Zupa z włoskiej kapusty
Zupa z włoskiej kapusty przypadnie do gustu wielbicielom gołąbków. Te same składniki – mielone, wieprzowe mięso, włoska kapusta, ryż i pomidory. Jest szybka w przygotowaniu, nie wymaga długiego gotowania wywaru, choć jeśli ktoś przezornie zamroził sobie rosół lub po prostu ma i doda – będzie jadł jeszcze smaczniejszy obiad. Nie umiem przygotować niczego w dwuosobowych ilościach, zatem zupa u mnie bywa na dwa, czasem nawet na trzy dni ale tym razem nic z tego, trzeba gotować od nowa. Do wieczora po zawartości garnka nie było śladu. Kapuśniak na włoskiej kapuście wchodzi u nas do repertuaru zup na stałe. Z uwagi na mięsną, konkretną zawartość uznaję, że to znakomity, sycący obiad jednogarnkowy, w razie draki dokładka załatwi sprawę:) Bardzo jestem ciekawa Waszej opinii, zróbcie, napiszcie!
Zupa z włoskiej kapusty – składniki (na garnek poj. ok. 3- 3.5 l, ok. 6- 8 porcji )
- duża cebula
- dwie marchewki
- dwie pietruszki
- mały kawałek selera
- 2 liście laurowe, trzy kulki ziela angielskiego, trzy kulki czarnego pieprzu, ok. półtorej łyżeczki soli
- 250 g mielonego mięsa (wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub drobiowego – do wyboru)
- nieco mniej niż pół szklanki ryżu
- ok. 2 szklanki pokrojonej w niegrube kawałki (ok. 1x1cm) włoskiej kapusty ( uda się też ze zwykłą, białą, zwłaszcza młodą)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 250 ml domowego przecieru lub mała puszka pomidorów
- 1/4 łyżeczki cukru
- siekana natka pietruszki lub koperku
Zupa z włoskiej kapusty – przepis
Cebulę drobno pokroić. Na dno garnka wlać ok. 2 łyżki oleju, rozgrzać i wrzucić cebulę. Dodać obraną, pokrojoną w kawałki marchewkę, pietruszkę i seler, przesunąć na bok. Wrzucić mielone mięso i smażyć rozgniatając kawałki by się nie zbryliło. Dodać sól, pieprz , liść laurowy i ziele. Wszystko zalać ok. 2 l wody, przykryć , zagotować.
Ryż przepłukać zimną wodą. Po ok. 10 minutach gotowania wsypać go do zupy. Po kolejnych 10 minutach dodać posiekaną kapustę i koncentrat pomidorowy lub rozgniecione pomidory. Zagotować i trzymać na małym ogniu kolejne 8-10 minut. Kapusta powinna zmięknąć ale pozostać chrupiąca. Wyjąć warzywa. Zupę ewentualnie doprawić solą i pieprzem, już na talerzach posypać zieleniną.
Dodaję przepis do ulubionych 🙂 Jeszcze takiej zupy nie gotowałam!
Apetycznie wygląda. Poszukuję nowych przepisów, więc chętnie spróbuję. Mieszkam we Włoszech i może uda mi się znaleźć kapustę włoską :).
Uwielbiamy gołąbki, więc to jest danie idealne dla nas 😀
Zupa bardzo zachęcająca 🙂
Co znaczy wyjąć warzywa? Przecież są pokrojone i wymieszane z mięsem…
Pokrojone na duże kawałki. Jeśli Ci nie przeszkadzają – nie wyjmuj.
Zrobiłam z kaszą była pyszna.
Zupa przepyszna zrobiłam jej bardzo duzo z myślą że zostanie i na jutro… (Nie)stety wszystko zostało przez moją familie zjedzone. Zupe polecam i dziękuję za przepis
Pyszna, właśnie robię drugi raz. ? Żałuję że dopiero na to trafiłam. Jestem ogromnym fanem gołąbków. Okazuje się że te “gołąbki w płynie” potrzebują tylko 15 minut roboty! Na stałe trafiają do mojego menu. Mniam!
Prawda, że super? 🙂