surówka z kalarepki

Surówka z kalarepki

Surówka z kalarepki, póki sezon i póki jeszcze młoda, taka jest najlepsza. Najczęściej kroję ją w zwykłe plasterki i popołudniami chrupię oglądając ulubiony serial albo czytając książkę. Wybieram małe sztuki, są łagodne w smaku i słodkawe. Podobnie jest z młodą marchewką, ta mała z początku sezonu jest delikatna, wystarczy ją dobrze umyć, bez obierania. Kroję na centymetrowe kawałki i podaję zamiast cukierków.
Surówka z kalarepki nadaje się do prawie każdego, obiadowego dania, a kiedy zostanie trochę z obiadu można udekorować nią kanapki na kolację. Kalarepka to kopalnia witamin i minerałów, prawdziwa bomba, zawiera luteinę niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania oczu oraz izotiocyjany i indole – związki grzybo- i bakteriobójcze, które chronią również przed rozwojem nowotworów. Także – jeść trzeba:)

surówka z kalarepki – składniki ( na ok. 4 osoby) :

  • 1 kalarepka
  • pęczek rzodkiewek
  • jedna marchewka
  • 2 -3 kiszone lub lepiej – małosolne ogórki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, duża szczypta cukru ( 1/4 łyżeczki)  lub pół łyżeczki miodu, duża szczypta soli ( 1/6 łyżeczki)
  • łyżka siekanego koperku lub pietruszki

surówka z kalarepki – przepis

Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Wlać do startych warzyw i wymieszać.

surówka z kalarepki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Candy Pandas
    26 maja, 2018, 9:10 am

    Pyszna surówka 🙂 Do obiadu idealna 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)