Zupa z włoskiej kapusty

Zupa z włoskiej kapusty przypadnie do gustu wielbicielom gołąbków. Te same składniki – mielone, wieprzowe mięso, włoska kapusta, ryż i pomidory. Jest szybka w przygotowaniu, nie wymaga długiego gotowania wywaru, choć jeśli ktoś przezornie zamroził sobie rosół lub po prostu ma i doda – będzie jadł jeszcze smaczniejszy obiad. Nie umiem przygotować niczego w dwuosobowych ilościach, zatem zupa u mnie bywa na dwa, czasem nawet na trzy dni ale tym razem nic z tego, trzeba gotować od nowa. Do wieczora po zawartości garnka nie było śladu. Kapuśniak na włoskiej kapuście wchodzi u nas do repertuaru zup na stałe.  Z uwagi na mięsną, konkretną zawartość uznaję, że to znakomity, sycący obiad jednogarnkowy, w razie draki dokładka załatwi sprawę:)  Bardzo jestem ciekawa Waszej opinii, zróbcie, napiszcie!

Zupa z włoskiej kapusty – składniki (na garnek poj. ok. 3- 3.5 l, ok. 6- 8 porcji )

  • duża cebula
  • dwie marchewki
  • dwie pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 2 liście laurowe, trzy kulki ziela angielskiego, trzy kulki czarnego pieprzu, ok. półtorej łyżeczki soli
  • 250 g mielonego mięsa (wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub drobiowego – do wyboru)
  • nieco mniej niż pół szklanki ryżu
  • ok. 2 szklanki pokrojonej w niegrube kawałki (ok. 1x1cm) włoskiej kapusty ( uda się też ze zwykłą, białą, zwłaszcza młodą)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 250 ml domowego przecieru lub mała puszka pomidorów
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • siekana natka pietruszki lub koperku

Zupa z włoskiej kapusty – przepis

Cebulę drobno pokroić. Na dno garnka wlać ok. 2 łyżki oleju, rozgrzać i wrzucić cebulę. Dodać obraną, pokrojoną w kawałki marchewkę, pietruszkę i seler, przesunąć na bok. Wrzucić mielone mięso i smażyć rozgniatając kawałki by się nie zbryliło. Dodać sól, pieprz , liść  laurowy i ziele. Wszystko zalać ok. 2 l wody, przykryć , zagotować.
Ryż przepłukać zimną wodą. Po ok. 10 minutach gotowania wsypać go do zupy. Po kolejnych 10 minutach dodać posiekaną kapustę i koncentrat pomidorowy lub rozgniecione pomidory. Zagotować i trzymać na małym ogniu kolejne 8-10 minut. Kapusta powinna zmięknąć ale pozostać chrupiąca. Wyjąć warzywa.  Zupę ewentualnie doprawić solą i pieprzem, już na talerzach posypać zieleniną.

zupa z włoskiej kapusty

 



  1. Avatea
    16 lutego, 2018, 10:42 am

    Dodaję przepis do ulubionych 🙂 Jeszcze takiej zupy nie gotowałam!

  2. sabina
    17 lutego, 2018, 6:51 am

    Apetycznie wygląda. Poszukuję nowych przepisów, więc chętnie spróbuję. Mieszkam we Włoszech i może uda mi się znaleźć kapustę włoską :).

  3. Candy Pandas
    17 lutego, 2018, 10:05 am

    Uwielbiamy gołąbki, więc to jest danie idealne dla nas 😀

  4. Iwona
    17 lutego, 2018, 8:08 pm

    Zupa bardzo zachęcająca 🙂

  5. Asia
    19 lutego, 2018, 6:21 pm

    Co znaczy wyjąć warzywa? Przecież są pokrojone i wymieszane z mięsem…

    1. Beata Królikiewicz
      19 lutego, 2018, 8:28 pm

      Pokrojone na duże kawałki. Jeśli Ci nie przeszkadzają – nie wyjmuj.

  6. renata
    21 lutego, 2018, 1:17 pm

    Zrobiłam z kaszą była pyszna.

  7. Marta
    28 czerwca, 2018, 6:13 pm

    Zupa przepyszna zrobiłam jej bardzo duzo z myślą że zostanie i na jutro… (Nie)stety wszystko zostało przez moją familie zjedzone. Zupe polecam i dziękuję za przepis

  8. Mirka
    6 maja, 2020, 8:17 pm

    Pyszna, właśnie robię drugi raz. ? Żałuję że dopiero na to trafiłam. Jestem ogromnym fanem gołąbków. Okazuje się że te „gołąbki w płynie” potrzebują tylko 15 minut roboty! Na stałe trafiają do mojego menu. Mniam!

    1. Beata Królikiewicz
      6 maja, 2020, 8:54 pm

      Prawda, że super? 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)