Jajka faszerowane makrelą
Jajka faszerowane makrelą – jedna z propozycji na danie, które może trafić na świąteczny stół, choć często zdarza mi się przygotować je z okazji zwykłej kolacji. Zawierają witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwas pantotenowy, fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. Brzmi imponująco jak na takie małe, zwyczajne jajo:) Dostarczają białka, są świetne w dietach odchudzających i jako posiłek po treningu. Idealne jako podstawa diety podczas przeziębienia i w stanach osłabienia chorobą. No i rzecz jasna- to idealna przekąska na przyjęcia, goście sięgają po jajka w pierwszej kolejności. Gadać nie ma co, to rzeczy oczywiste. Jajo ma wielką moc i zajadać je trzeba jak najczęściej. Mit o cholesterolu upadł zdaje się już w latach dziewięćdziesiątych, niech nam służą na zdrowie.
Jajka faszerowane makrelą – składniki:
- 5 jajek
- połowa średniej wielkości makreli ( ok. 150 g)
- ew. dwa fileciki anchois
- dwa ogórki konserwowe
- dwie łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy (najlepiej francuskiej, z całymi ziarnami gorczycy)
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/8 łyżeczki soli, szczypta cukru, kilka kropli tabasco lub szczypta chilli
- do dekoracji – czarny sezam, siekany ogórek konserwowy, natka pietruszki, ew. ziarna słonecznika, kiełki itp.
Jajka faszerowane makrelą – przepis:
Jajka gotować na twardo, 10 minut od zagotowania wody, z dodatkiem dwóch łyżek soli, by łatwiej obrały się ze skorupki. Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać.
Przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka do miski, rozgnieść widelcem, białka odłożyć.
Makrelę obrać ze skóry i ości, posiekać ostrym nożem możliwie drobno, wymieszać z żółtkami, pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem, anchois, majonezem, musztardą, koncentratem pomidorowym, solą, szczyptą cukru i tabasco. Masę dobrze wymieszać.
Przełożyć do połówek białek, udekorować wg. uznania.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Uwielbiamy faszerowane jajka i zawsze jako pierwsze po nie sięgamy na święta 😀 z takim nadzieniem też muszą być pyszne 🙂