makaron z pomidorkami, cebulą i boczkiem

Makaron z pomidorkami, cebulą, boczkiem i bazylią

Makaron z pomidorkami, cebulą i chudziuśkim, przysmażonym, lekko chrupiącym boczkiem. To danie do wykonania w 10 minut, dokładnie w czasie w którym gotuje się makaron. Im makaron lepszy a boczuś prawdziwszy, czyli naturalnie wędzony – tym danie smaczniejsze. Dziś trudno znaleźć w sklepach prawdziwą wędzonkę, wędliny maluje się bejcą w brązowym kolorze o smaku i zapachu dymu. Takie czasy, drogie Panie i drodzy Panowie. Dlatego jeśli trafi się Wam źródełko prawdziwych, domowych wędlin, należy brać bez opamiętania i mrozić. Makarony to wdzięczny temat dla gotujących. Przy pomocy kilku składników czaruje się z niego potrawy jak z najlepszych restauracji, w chwil kilka i za zupełnie małe pieniądze. Makarony lubią dużą ilość wody przy gotowaniu, niezbyt długi czas trzymania we wrzątku by pozostały sprężyste i jędrne (wodę gotuję w czajniku, by było szybciej). Nie ma też potrzeby ich odcedzania i przelewania wodą. Wyjmujesz z garnka i siup prosto na patelnię.  Klasyka prostoty, pycha!

Makaron z pomidorkami, cebulą, boczkiem i bazylią – składniki (na 3 osoby) :

  • 250 g makaronu wstążki lub innego ulubionego
  • 200 g chudego, wędzonego boczku
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 300 g pomidorków koktajlowych (ok. 20 sztuk)
  • pęczek świeżej bazylii, ew. gałązka rozmarynu lub kilka listków szałwi
  • 1/4 łyżeczki (najlepiej) świeżo mielonego, kolorowego pieprzu – mniej lub więcej wg. uznania
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • ew. kilka kropli tabasco
  • łyżka grubo startego parmezanu lub innego sera w podobnym gatunku (chedar, dziugas itp.)

Makaron z pomidorkami, cebulą, boczkiem i bazylią – przepis:

Makaron włożyć do garnka z dużą ilością wrzątku. Osolić ok. 2 łyżeczkami soli i gotować wg. czasu podanego na opakowaniu. Wodę z gotowania zachować.
Na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Kiedy lekko się zrumieni wyjąć go na talerz, a na tłuszczu z jego wytopienia usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy będzie lekko zrumieniona, dorzucić drobno pokrojony lub rozgnieciony czosnek i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Smażyć kilka chwil aż pomidorki stracą jędrność i lekko zmiękną. Nie wyłączając małego ognia pod patelnią dodać odłożony boczek, makaron z wody i pół szklanki wody z gotowania makaronu. Posypać siekanymi ziołami i doprawić pieprzem, solą i szczyptą cukru. Przemieszać, posypać startym serem i od razu podawać.

makaron z pomidorkami koktajlowymi

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Ania
    28 czerwca, 2018, 9:24 am

    Brzmi smakowicie. Na pewno spróbuję wykorzystac ten przepis w mojej kuchni jak z resztą wiele innych (już przetestowanych) zarówno z Pani bloga jak i z książki. Dziekuję bardzo! Zwłaszcza za przepisy z książki na biszkopt- teraz sama robię torty urodzinowe trójce moich dzieci 😉

    1. Beata Królikiewicz
      29 czerwca, 2018, 1:27 pm

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam:)

  2. Agata
    30 czerwca, 2018, 12:21 pm

    Danie palce lizać, zrobiłam na sobotni obiad dokładnie według przepisu … pyszne. Makaron smakował nawet mojemu synowi, który jest bardzo ale to bardzo wybredny. Od dzisiaj będzie często pojawiał się na moim stole. Dziękuję i pozdrawiam.

    1. Beata Królikiewicz
      1 lipca, 2018, 7:52 am

      Pozdrawiam również:)

  3. Adriana
    28 października, 2018, 2:09 pm

    Pyszota? Robię dokładnie jak w przepisie. Moja rodzinka uwielbia ten makaron.

  4. Adriana
    28 października, 2018, 2:11 pm

    Pyszota? Proste i szybkie w wykonaniu. Moja rodzinka uwielbia ten makaron.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)