surówka z kalarepki

Surówka z kalarepki

Surówka z kalarepki, póki sezon i póki jeszcze młoda, taka jest najlepsza. Najczęściej kroję ją w zwykłe plasterki i popołudniami chrupię oglądając ulubiony serial albo czytając książkę. Wybieram małe sztuki, są łagodne w smaku i słodkawe. Podobnie jest z młodą marchewką, ta mała z początku sezonu jest delikatna, wystarczy ją dobrze umyć, bez obierania. Kroję na centymetrowe kawałki i podaję zamiast cukierków.
Surówka z kalarepki nadaje się do prawie każdego, obiadowego dania, a kiedy zostanie trochę z obiadu można udekorować nią kanapki na kolację. Kalarepka to kopalnia witamin i minerałów, prawdziwa bomba, zawiera luteinę niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania oczu oraz izotiocyjany i indole – związki grzybo- i bakteriobójcze, które chronią również przed rozwojem nowotworów. Także – jeść trzeba:)

surówka z kalarepki – składniki ( na ok. 4 osoby) :

  • 1 kalarepka
  • pęczek rzodkiewek
  • jedna marchewka
  • 2 -3 kiszone lub lepiej – małosolne ogórki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, duża szczypta cukru ( 1/4 łyżeczki)  lub pół łyżeczki miodu, duża szczypta soli ( 1/6 łyżeczki)
  • łyżka siekanego koperku lub pietruszki

surówka z kalarepki – przepis

Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Wlać do startych warzyw i wymieszać.

surówka z kalarepki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Candy Pandas
    26 maja, 2018, 9:10 am

    Pyszna surówka 🙂 Do obiadu idealna 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie