sernik wiedeński

Sernik wiedeński i kurs pieczenia z Niebem na Talerzu

Sernik wiedeński – puszysty ale i nieco kremowy, bez spodu, delikatny, sama esencja sernikowa w najlepszym wydaniu. Klasyk. Podstawą jest dobrej jakości ser, trzykrotnie zmielony lub gotowy „wiaderkowy” czy inny zmielony ale dobrej jakości, czyli sporej zawartości tłuszczu, powyżej 15%. Ulubiony sernik rodziny, staje dzielnie w szranki z z sernikiem bardzo puszystym , to najczęściej wybierane przez nas typy spośród blisko 40 przepisów na serniki na blogu.  Zresztą – nie bardzo marudzą, co mają robić przecież co i rusz sprawdzam i dodaję do Nieba nowe przepisy, nigdy nie wiadomo czy któryś nie okaże się jeszcze lepszy:) Podany przepis jest na duży sernik z tortownicy 26 cm, kto chce mały – zmniejsza ilość składników o połowę i daje formę 21 cm.

Kochani, kto chce ze mną jechać do lasu na weekend w maju? Będziemy piec ciasta, leżeć na leżakach, gadać o kuchni, pić kawę i wino, a Tomek mówi, że zabierze gitarę i aparat. No pięknie będzie! Plakat z telefonem do kontaktu daję, dzwońcie zaraz bo liczba miejsc ograniczona.  

Sernik wiedeński – składniki (na kwadratową formę 25×25 cm lub tortownicę 26 cm)

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego, tłustego, białego sera (może być tzw. wiaderkowy)
  • 10 jajek
  • 200 g masła (bez oleju)
  • laska wanilii (wyskrobane ze środka wnętrze) lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g cukru pudru
  • 3 duże łyżki mąki pszennej
  • ew. 100 g rodzynek i  łyżka siekanej, smażonej skórki pomarańczy wymieszane z łyżką mąki
  • masło do wysmarowania formy, 2 łyżki tartej bułki do jej wysypania

polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady ( min 50% zawartości kakao)
  • łyżeczka masła
  • 4 łyżki mleka

Sernik wiedeński – przepis

Piekarnik ustawić na 170 stopni. Półkę – kratkę grillową ustawić na drugim miejscu od dołu. Formę wysmarować masłem i wysypać lekko tartą bułką. Przygotować 1,5 l wrzątku i duże naczynie, garnek lub blaszkę, które będzie można ustawić z wodą na dnie piekarnika.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć osobno z połową cukru.
Masło pokroić w kostkę i utrzeć mikserem (ok. 4 minuty) na gładki krem.
Do miski z masłem dodawać po łyżce utartych żółtek i sera. Miksować krótko po każdej dodanej porcji do połączenia. Dodać mąkę i wanilię, wymieszać. Dorzucić przemieszane z łyżką mąki rodzynki i skórkę, delikatnie połączyć z  masą serową.
Białka ubić na sztywno ( w idealnie czystej misce bez kropli wody, umytymi i wysuszonymi końcówkami miksera), pod koniec dodając drugą część cukru. Należy je ubijać aż powstanie błyszcząca piana. Przy pomocy łopatki lub dużej łyżki wmieszać pianę w masę serowa. Całość przelać do formy.
Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec (bez otwierania drzwiczek) 65 minut. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku przez ok. pół godziny, potem lekko uchylić drzwi i zostawić sernik w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Sernik lekko rośnie i opada do poziomu z którego zaczął rosnąć, tak jest dobrze:) .

Składniki polewy z połamaną w kostkę czekoladą umieścić w rondelku nad naczyniem z gotującą się wodą. Mieszać podgrzewając do połączenia składników.

 



  1. magicznykociolek
    13 kwietnia, 2018, 9:00 am

    Klasyk 😉

  2. Marzena
    13 kwietnia, 2018, 10:55 am

    I takie klasyki lubię 🙂 A kurs w lesie pięknie się zapowiada:-)

  3. Candy Pandas
    16 kwietnia, 2018, 9:29 am

    Jesteśmy wielbicielkami serników <3
    Bardzo fajny taki wyjazd i słodki odpoczynek w plenerze 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)