ciasteczka warszawskie

Ciasteczka warszawskie

Ciasteczka warszawskie – dwa małe, kruche krążki ciasta pokryte cienką warstwą chrupkiej bezy, przełożone kremem budyniowym lub marmoladą i obtoczone na brzegach siekanymi orzechami lub kokosowymi wiórkami. Mistrzostwo smaku i delikatności. Przygotowanie ciasteczek to zabawa dla cierpliwych. Cienką warstwę bezy trzeba nałożyć na każdy kruchy krążek przy pomocy pędzelka lub łyżeczki. Jeśli ktoś lubi taką zabawę będzie miał dużo frajdy. Ja – miałam. Malakser zagniótł mi ciasto w pięć minut, zostawiłam je na noc w lodówce, wieczorem przygotowałam też budyniowy krem. Miałam obawy czy ciasteczka utrzymają formę, przy składaniu rozjeżdżały się nieco ale krem stężał i efekt końcowy bardzo mi się podoba.

Zabawę w ciasteczka warszawskie na karnawałowe integracje rodzinne – polecam:)

Ciasteczka warszawskie – składniki (na ok. 30 -35 sztuk):

  • 200 g schłodzonego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka

beza:

  • 1 białko
  • 100 g cukru pudru

krem:

  • szklanka mleka ( 250 ml)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła

krem można zastąpić marmoladą – nie polecam zastępować dżemem, ma zbyt luźną konsystencję

zmielone lub siekane drobno orzechy, migdały lub wiórki kokosowe, ekspandowany amarantus lub inne nasiona- do obtoczenia ciastek

Ciasteczka warszawskie – przepis

Masło posiekać na kawałki. Składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę, ręcznie lub przy pomocy malaksera. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo twarde, dodać łyżeczkę lub dwie lodowatej wody. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut lub dłużej. Jeśli pozostawiamy ciasto na dłuższy okres trzeba pamiętać by wyjąć je wcześniej z lodówki by nieco zmiękło przed wałkowaniem.
Rozwałkować na podsypanym mąką blacie lub stolnicy na grubość ok. 3 mm. Przy pomocy kieliszka lub foremki o średnicy ok. 3,5 – 4 cm wykrawać kółka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 160 stopni.
Białko ubić z cukrem do połączenia składników. Używając pędzelka lub łyżeczki pokryć warstwą bezy każdy krążek ciasta na blaszce.

ciasteczka warszawskie ciasteczka warszawskie

 

 

 

 

 

Wstawić formę do piekarnika na środkową półkę, funkcja góra – dół. Zwykle wychodzi więcej niż jedna blaszka ciastek, należy piec każdą pojedynczo. Piec ciastka ok. 15 minut. Ostudzić.

Krem
Połowę mleka wymieszać z mąkami, pozostałą część zagotować z cukrem. Kiedy mleko zawrze, wlać zawiesinę z mąki i energicznie mieszać gotując na małym ogniu. Masa zgęstnieje. Odstawić aż CAŁKOWICIE ostygnie. Można przyspieszyć studzenie wstawiając garnek do miski z zimną wodą.
Masło pokroić w kostkę, utrzeć łopatkami miksera i dodawać po łyżce budyniu. Miksować do całkowitego połączenia masy w jednolity krem.

Na krążek ciastka z bezą nakładać warstwę kremu, przykryć drugim krążkiem, bezy na zewnątrz. Przy pomocy noża cienką warstwą kremu przesmarować brzeg ciastek. Obtaczać w siekanych orzechach lub kokosowych wiórkach.

ciasteczka warszawskie



  1. AGATA
    18 stycznia, 2018, 9:23 am

    Cudowne ciasteczka i urocze zdjęcia 🙂

    1. Opalanka
      18 stycznia, 2018, 9:43 am

      dziękulski 🙂

  2. Lukasz
    18 stycznia, 2018, 9:45 am

    Super sprawa!

  3. Kulinarne Wyskoki
    18 stycznia, 2018, 8:08 pm

    Pyszne ciacha! Domowe rządzą 🙂

  4. Renata
    18 stycznia, 2018, 10:55 pm

    Bardzo apetyczne, czy ciasto jest bez cukru?

    1. Beata Królikiewicz
      22 stycznia, 2018, 5:43 pm

      Tak, ciasto tak,beza jest bardzo słodka i krem też. Zrób tak pierwszy raz a za drugim zdecydujesz, czy warto do ciasta dodać cukru.

  5. Lena
    19 stycznia, 2018, 8:29 am

    Nie znałam ich, wyglądają pysznie 🙂

  6. Monika
    20 stycznia, 2018, 8:58 pm

    Wyglądają pysznie. Jak długo można je przechowywać?

    1. Beata Królikiewicz
      22 stycznia, 2018, 5:36 pm

      Dłuuuugo. Beza utrzymuje świeżość ciastka. Jeśli z marmoladą – kilka tygodni. Z kremem – koło półtora tygodnia.

  7. Marzena
    1 lutego, 2018, 12:26 pm

    Ale bym zjadła…ślinka leci;-)

  8. AZgotuj Anita
    6 lutego, 2018, 10:13 am

    Są świetne !

  9. Danka
    24 marca, 2018, 10:02 pm

    Jadłam podobne ciasteczka o tej nazwie w Jwoniczu Zdroju,były nieziemsko pyszne ,z marmoladką i tą cieniutką warstewką bezową.Wypróbuję przepis ,bo tęsknię za tamtymi ciasteczkami,dziękuję :}

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)