-wyroby.blog.pl/
Też nigdy o czymś takim nie słyszałam, czuję się doedukowana 🙂
nawet nie wiedziałam
nie dość, że zdrowe to jeszcze jakie dobre
A czy tą nalewkę z kurek można pić od razu czy dopiero po 14 dniach stania w lodówce.
Po 14 dniach. Do alkoholu muszą przeniknąć substancje z kurek.
Czy może być spirytus 95%?
Nie jest za mocny, trzeba go rozwodnić.
Jak długo należy stosować nalewkę, żeby zniszczyć w naszym organizmie robaki? no i jak się o tym przekonać, że sobie pomogliśmy ?
20 dni, dwa razy do roku. Czy sobie pomogliśmy, najlepiej wskaże badanie kału na pasożyty.
badanie kalu jest mało wiarygodne , najlepiej zrobić biorezonans
Bzdura, biorezonans to ściema, nie reklamuj się tutaj…
Mam 2 letnią nalewkę czy jeszcze nadaje się do picia?.
Cały czas była w lodówce
tak, mym zdaniem tak.
Czy po 14 dniach nalewka ma być ciągle w lodówce?
tak.
Nie nie ma byc w lodowce http://michaltombak.pl/blog/90-dlaczego-robaki-nie-lubia-kurek.html
Czy taka nalewkę można podawać dzieciom? Jeśli tak, to w jakiej dawce?
Nie zaleca się. Od czwartego roku życia można dodawać do zupy,kasz, ryżu 1-2 szczypty proszku ze zmielonych, ususzonych kurek. Starszym dzieciom 7-12 lat 1/2 łyżeczki 2x w tygodniu – proszku.
Od 14 -15 roku życia uznaję, że ciało poradzi sobie i z nalewką w tak małych ilościach.
A jak myślisz, można by z rydzów zrobić taką nalewkę?
Nie mają chyba takich właściwości jak kurki.
Czy mrożone kurki również się nadają
Tak.
w opisie jest napisane aby przed dawkowaniem wstrząsnąć nalewka ,a dalej uwaga by nie pic z cząsteczkami kurek ,te kwestie sa sprzeczne ze sobą ,proszę o wyjaśnienie Dziękuje
witam A jeśli przygotuje więcej nalewki, aby przeprowadzić druga turę za pół roku odrobaczania to jak mam ja trzymać w tej lodówce? Czy odcedzić te grzyby z tamtej i trzymać sama nalewke bez grzybów w ciemnej butelce w lodówce???? proszę o odpowiedź robie pierwszy raz wszystko.
Trzymać z grzybami. W zasadzie nawet bez lodówki – nic się nie stanie.
Czy na nalewkę nadają się kurki mrożone?
mam w lodówce 4 stopnie, to za niska temperatura na trzymanie nalewki?
Nie, jest ok.