makaron z pomidorkami, cebulą i boczkiem

Makaron z pomidorkami, cebulą, boczkiem i bazylią

Makaron z pomidorkami, cebulą i chudziuśkim, przysmażonym, lekko chrupiącym boczkiem. To danie do wykonania w 10 minut, dokładnie w czasie w którym gotuje się makaron. Im makaron lepszy a boczuś prawdziwszy, czyli naturalnie wędzony – tym danie smaczniejsze. Dziś trudno znaleźć w sklepach prawdziwą wędzonkę, wędliny maluje się bejcą w brązowym kolorze o smaku i zapachu dymu. Takie czasy, drogie Panie i drodzy Panowie. Dlatego jeśli trafi się Wam źródełko prawdziwych, domowych wędlin, należy brać bez opamiętania i mrozić. Makarony to wdzięczny temat dla gotujących. Przy pomocy kilku składników czaruje się z niego potrawy jak z najlepszych restauracji, w chwil kilka i za zupełnie małe pieniądze. Makarony lubią dużą ilość wody przy gotowaniu, niezbyt długi czas trzymania we wrzątku by pozostały sprężyste i jędrne (wodę gotuję w czajniku, by było szybciej). Nie ma też potrzeby ich odcedzania i przelewania wodą. Wyjmujesz z garnka i siup prosto na patelnię.  Klasyka prostoty, pycha!

Makaron z pomidorkami, cebulą, boczkiem i bazylią – składniki (na 3 osoby) :

  • 250 g makaronu wstążki lub innego ulubionego
  • 200 g chudego, wędzonego boczku
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 300 g pomidorków koktajlowych (ok. 20 sztuk)
  • pęczek świeżej bazylii, ew. gałązka rozmarynu lub kilka listków szałwi
  • 1/4 łyżeczki (najlepiej) świeżo mielonego, kolorowego pieprzu – mniej lub więcej wg. uznania
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • ew. kilka kropli tabasco
  • łyżka grubo startego parmezanu lub innego sera w podobnym gatunku (chedar, dziugas itp.)

Makaron z pomidorkami, cebulą, boczkiem i bazylią – przepis:

Makaron włożyć do garnka z dużą ilością wrzątku. Osolić ok. 2 łyżeczkami soli i gotować wg. czasu podanego na opakowaniu. Wodę z gotowania zachować.
Na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Kiedy lekko się zrumieni wyjąć go na talerz, a na tłuszczu z jego wytopienia usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy będzie lekko zrumieniona, dorzucić drobno pokrojony lub rozgnieciony czosnek i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Smażyć kilka chwil aż pomidorki stracą jędrność i lekko zmiękną. Nie wyłączając małego ognia pod patelnią dodać odłożony boczek, makaron z wody i pół szklanki wody z gotowania makaronu. Posypać siekanymi ziołami i doprawić pieprzem, solą i szczyptą cukru. Przemieszać, posypać startym serem i od razu podawać.

makaron z pomidorkami koktajlowymi

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Ania
    28 czerwca, 2018, 9:24 am

    Brzmi smakowicie. Na pewno spróbuję wykorzystac ten przepis w mojej kuchni jak z resztą wiele innych (już przetestowanych) zarówno z Pani bloga jak i z książki. Dziekuję bardzo! Zwłaszcza za przepisy z książki na biszkopt- teraz sama robię torty urodzinowe trójce moich dzieci 😉

    1. Beata Królikiewicz
      29 czerwca, 2018, 1:27 pm

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam:)

  2. Agata
    30 czerwca, 2018, 12:21 pm

    Danie palce lizać, zrobiłam na sobotni obiad dokładnie według przepisu … pyszne. Makaron smakował nawet mojemu synowi, który jest bardzo ale to bardzo wybredny. Od dzisiaj będzie często pojawiał się na moim stole. Dziękuję i pozdrawiam.

    1. Beata Królikiewicz
      1 lipca, 2018, 7:52 am

      Pozdrawiam również:)

  3. Adriana
    28 października, 2018, 2:09 pm

    Pyszota? Robię dokładnie jak w przepisie. Moja rodzinka uwielbia ten makaron.

  4. Adriana
    28 października, 2018, 2:11 pm

    Pyszota? Proste i szybkie w wykonaniu. Moja rodzinka uwielbia ten makaron.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie