Szybka drożdżówka bez wyrabiania z czereśniami i kruszonką
Szybka drożdżówka bez wyrabiania ze swoim przepisem zaprzecza przekonaniom, że z drożdżowym jest trudno. Jeśli mamy mikser z końcówkami hak albo cierpliwość, i nie przeszkadza nam kleista struktura ciasta, można ugniatać je do woli. Kto nie ma ochoty – miesza ciasto łyżką i wystarczy. W przepisie użyłam drylowanych czereśni, można zamienić je na jagody, truskawki, brzoskwinie, wiśnie, maliny czy jabłka. Jeśli używamy suszonych drożdży nie ma potrzeby czekać z mieszaniem. Jeśli mamy świeże, kruszymy je na spód miski w której będzie mieszać się ciasto, dodaje składniki w określonej kolejności i czeka trzy godziny. Można też zasypać je na noc i wstawić do lodówki. Rano zmieszać i piec. Nic skomplikowanego, żadnych ceregieli i chodzenia na paluszkach. Kiedy rosła drożdżówka, moja babcia uciszała dzieci i nie pozwoliła im biegać w pobliżu. Sposób dobry jak każdy inny, choć na drożdżowe nie miał żadnego wpływu 🙂
Szybka drożdżówka bez wyrabiania, z czereśniami i kruszonką.
Szybka drożdżówka bez wyrabiania – składniki (na blaszkę ok. 20 x30 cm):
- 100 g świeżych drożdży lub 14 g suszonych
- łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru (220 g)
- 4 jajka
- 250 ml oleju lub 200 g stopionego niegorącego masła
- 250 ml ciepłego, niegorącego mleka
- 4,5 szklanki mąki ( 670 g)
- 1/6 łyżeczki soli
1/2 kg czereśni lub wiśni pozbawionych pestek, jagód, truskawek, malin itp.
na kruszonkę
- 100 g masła,
- szklanka mąki ( 150g)
- 1/2 szklanki cukru ( 110 )
Szybka drożdżówka bez wyrabiania – przepis :
Jeśli używamy suchych drożdży – wszystkie składniki wsypać do miski i wymieszać łyżką lub mikserem. Odstawić pod przykryciem ze ściereczki na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi objętość.
Jeśli używamy świeżych drożdży – należy je pokruszyć na dno miski, zasypać cukrami, wlać roztrzepane widelcem lub mikserem jajka, tłuszcz, ciepłe mleko i mąkę. Nie mieszać. Odstawić pod przykryciem ze ściereczki na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Wymieszać łyżką lub mikserem.
Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Na wierzchu ułożyć owoce. Składniki kruszonki zagnieść palcami na okruchy i rozłożyć na owocach. Formę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 170 stopni. Piec 45 minut. Uchylić lekko drzwi piekarnika i pozwolić by ciasto lekko wystygło. Wyjąć z pieca i przełożyć na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Z pewnoscią świetnie smakuje 😉
Ale pięknie wyrosła <3
A mnie ciasto nie smakuje. Czuć je piwem. Może coś zrobiłam źle…
Upały powodują szybsze rozmnażanie drożdży, trzymaj krócej przy wyrastaniu. Pewnie stąd zapach. Zrób jeszcze raz, nie zrażaj się.
A gdyby tak dać mniej drożdży? Właśnie upiekłam Proste ciasto drożdżowe z kruszonką. Tam jest tylko 30 g drożdży. Wyszło idealnie puszyste i lekkie. Tylko że w tamtym przepisie nie mna owoców.
Można. Gorąco teraz. Pracują jak szalone:)
Nie rozumiem czemu w niektórych przepisach jest by wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika (i np. 180 st.) a w innych do zimnego i piec dłużej (i np. w 170 st., jak w przepisie powyżej). I wyjmowanie… czasem od razu, a czasem wyłączenie piekarnika i uchylenie drzwiczek, a dopiero potem po dłuższej chwili wyjęcie…
Bo są różne metody pieczenia ciasta. Stąd różne przepisy.