kotlety z cukinii i pieczarek

Kotlety z cukinii i pieczarek

Kotlety z cukinii i pieczarek, smażone na klarowanym maśle lub pieczone w piekarniku – pyszny, zdrowy obiad czy kolacja nawet dla tych, którzy zazwyczaj bez mięsa obejść się nie mogą. Jest tu pewność, że rodzina zje dobrze zbilansowany posiłek. Nawet małe dzieciaki nie marudzą i wsuwają te kotlety aż miło popatrzeć. Mamy tu kaszę jaglaną – mega bombę witaminowo – minerałową. I nawet jeśli ktoś za nią nie przepada tu – nie będzie narzekał, serio.
Tą samą masę z warzyw, po dodaniu łyżki kaszy manny (dla większej ścisłości) można włożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką małej keksówki, i piec ok. 40 minut. Otrzymamy smarowny, wilgotny, przepyszny pasztet. Bez kaszy manny, zapakowany do słoików i tyndalizowany lub tylko zapasteryzowany nada się do zabrania w podróż czy na łódkę i będzie pyszną pastą do kanapek.
Idealny obiad dla wegetarian i mięsożerców oraz dla osób trzymających dietę fit – pycha.

Kotlety z cukinii i pieczarek – składniki (ok. 10 sztuk)

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej (150g)
  • duża cukinia
  • duża cebula lub dwie mniejsze
  • ok. 250 g pieczarek
  • mała marchewka
  • łyżka grubo siekanych orzechów włoskich lub laskowych (można pominąć)
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki tartej bułki do masy i 3-4 łyżki do panierowania
  • surowe jajko
  • łyżeczka curry, duża szczypta chilli, pół  łyżeczki soli, łyżeczka słodkiej papryki, duża szczypta pieprzu
  • klarowane masło, olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia

Kotlety z cukinii i pieczarek – przepis

Kaszę podprażyć na gorącej patelni aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Przepłukać wrzątkiem na sicie. W garnku zagotować 2 szklanki (500 ml) wody lub lepiej, jeśli mamy – rosołu. Wyspać przepłukaną kaszę, dodać łyżeczkę soli. Zagotować i przykryć pokrywką, ustawić ogień na najmniejszy. Gotować 18 minut. Wyłączyć  i pozostawić kaszę pod przykryciem na 5 minut. Przełożyć kaszę do większej miski.
Cebulę drobno pokroić, pieczarki, marchewkę i cukinię (młodą) ze skórą (starą – bez) ale pozbawioną części z pestkami zetrzeć na tarce lub malakserem.
Na patelni rozgrzać dwie łyżeczki tłuszczu i wrzucić cebulę. Kiedy lekko się zrumieni dodać mieszankę marchewki, cukinii i pieczarek. Smażyć mieszając na większym ogniu ok. 4 minuty. Jeśli oddzieliło się nieco wody- odlać.
Do kaszy dodać mieszankę warzyw, jajko, 3 łyżki tartej bułki i przyprawy. Wszystko wymieszać, sprawdzić czy masa jest wystarczająco słona i ew. dosolić.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki tłuszczu, formować z masy kotlety i panierować je w tartej bułce. Smażyć po obu stronach na rumiany kolor. Delikatnie przewracać plastikową łopatką. Można też układać panierowane kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

kotelty z cukinii i pieczarek

kotlety z cukinią, pieczarkami i kasza jaglaną

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. magicznykociolek.blox.pl
    12 lipca, 2018, 10:02 am

    Wygladają na smaczne 🙂

  2. Candy Pandas
    16 lipca, 2018, 10:00 am

    Rodzice przywieźli nam cukinie, więc też będą takie kotleciki 🙂

  3. Kasia
    18 lipca, 2018, 6:16 pm

    Wysmazylam te kotleciki pare dni temu. Wspaniale! Naprawde! Mieszkam w Stanach I nie mialam kaszy jaglanej. Ugotowalam czerwona quinoa zamiast, dodalam 2 lyzki kaszy mannej dla scislosci:)- no wyszlo rewelacyjnie! Najzwyczajniej bylo za malo dla wszystkich. Nie pozabijalismy sie o kotlety, ale malo brakowalo:). Dziekuje!!!

    1. Beata Królikiewicz
      19 lipca, 2018, 3:42 pm

      :))) bardzo się cieszę:)

  4. Atariel
    9 września, 2018, 9:22 am

    Dzień Dobry.

    Mam pytanie odnośnie bułki tartej. Czy można ją jakoś ominąć lub czymś innym zamienić? Od razu odpowiadam, że otręby owsiane, kukurydziane, nasiona lnu ( tam są tłuszcze nienasycone nie można tego temperaturą traktować ) orzechy odpadają. Zastanawiam się czy ewentualnie mogę zmielić słonecznik ?
    Proszę bardzo o poradę i przepraszam za kłopotliwe pytanie.

    1. Beata Królikiewicz
      10 września, 2018, 6:46 am

      Nie wiem czy się nie przypali, trzeba próbować. Kasza manna jeszcze zostaje i różne rodzaje mąk.

  5. Paulina
    9 czerwca, 2021, 2:22 pm

    Czy masa powinno być zimna?
    Szukam przyczyny dla której mi sie rozpadają kotlety

    1. Beata Królikiewicz
      9 czerwca, 2021, 4:21 pm

      Nie musi być zimna, choć lepiej by nie gorąca. Za dużo płynu z warzyw może? Można dać więcej bułki.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)