Fit sałatka z kaszą i warzywami

Fit sałatka z kaszą i warzywami

Fit sałatka z kaszą i warzywami, chrupiąca, świeża, letnia i bardzo zdrowa. Rodzaj  kaszy pozostawiam do wyboru; gryczana niepalona/palona (niepalona na zdjęciach), pęczak, zwykła – jęczmienna, kuskus, bulgur, komosa ryżowa, czy kasza jaglana. Są lepiej przyswajalne i bardziej odżywcze niż np. ziemniaki, ryż czy makarony. Mają moc witamin z grupy B, są świetne na niedobory żelaza, poprawę nastroju (serio!) i ze względu na kwas foliowy- idealne dla kobiet w ciąży. Wybierzcie ulubioną. Każda się nada, mnie najbardziej smakuje komosa. Ma dużo białka i dobrze zajadać ją po treningu, jeśli ktoś się rusza w wiadomych celach:)
Sałatkę można zabrać w słoiku lub plastikowym pudełku do pracy, w lodówce przechowa się nawet 3-4 dni. Nada się też do mięsnych dań z grilla. Jeśli chodzi o poszczególne składniki unikam rzecz jasna tych, za którymi nie przepadam. Można je dowolnie zmieniać, dorzucać mięso dla mięsożerców, najlepiej w postaci pieczeni z obiadu, podsmażonego fileta z kurczaka czy wędlin pokrojonych w kostkę.

Fit sałatka z kaszą i warzywami – składniki (na 3-4 osoby) :

  • szklanka kaszy (np.niepalonej – gryczanej)
  • 2 szklanki wody
  • pół łyżeczki soli
  • mały brokuł (lub pół większego)
  • pół dużego ogórka szklarniowego lub dwa małe gruntowe
  • pół małej, czerwonej cebuli
  • żółta papryka
  • pęczek siekanego koperku lub dwie łyżki siekanej kolendry, ew. listek mięty dla świeżości
  • ew. kilka oliwek, suszonych pomidorów lub świeżych, koktajlowych pomidorków
  • 2 łyżki grubo siekanych, włoskich lub laskowych orzechów
  • łyżka grubo startego sera w rodzaju parmezanu, bursztyna, grana padano
  • sossok z limonki lub połowy cytryny, 2 łyżki oliwy, łyżeczka miodu, 1/4  łyżeczki soli, kilka  kropli tabasco, szczypta pieprzu  ew. ząbek rozgniecionego czosnku

Fit sałatka z kaszą i warzywami – przepis

Kaszę przepłukać zimną wodą na sicie. Do garnka wlać wodę, dodać sól, wsypać kaszę. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, garnek przykryć. Gotować 15-20 minut do miękkości. Przełożyć kaszę do miski, pozostawić do ostudzenia.
Brokuł podzielić na małe różyczki, zalać wrzątkiem, osolić łyżeczką soli i gotować na małym ogniu ok. 3 minuty. Powinien pozostać chrupki. Od razu przelać zimną wodą, odsączyć.
Ogórka i paprykę pokroić w średnią kostkę, cebulę w drobniejszą. Pozostałe dodatki pokroić i dodać wg uznania.
Zmieszać składniki sosu.
Warzywa i siekany koperek czy kolendrę dodać do ostudzonej kaszy (kilka piórek zostawić do dekoracji), wlać sos i delikatnie przemieszać. Przełożyć do salaterki i posypać siekanymi orzechami i serem. Udekorować zieleniną.

fit sałatka z kasza i warzywami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. AGATA
    14 czerwca, 2018, 11:03 am

    Pysznie!

  2. Zuzia
    15 czerwca, 2018, 8:14 am

    Witaj Beata 🙂 ale tu u Ciebie pysznie! I oczywiście moje klimaty 🙂 pysznie i zdrowo.

    Pozdrawiam ciepło

    Zuzia

    1. Beata Królikiewicz
      16 czerwca, 2018, 9:56 am

      Czołem Zuzia, zapraszam jak najczęściej:)

  3. Aga
    15 czerwca, 2018, 10:21 am

    Dziękuję za przepis. 🙂 Jako weganka, jem tony sałatek i ciągle mnie kusi, by połączyć je z kaszą w ramach obiadu, ale ciągle nie było okazji ani inspiracji.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)