szybka drożdżówka bez wyrabiania

Szybka drożdżówka bez wyrabiania z czereśniami i kruszonką

Szybka drożdżówka bez wyrabiania ze swoim przepisem zaprzecza przekonaniom, że z drożdżowym jest trudno. Jeśli mamy mikser z końcówkami hak albo cierpliwość, i nie przeszkadza nam kleista struktura ciasta, można ugniatać je do woli. Kto nie ma ochoty – miesza ciasto łyżką  i wystarczy. W przepisie użyłam drylowanych czereśni, można zamienić je na jagody, truskawki, brzoskwinie, wiśnie, maliny czy jabłka. Jeśli  używamy suszonych drożdży nie ma potrzeby czekać z mieszaniem. Jeśli mamy świeże, kruszymy je na spód miski w której będzie mieszać się ciasto, dodaje składniki w określonej kolejności i czeka trzy godziny. Można też zasypać je na noc i wstawić do lodówki. Rano zmieszać i piec.  Nic skomplikowanego, żadnych ceregieli i chodzenia na paluszkach. Kiedy rosła drożdżówka, moja babcia uciszała dzieci i nie pozwoliła im biegać w pobliżu. Sposób dobry jak każdy inny, choć na drożdżowe nie miał żadnego wpływu 🙂
Szybka drożdżówka bez wyrabiania, z czereśniami i kruszonką.

Szybka drożdżówka bez wyrabiania – składniki (na blaszkę ok. 20 x30 cm):

  • 100 g świeżych drożdży lub 14 g suszonych
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru (220 g)
  • 4 jajka
  • 250 ml oleju lub 200 g stopionego niegorącego masła
  • 250 ml ciepłego, niegorącego mleka
  • 4,5 szklanki mąki ( 670 g)
  • 1/6 łyżeczki soli

1/2 kg czereśni lub wiśni pozbawionych pestek, jagód, truskawek, malin itp.

na kruszonkę

  • 100 g masła,
  • szklanka mąki ( 150g)
  • 1/2 szklanki cukru ( 110 )

  Szybka drożdżówka bez wyrabiania – przepis :

Jeśli używamy suchych drożdży – wszystkie składniki wsypać do miski i wymieszać łyżką lub mikserem. Odstawić pod przykryciem ze ściereczki na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi objętość.
Jeśli używamy świeżych drożdży – należy je pokruszyć na dno miski, zasypać cukrami, wlać roztrzepane widelcem lub mikserem jajka, tłuszcz, ciepłe mleko i mąkę. Nie mieszać. Odstawić pod przykryciem ze ściereczki na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Wymieszać  łyżką lub mikserem.
Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Na wierzchu ułożyć owoce. Składniki kruszonki zagnieść palcami na okruchy i rozłożyć na owocach. Formę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 170 stopni. Piec 45 minut. Uchylić lekko drzwi piekarnika i pozwolić by ciasto lekko wystygło. Wyjąć z pieca i przełożyć na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia.

szybka drożdżówka bez wyrabiania

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. magicznykociolek.blox.pl
    23 czerwca, 2018, 8:20 am

    Z pewnoscią świetnie smakuje 😉

  2. Candy Pandas
    25 czerwca, 2018, 9:21 am

    Ale pięknie wyrosła <3

  3. Marzena
    28 lipca, 2018, 11:53 am

    A mnie ciasto nie smakuje. Czuć je piwem. Może coś zrobiłam źle…

    1. Beata Królikiewicz
      6 sierpnia, 2018, 5:21 pm

      Upały powodują szybsze rozmnażanie drożdży, trzymaj krócej przy wyrastaniu. Pewnie stąd zapach. Zrób jeszcze raz, nie zrażaj się.

  4. Marzena
    8 sierpnia, 2018, 11:40 am

    A gdyby tak dać mniej drożdży? Właśnie upiekłam Proste ciasto drożdżowe z kruszonką. Tam jest tylko 30 g drożdży. Wyszło idealnie puszyste i lekkie. Tylko że w tamtym przepisie nie mna owoców.

    1. Beata Królikiewicz
      10 sierpnia, 2018, 8:01 pm

      Można. Gorąco teraz. Pracują jak szalone:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)