Kurczak curry z kalafiorem i zielonym groszkiem
Kurczak curry z kalafiorem i zielonym groszkiem – dobrze doprawione, bardzo aromatyczne danie na obiad lub kolację. Poza tym, że potrawa zwyczajnie jest nadzwyczaj smaczna, ma wiele właściwości leczniczych, które przypisuje się użytym tu przyprawom. Osoby narzekające na pracę jelit i z tendencją do odkładania tu i ówdzie nadmiarów, zdecydowanie powinny zwiększyć ilość tych rozgrzewających wewnętrznie dodatków. Curry dostarcza żelaza, zapobiega nowotworom i chorobie Alzheimera, zwalcza bakterie, obniża poziom glukozy i działa przeciwzapalnie. Nie powinny go używać osoby z chorym pęcherzykiem żółciowym czy kamicą nerkową.
Danie najczęściej zajada się z ryżem, chlebkami naan albo pieczonymi ziemniakami. Składniki można zamieniać i dowolnie urozmaicać, sprawdza się dodatek pieczarek, kolorowej papryki, szpinaku czy cukinii. Robi się migiem, bardzo polecam.
Kurczak curry z kalafiorem i zielonym groszkiem – składniki ( na 4 osoby) :
- podwójna pierś z kurczaka
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki i kardamonu, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru i mielonej kolendry, łyżeczka kurkumy, szczypta cynamonu lub zamiast poprzednich przypraw – duża łyżka pasty curry albo dwie łyżki gotowej mieszanki w proszku, szczypta pieprzu cayenne, łyżeczka cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie), łyżeczka lub nieco więcej soli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
- cebula
- mały kalafior lub pół dużego
- pół szklanki zielonego groszku (świeżego lub z mrożonki albo puszki)
- 250 ml mleczka kokosowego lub 150 ml mleczka kokosowego i 50 ml śmietany 18%
- 100 g ryżu
- mała papryczka chili (można pominąć)
- sok z jednej limonki lub z połowy cytryny i skórka otarta z jednego owocu
- siekana bazylia lub natka pietruszki do posypania
- ok. 2 łyżki oleju
Kurczak curry z kalafiorem i zielonym groszkiem – przepis
Kurczaka pokroić w kostkę, posolić, przełożyć do miski. Dodać rozgnieciony czosnek, starty imbir, wsypać przyprawy, łyżkę oleju, sok i skórkę z cytryny lub limonki. Odstawić na 15 minut – godzinę.
W tym czasie ugotować przepłukany na sicie ryż (na 100 g ryżu 0,5 l osolonej lekko wody, gotować pod przykryciem do miękkości, ok. 15 minut) lub użyć gotowanego wg przepisu na opakowaniu ryżu w woreczkach.
Cebulę posiekać w drobną kostkę. Kalafior podzielić na małe różyczki.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodać kurczaka z marynatą, kalafior i zielony groszek, podsmażać mieszając do lekkiego zrumienienia mięsa, zwykle ok. 3- 4 minuty. Zalać wszystko mleczkiem kokosowym, zagotować i trzymać na małym ogniu ok. minutę dwie. Spróbować, ew. doprawić solą lub podostrzyć, posypać siekaną zieleniną. Można wymieszać z ryżem jak na zdjęciu lub podawać ryż osobno.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Pycha! Dzisiaj zrobiłam na obiad:) Dzięki za przepis!
Z mleczkiem kokosowym musi mieć wspaniały smak 🙂 Uwielbiamy je dodawać do dań 🙂