Sernik z bezą i ananasem

Sernik z bezą i ananasem, który sprawdza się zawsze i wszędzie, na przyjęciach dla przyjaciół, uroczystościach rodzinnych i w zwyczajne weekendy dla domowników. Do upieczenia w piątkowy lub sobotni wieczór. Albo w tygodniu kiedy dokucza cokolwiek.
Większość serników (koniecznie zajrzyj do zakładki serniki) przygotowuje się w podobny sposób i poradzi sobie z nimi każdy, kto umie zmieszać mikserem ser z jajkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Są pewne szczególne przypadki, gdzie przepis podaje, że jajka ubija się z cukrem, podobnie jak w biszkopcie. Żadna to jednak szczególna przecież trudność – zobacz przepis na sernik puszysty.
Jeśli upiecze się sernik pierwszy raz, za drugim można już myśleć o kombinacji dodatków, zamieniać spody na jasny – ciemny, na wierzchu z polewą, z lukrem, owocami, makiem, chia, dynią, wiórkami kokosowymi, orzechami – zasada zwykle jest taka sama.
Sernik z bezą i ananasem, ze względu na dużą zawartość masła może być przygotowany nawet ze zwykłego sera  mielonego z dyskontu, zawierającego  niewielką ilość tłuszczu. W przypadku serów solidniejszych, gęstych, ścisłych, tych które trudno rozmieszać łyżką, w tym przepisie wskazane jest zmiksowanie ich z dodatkową  połową  szklanki mleka dla rozluźnienia konsystencji, w przeciwnym wypadku sernik będzie bardzo zwarty.

Jeśli chcemy upiec sernik bez glutenu, należy zastąpić tartą bułkę użytą na ekspandowany amarantus lub inne bezglutenowe nasiona czy pokruszone, bezglutenowe herbatniki. Można też całkowicie ominąć spód i dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Sernik z bezą i ananasem – składniki (na formę 22- 23 cm) :

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego, białego sera (może być gotowy, zmielony tzw. wiaderkowy)
  • 200 g masła ( 82%tłuszczu)
  • 200 g cukru pudru
  • 4 żółtka (białka zachować do bezy)
  • 2 całe jajka
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej lub dwa budynie śmietankowe
  • łyżka cukru waniliowego
  • ew. pół szklanki ( 125 ml) lub nieco więcej mleka, jeśli ser jest zwarty i suchy
  • puszka ananasa w syropie (400-500g)

na bezę:

  • 4 białka
  • 4 czubate łyżki cukru pudru

łyżka masła i 3 łyżki tartej bułki do wysypania tortownicy

Sernik z bezą i ananasem – przepis

Spód formy wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 160 stopni.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, jednolitą masę. Dodawać po łyżce, dwie sera i miksować dalej do połączenia składników. Wmiksować żółtka, całe jajka, cukier waniliowy oraz skrobię ziemniaczaną oraz ewentualnie – mleko.
Masę wlać do formy, na wierzchu ułożyć odsączone z zalewy, pokrojone na centymetrowe kawałki ananasa.
Z pozostawionych wcześniej białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru pudru i ubijać aż piana będzie lśniąca. Wyłożyć ją po łyżce na masę serową z ananasem. Nie należy wygładzać jej zbytnio, niech zostanie zwichrowana.
Wstawić sernik do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 140 stopni, luźno przykryć sernik arkuszem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia i piec ciasto jeszcze godzinę piętnaście minut.
Ostudzić ciasto w lekko uchylonym piekarniku a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

sernik z bezą i ananasem

sernik

 



  1. Magdalena
    14 stycznia, 2018, 10:47 am

    tej kombinacji jeszcze nie próbowałam, mniam 🙂

  2. Iwona
    4 sierpnia, 2019, 10:21 am

    Skorzystałam z wieli Pani przepisów i są wspaniałe. Niestety ten zupełnie mi nie wyszedł (jako jedny do tej pory). Ciasto było surowe – nie upiekło się poprostu. Zastosowałam się ściśle do przepisu więc zupełnie nie wiem w czym problem. W tortownicy o wymiarach podanych przez Panią ciasto było bardzo wysokie więc moim zdaniem spokojnie można zastosować większą tortownicę. Po weekendzie podejście numer dwa do tego ciasta 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      4 sierpnia, 2019, 6:01 pm

      Proszę zwiększyć temperaturę o 10 stopni – najpierw 170, nawet 180 stopni a potem 150 – 160. Różnice między piekarnikami w trzymaniu temperatury są znaczne. Czy sernik został wstawiony do lodówki? Serniki po upieczeniu dość długo tężeją, najlepiej zostawić je w chłodzie na kilkanaście godzin. Wydaje mi się mało prawdopodobne,że był surowy, nawet jeśli temperatura była nieco niższa, może nie stężał.

  3. Iwona
    5 sierpnia, 2019, 10:33 am

    Bardzo dziękuję za wszystkie porady – na pewno z nich skorzystam 🙂 Sernik wygląda tak apetycznie, że się nie poddam – i mam nadzieję, że tym razem mi wyjdzie. O zwiększeniu temperatury zupełnie nie pomyślałam. Wstawiłam do go lodówki na sporą część dnia, ale fakt jest taki, że nie od razu po ostygnięciu 🙁

    1. Beata Królikiewicz
      6 sierpnia, 2019, 5:26 am

      Dawaj znak jak poszło:) Patrz na bezę podczas pieczenia, gdyby mocno się rumieniła już w środku czasu pieczenia, na wierzch rzuć luźny arkusz papieru do pieczenia.

  4. Iwona
    12 sierpnia, 2019, 10:02 pm

    TYm razem wyszedł 🙂 przepyszny i genialny 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      14 sierpnia, 2019, 8:48 am

      Bardzo się cieszę:)

  5. Joanna
    23 grudnia, 2019, 11:41 am

    Czy sernik zyska na puszystości jeśli ubiję białka z 2 jaj które maja być dodane w całości?

    1. Beata Królikiewicz
      23 grudnia, 2019, 3:27 pm

      Lepiej nie, urośnie i opadnie.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)