Ciasteczka warszawskie
Ciasteczka warszawskie – dwa małe, kruche krążki ciasta pokryte cienką warstwą chrupkiej bezy, przełożone kremem budyniowym lub marmoladą i obtoczone na brzegach siekanymi orzechami lub kokosowymi wiórkami. Mistrzostwo smaku i delikatności. Przygotowanie ciasteczek to zabawa dla cierpliwych. Cienką warstwę bezy trzeba nałożyć na każdy kruchy krążek przy pomocy pędzelka lub łyżeczki. Jeśli ktoś lubi taką zabawę będzie miał dużo frajdy. Ja – miałam. Malakser zagniótł mi ciasto w pięć minut, zostawiłam je na noc w lodówce, wieczorem przygotowałam też budyniowy krem. Miałam obawy czy ciasteczka utrzymają formę, przy składaniu rozjeżdżały się nieco ale krem stężał i efekt końcowy bardzo mi się podoba.
Zabawę w ciasteczka warszawskie na karnawałowe integracje rodzinne – polecam:)
Ciasteczka warszawskie – składniki (na ok. 30 -35 sztuk):
- 200 g schłodzonego masła
- 250 g mąki pszennej
- 2 żółtka
beza:
- 1 białko
- 100 g cukru pudru
krem:
- szklanka mleka ( 250 ml)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
krem można zastąpić marmoladą – nie polecam zastępować dżemem, ma zbyt luźną konsystencję
zmielone lub siekane drobno orzechy, migdały lub wiórki kokosowe, ekspandowany amarantus lub inne nasiona- do obtoczenia ciastek
Ciasteczka warszawskie – przepis
Masło posiekać na kawałki. Składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę, ręcznie lub przy pomocy malaksera. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo twarde, dodać łyżeczkę lub dwie lodowatej wody. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut lub dłużej. Jeśli pozostawiamy ciasto na dłuższy okres trzeba pamiętać by wyjąć je wcześniej z lodówki by nieco zmiękło przed wałkowaniem.
Rozwałkować na podsypanym mąką blacie lub stolnicy na grubość ok. 3 mm. Przy pomocy kieliszka lub foremki o średnicy ok. 3,5 – 4 cm wykrawać kółka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 160 stopni.
Białko ubić z cukrem do połączenia składników. Używając pędzelka lub łyżeczki pokryć warstwą bezy każdy krążek ciasta na blaszce.
Wstawić formę do piekarnika na środkową półkę, funkcja góra – dół. Zwykle wychodzi więcej niż jedna blaszka ciastek, należy piec każdą pojedynczo. Piec ciastka ok. 15 minut. Ostudzić.
Krem
Połowę mleka wymieszać z mąkami, pozostałą część zagotować z cukrem. Kiedy mleko zawrze, wlać zawiesinę z mąki i energicznie mieszać gotując na małym ogniu. Masa zgęstnieje. Odstawić aż CAŁKOWICIE ostygnie. Można przyspieszyć studzenie wstawiając garnek do miski z zimną wodą.
Masło pokroić w kostkę, utrzeć łopatkami miksera i dodawać po łyżce budyniu. Miksować do całkowitego połączenia masy w jednolity krem.
Na krążek ciastka z bezą nakładać warstwę kremu, przykryć drugim krążkiem, bezy na zewnątrz. Przy pomocy noża cienką warstwą kremu przesmarować brzeg ciastek. Obtaczać w siekanych orzechach lub kokosowych wiórkach.
Cudowne ciasteczka i urocze zdjęcia 🙂
dziękulski 🙂
Super sprawa!
Pyszne ciacha! Domowe rządzą 🙂
Bardzo apetyczne, czy ciasto jest bez cukru?
Tak, ciasto tak,beza jest bardzo słodka i krem też. Zrób tak pierwszy raz a za drugim zdecydujesz, czy warto do ciasta dodać cukru.
Nie znałam ich, wyglądają pysznie 🙂
Wyglądają pysznie. Jak długo można je przechowywać?
Dłuuuugo. Beza utrzymuje świeżość ciastka. Jeśli z marmoladą – kilka tygodni. Z kremem – koło półtora tygodnia.
Ale bym zjadła…ślinka leci;-)
Są świetne !
Jadłam podobne ciasteczka o tej nazwie w Jwoniczu Zdroju,były nieziemsko pyszne ,z marmoladką i tą cieniutką warstewką bezową.Wypróbuję przepis ,bo tęsknię za tamtymi ciasteczkami,dziękuję :}