kotlety z cukinii i pieczarek

Kotlety z cukinii i pieczarek

Kotlety z cukinii i pieczarek, smażone na klarowanym maśle lub pieczone w piekarniku – pyszny, zdrowy obiad czy kolacja nawet dla tych, którzy zazwyczaj bez mięsa obejść się nie mogą. Jest tu pewność, że rodzina zje dobrze zbilansowany posiłek. Nawet małe dzieciaki nie marudzą i wsuwają te kotlety aż miło popatrzeć. Mamy tu kaszę jaglaną – mega bombę witaminowo – minerałową. I nawet jeśli ktoś za nią nie przepada tu – nie będzie narzekał, serio.
Tą samą masę z warzyw, po dodaniu łyżki kaszy manny (dla większej ścisłości) można włożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką małej keksówki, i piec ok. 40 minut. Otrzymamy smarowny, wilgotny, przepyszny pasztet. Bez kaszy manny, zapakowany do słoików i tyndalizowany lub tylko zapasteryzowany nada się do zabrania w podróż czy na łódkę i będzie pyszną pastą do kanapek.
Idealny obiad dla wegetarian i mięsożerców oraz dla osób trzymających dietę fit – pycha.

Kotlety z cukinii i pieczarek – składniki (ok. 10 sztuk)

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej (150g)
  • duża cukinia
  • duża cebula lub dwie mniejsze
  • ok. 250 g pieczarek
  • mała marchewka
  • łyżka grubo siekanych orzechów włoskich lub laskowych (można pominąć)
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki tartej bułki do masy i 3-4 łyżki do panierowania
  • surowe jajko
  • łyżeczka curry, duża szczypta chilli, pół  łyżeczki soli, łyżeczka słodkiej papryki, duża szczypta pieprzu
  • klarowane masło, olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia

Kotlety z cukinii i pieczarek – przepis

Kaszę podprażyć na gorącej patelni aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Przepłukać wrzątkiem na sicie. W garnku zagotować 2 szklanki (500 ml) wody lub lepiej, jeśli mamy – rosołu. Wyspać przepłukaną kaszę, dodać łyżeczkę soli. Zagotować i przykryć pokrywką, ustawić ogień na najmniejszy. Gotować 18 minut. Wyłączyć  i pozostawić kaszę pod przykryciem na 5 minut. Przełożyć kaszę do większej miski.
Cebulę drobno pokroić, pieczarki, marchewkę i cukinię (młodą) ze skórą (starą – bez) ale pozbawioną części z pestkami zetrzeć na tarce lub malakserem.
Na patelni rozgrzać dwie łyżeczki tłuszczu i wrzucić cebulę. Kiedy lekko się zrumieni dodać mieszankę marchewki, cukinii i pieczarek. Smażyć mieszając na większym ogniu ok. 4 minuty. Jeśli oddzieliło się nieco wody- odlać.
Do kaszy dodać mieszankę warzyw, jajko, 3 łyżki tartej bułki i przyprawy. Wszystko wymieszać, sprawdzić czy masa jest wystarczająco słona i ew. dosolić.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki tłuszczu, formować z masy kotlety i panierować je w tartej bułce. Smażyć po obu stronach na rumiany kolor. Delikatnie przewracać plastikową łopatką. Można też układać panierowane kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

kotelty z cukinii i pieczarek

kotlety z cukinią, pieczarkami i kasza jaglaną

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. magicznykociolek.blox.pl
    12 lipca, 2018, 10:02 am

    Wygladają na smaczne 🙂

  2. Candy Pandas
    16 lipca, 2018, 10:00 am

    Rodzice przywieźli nam cukinie, więc też będą takie kotleciki 🙂

  3. Kasia
    18 lipca, 2018, 6:16 pm

    Wysmazylam te kotleciki pare dni temu. Wspaniale! Naprawde! Mieszkam w Stanach I nie mialam kaszy jaglanej. Ugotowalam czerwona quinoa zamiast, dodalam 2 lyzki kaszy mannej dla scislosci:)- no wyszlo rewelacyjnie! Najzwyczajniej bylo za malo dla wszystkich. Nie pozabijalismy sie o kotlety, ale malo brakowalo:). Dziekuje!!!

    1. Beata Królikiewicz
      19 lipca, 2018, 3:42 pm

      :))) bardzo się cieszę:)

  4. Atariel
    9 września, 2018, 9:22 am

    Dzień Dobry.

    Mam pytanie odnośnie bułki tartej. Czy można ją jakoś ominąć lub czymś innym zamienić? Od razu odpowiadam, że otręby owsiane, kukurydziane, nasiona lnu ( tam są tłuszcze nienasycone nie można tego temperaturą traktować ) orzechy odpadają. Zastanawiam się czy ewentualnie mogę zmielić słonecznik ?
    Proszę bardzo o poradę i przepraszam za kłopotliwe pytanie.

    1. Beata Królikiewicz
      10 września, 2018, 6:46 am

      Nie wiem czy się nie przypali, trzeba próbować. Kasza manna jeszcze zostaje i różne rodzaje mąk.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)