Sałatka z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych
Sałatka z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych, z dodatkiem koktajlowych pomidorków i pysznego sosu. Jest idealna jako samodzielne danie obiadowe, sałatka na przyjęcie albo dodatek do grilla. Przygotowałam ją w wersji bez mięsa ale dodatek krojonej w kostkę szynki, kiełbasy lub podsmażonego na chrupko boczku pasuje tu idealnie. Można również użyć pokrojonych w cienkie plasterki kabanosów.
Młode ziemniaki wystarczy wyszorować szczoteczką lub druciakiem. Uwielbiam tą pozostałą, charakterystyczną błonkę, choć znam kilku, którzy za nią nie przepadają. Potrzebna jest duża ilość świeżego, siekanego kopru, w przypadku małych, marketowych pęczków należy nabyć dwa. W wersji zimowej ogórki małosolne zastępujemy kiszonymi lub konserwowymi, młode ziemniaki wymieniamy na te, które są w danym czasie dostępne. Będzie inaczej ale przyzwoicie.
Sałatka z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych za każdym razem wzbudza zainteresowanie wśród biesiadników i wiele osób po spróbowaniu prosi o przepis. Danie nie traci fasonu, zatem można je przewozić bez szkody dla wyglądu, zabrać w plastikowym pudełku na obiad w pracy. Bardzo dobra i praktyczna w wielu okolicznościach. Należy uważać by nie rozgotować ziemniaków, niech pozostaną zwarte jędrne.
Sałatka z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych – składniki (na 4 osoby)
- 1 kg ziemniaków, osolonych i ugotowanych w wyszorowanej skórce, ostudzonych
- duża, czerwona lub biała cebula
- 5 ogórków małosolnych
- 8 -10 pomidorków koktajlowych
- 4-5 rzodkiewek
- 2 młode marchewki (ostatecznie pół startej, starej marchwi)
- duży pęczek koperku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- łyżka musztardy (najlepiej francuskiej, z całymi ziarnami gorczycy dla chrupkości)
- łyżka słodkiego sosu sojowego (można zastąpić zwykłym plus łyżeczka miodu)
- szczypta soli, szczypta chili, duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Sałatka z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych – przepis
Większe ziemniaki pokroić na ćwiartki, małe zachować w całości. Cebulę przekroić na pół i posiekać w cienkie piórka. I do wyboru – lekko nasolić i zgnieść ręką lub lekko posolić i podsmażyć krótko na łyżce oleju by nieco zwiotczała. Ja smażę.
Ogórki pokroić w grubą kostkę, pomidorki pokroić na połówki, rzodkiewkę na ćwiartki, marchewkę na cienkie talarki. Koperek drobno posiekać razem z łodyżkami, łyżkę i parę piórek w całości odłożyć do udekorowania sałatki z wierzchu. Wszystkie składniki przemieszać w dużej misce.
Oliwę, ocet, musztardę, sos sojowy i przyprawy wymieszać w jednym naczyniu. Powstałym sosem zalać sałatkę, krótko i delikatnie przemieszać, udekorować koperkiem. Odstawić do lodówki do schłodzenia.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Wspaniała sałatka, która bije świeżością 🙂 Zamieniałabym tylko ogórki małosolne na kiszone i jak dla mnie byłaby idealna 😀
Pozdrawiam
https://slodyczarnia.wixsite.com/slodyczarnia
Zmartwiłam się. Jutro miałam robić i właśnie spojrzałam w moje małosolne – jakiś biały nalot jest na nich 🙁
Czyli co Opalanko – kiszone, zeszłoroczne?
A ten nalot to się nie da wypłukać? Bo to czasem zupełnie naturalne jest, że kiszonki różne bakterie sobie hodują. Kiszone się nadadzą, ale sprawdź najpierw te małosolne:)
Da się wypłukać. Ok. Ziemniory się studzą ?. Dam znać ??.
super:)
Pyszne (!) do pieczonej karkówki (marynowanej wg Nieba na Talerzu). Pozdrowionka 🙂
pozdrowionka:)
Super smaczne Niebo na talerzu i w pycholku super mniam