Zupa z włoskiej kapusty

Zupa z włoskiej kapusty przypadnie do gustu wielbicielom gołąbków. Te same składniki – mielone, wieprzowe mięso, włoska kapusta, ryż i pomidory. Jest szybka w przygotowaniu, nie wymaga długiego gotowania wywaru, choć jeśli ktoś przezornie zamroził sobie rosół lub po prostu ma i doda – będzie jadł jeszcze smaczniejszy obiad. Nie umiem przygotować niczego w dwuosobowych ilościach, zatem zupa u mnie bywa na dwa, czasem nawet na trzy dni ale tym razem nic z tego, trzeba gotować od nowa. Do wieczora po zawartości garnka nie było śladu. Kapuśniak na włoskiej kapuście wchodzi u nas do repertuaru zup na stałe.  Z uwagi na mięsną, konkretną zawartość uznaję, że to znakomity, sycący obiad jednogarnkowy, w razie draki dokładka załatwi sprawę:)  Bardzo jestem ciekawa Waszej opinii, zróbcie, napiszcie!

Zupa z włoskiej kapusty – składniki (na garnek poj. ok. 3- 3.5 l, ok. 6- 8 porcji )

  • duża cebula
  • dwie marchewki
  • dwie pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 2 liście laurowe, trzy kulki ziela angielskiego, trzy kulki czarnego pieprzu, ok. półtorej łyżeczki soli
  • 250 g mielonego mięsa (wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub drobiowego – do wyboru)
  • nieco mniej niż pół szklanki ryżu
  • ok. 2 szklanki pokrojonej w niegrube kawałki (ok. 1x1cm) włoskiej kapusty ( uda się też ze zwykłą, białą, zwłaszcza młodą)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 250 ml domowego przecieru lub mała puszka pomidorów
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • siekana natka pietruszki lub koperku

Zupa z włoskiej kapusty – przepis

Cebulę drobno pokroić. Na dno garnka wlać ok. 2 łyżki oleju, rozgrzać i wrzucić cebulę. Dodać obraną, pokrojoną w kawałki marchewkę, pietruszkę i seler, przesunąć na bok. Wrzucić mielone mięso i smażyć rozgniatając kawałki by się nie zbryliło. Dodać sól, pieprz , liść  laurowy i ziele. Wszystko zalać ok. 2 l wody, przykryć , zagotować.
Ryż przepłukać zimną wodą. Po ok. 10 minutach gotowania wsypać go do zupy. Po kolejnych 10 minutach dodać posiekaną kapustę i koncentrat pomidorowy lub rozgniecione pomidory. Zagotować i trzymać na małym ogniu kolejne 8-10 minut. Kapusta powinna zmięknąć ale pozostać chrupiąca. Wyjąć warzywa.  Zupę ewentualnie doprawić solą i pieprzem, już na talerzach posypać zieleniną.

zupa z włoskiej kapusty

 



  1. Avatea
    16 lutego, 2018, 10:42 am

    Dodaję przepis do ulubionych 🙂 Jeszcze takiej zupy nie gotowałam!

  2. sabina
    17 lutego, 2018, 6:51 am

    Apetycznie wygląda. Poszukuję nowych przepisów, więc chętnie spróbuję. Mieszkam we Włoszech i może uda mi się znaleźć kapustę włoską :).

  3. Candy Pandas
    17 lutego, 2018, 10:05 am

    Uwielbiamy gołąbki, więc to jest danie idealne dla nas 😀

  4. Iwona
    17 lutego, 2018, 8:08 pm

    Zupa bardzo zachęcająca 🙂

  5. Asia
    19 lutego, 2018, 6:21 pm

    Co znaczy wyjąć warzywa? Przecież są pokrojone i wymieszane z mięsem…

    1. Beata Królikiewicz
      19 lutego, 2018, 8:28 pm

      Pokrojone na duże kawałki. Jeśli Ci nie przeszkadzają – nie wyjmuj.

  6. renata
    21 lutego, 2018, 1:17 pm

    Zrobiłam z kaszą była pyszna.

  7. Marta
    28 czerwca, 2018, 6:13 pm

    Zupa przepyszna zrobiłam jej bardzo duzo z myślą że zostanie i na jutro… (Nie)stety wszystko zostało przez moją familie zjedzone. Zupe polecam i dziękuję za przepis

  8. Mirka
    6 maja, 2020, 8:17 pm

    Pyszna, właśnie robię drugi raz. ? Żałuję że dopiero na to trafiłam. Jestem ogromnym fanem gołąbków. Okazuje się że te „gołąbki w płynie” potrzebują tylko 15 minut roboty! Na stałe trafiają do mojego menu. Mniam!

    1. Beata Królikiewicz
      6 maja, 2020, 8:54 pm

      Prawda, że super? 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)