Makaron ze szpinakiem

Szybki makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Szybki makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – obiad do przygotowania w piętnaście minut. Jak zwykle w przypadku dań z makaronem chodzi o to, by w czasie kiedy gotują się kluski zdążyć z dokończeniem reszty. Jeśli chodzi o dodatek mięsa – zostawiam do wyboru w zależności od upodobań domowników. Najpyszniej smakuje z wędzonym boczkiem choć często omijam lub daję niewielką ilość dla smaku uznając, że danie mocno nabierze wartości odżywczo – kalorycznych.  Ale nada się równie dobrze podsmażona pierś z kurczaka, szynka, dobrej jakości kiełbasa i pieczeń z poprzedniego obiadu. Jeśli chodzi o kremowy sos – bez obawy – śmietanki nie używa się bardzo dużo, a danie najlepiej smakuje ze słodką, 30%.

Szybki makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – składniki (na 2-3 porcje):

  • makaron w ulubionym kształcie ( 250 g)
  • łyżka oleju
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • ok. 150 g wędzonego boczku lub szynki czy piersi z kurczaka
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • dwie garście szpinaku (najlepiej świeżego, nada się też mrożony, w liściach)
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1/6 łyżeczki soli, pół łyżeczki słodkiej papryki, 1/5 łyżeczki chili, łyżeczka oregano, ew.kilka kropli tabasco
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%

Szybki makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – przepis

Makaron gotować wg. przepisu na opakowaniu al dente czyli tak by zachował jędrność, tuż przed całkowitym ugotowaniem.
W tym czasie na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę i jeśli używamy – boczek. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i po kilku sekundach dorzucić pokrojone w kostkę mięso lub wędlinę. Pierś z kurczaka należy lekko posolić. Podsmażać do lekkiego zrumienienia. Dodać koncentrat pomidorowy, przemieszać i włożyć szpinak. Smażyć mieszając aż szpinak zwiotczeje. Dodać pokrojone, suszone pomidory, przyprawy a następnie na patelnię wlać 3- 4 łyżki wody z gotowania makaronu. Zalać wszystko śmietanką i podgrzewać aż sos nieco zgęstnieje. Makaron odcedzić i od razu włożyć do zawartości patelni, wymieszać. Podawać z natką pietruszki lub siekaną bazylią.

Szybki makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 



  1. Candy Pandas
    19 kwietnia, 2018, 8:43 am

    U nas też makarony sprawdzają się genialnie na szybkie i pyszne obiady 🙂

  2. magicznykociolek
    19 kwietnia, 2018, 9:58 am

    Mój Tato uwielbia makarony 😉

  3. Iwona
    19 kwietnia, 2018, 7:49 pm

    W mojej ulubionej knajpce, której już nie ma, podawali jarski makaron z sosem szpinakowym i suszonymi pomidorami. Też był pyszny 🙂

  4. Beata
    20 kwietnia, 2018, 12:28 pm

    Kobieto to jest kosmos!nie tylko niebo.pycha zrobilam dziś na obiad.pycha.pozdrawiam.Beata

    1. Beata Królikiewicz
      22 kwietnia, 2018, 3:48 pm

      Pozdrowionka:)

  5. marta
    20 kwietnia, 2018, 1:19 pm

    Napewno zrobię. A kiedy będzie następna książka 😀

    1. Beata Królikiewicz
      22 kwietnia, 2018, 3:47 pm

      Szukam Wydawcy:) Tamten od poprzedniej się ociąga:)

  6. Basia
    20 kwietnia, 2018, 2:42 pm

    Wyśmienite! Własnie pochłonęłam połowę porcji 🙂 pozdrawiam i dziękuję za kulinarne pomysły 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      22 kwietnia, 2018, 3:47 pm

      pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)