Fit sałatka z kaszą i warzywami
Fit sałatka z kaszą i warzywami, chrupiąca, świeża, letnia i bardzo zdrowa. Rodzaj kaszy pozostawiam do wyboru; gryczana niepalona/palona (niepalona na zdjęciach), pęczak, zwykła – jęczmienna, kuskus, bulgur, komosa ryżowa, czy kasza jaglana. Są lepiej przyswajalne i bardziej odżywcze niż np. ziemniaki, ryż czy makarony. Mają moc witamin z grupy B, są świetne na niedobory żelaza, poprawę nastroju (serio!) i ze względu na kwas foliowy- idealne dla kobiet w ciąży. Wybierzcie ulubioną. Każda się nada, mnie najbardziej smakuje komosa. Ma dużo białka i dobrze zajadać ją po treningu, jeśli ktoś się rusza w wiadomych celach:)
Sałatkę można zabrać w słoiku lub plastikowym pudełku do pracy, w lodówce przechowa się nawet 3-4 dni. Nada się też do mięsnych dań z grilla. Jeśli chodzi o poszczególne składniki unikam rzecz jasna tych, za którymi nie przepadam. Można je dowolnie zmieniać, dorzucać mięso dla mięsożerców, najlepiej w postaci pieczeni z obiadu, podsmażonego fileta z kurczaka czy wędlin pokrojonych w kostkę.
Fit sałatka z kaszą i warzywami – składniki (na 3-4 osoby) :
- szklanka kaszy (np.niepalonej – gryczanej)
- 2 szklanki wody
- pół łyżeczki soli
- mały brokuł (lub pół większego)
- pół dużego ogórka szklarniowego lub dwa małe gruntowe
- pół małej, czerwonej cebuli
- żółta papryka
- pęczek siekanego koperku lub dwie łyżki siekanej kolendry, ew. listek mięty dla świeżości
- ew. kilka oliwek, suszonych pomidorów lub świeżych, koktajlowych pomidorków
- 2 łyżki grubo siekanych, włoskich lub laskowych orzechów
- łyżka grubo startego sera w rodzaju parmezanu, bursztyna, grana padano
- sos – sok z limonki lub połowy cytryny, 2 łyżki oliwy, łyżeczka miodu, 1/4 łyżeczki soli, kilka kropli tabasco, szczypta pieprzu ew. ząbek rozgniecionego czosnku
Fit sałatka z kaszą i warzywami – przepis
Kaszę przepłukać zimną wodą na sicie. Do garnka wlać wodę, dodać sól, wsypać kaszę. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, garnek przykryć. Gotować 15-20 minut do miękkości. Przełożyć kaszę do miski, pozostawić do ostudzenia.
Brokuł podzielić na małe różyczki, zalać wrzątkiem, osolić łyżeczką soli i gotować na małym ogniu ok. 3 minuty. Powinien pozostać chrupki. Od razu przelać zimną wodą, odsączyć.
Ogórka i paprykę pokroić w średnią kostkę, cebulę w drobniejszą. Pozostałe dodatki pokroić i dodać wg uznania.
Zmieszać składniki sosu.
Warzywa i siekany koperek czy kolendrę dodać do ostudzonej kaszy (kilka piórek zostawić do dekoracji), wlać sos i delikatnie przemieszać. Przełożyć do salaterki i posypać siekanymi orzechami i serem. Udekorować zieleniną.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Pysznie!
Witaj Beata 🙂 ale tu u Ciebie pysznie! I oczywiście moje klimaty 🙂 pysznie i zdrowo.
Pozdrawiam ciepło
Zuzia
Czołem Zuzia, zapraszam jak najczęściej:)
Dziękuję za przepis. 🙂 Jako weganka, jem tony sałatek i ciągle mnie kusi, by połączyć je z kaszą w ramach obiadu, ale ciągle nie było okazji ani inspiracji.