Surówka z kalarepki
Surówka z kalarepki, póki sezon i póki jeszcze młoda, taka jest najlepsza. Najczęściej kroję ją w zwykłe plasterki i popołudniami chrupię oglądając ulubiony serial albo czytając książkę. Wybieram małe sztuki, są łagodne w smaku i słodkawe. Podobnie jest z młodą marchewką, ta mała z początku sezonu jest delikatna, wystarczy ją dobrze umyć, bez obierania. Kroję na centymetrowe kawałki i podaję zamiast cukierków.
Surówka z kalarepki nadaje się do prawie każdego, obiadowego dania, a kiedy zostanie trochę z obiadu można udekorować nią kanapki na kolację. Kalarepka to kopalnia witamin i minerałów, prawdziwa bomba, zawiera luteinę niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania oczu oraz izotiocyjany i indole – związki grzybo- i bakteriobójcze, które chronią również przed rozwojem nowotworów. Także – jeść trzeba:)
surówka z kalarepki – składniki ( na ok. 4 osoby) :
- 1 kalarepka
- pęczek rzodkiewek
- jedna marchewka
- 2 -3 kiszone lub lepiej – małosolne ogórki
- 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, duża szczypta cukru ( 1/4 łyżeczki) lub pół łyżeczki miodu, duża szczypta soli ( 1/6 łyżeczki)
- łyżka siekanego koperku lub pietruszki
surówka z kalarepki – przepis
Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Wlać do startych warzyw i wymieszać.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Pyszna surówka 🙂 Do obiadu idealna 🙂