ciasteczka warszawskie

Ciasteczka warszawskie

Ciasteczka warszawskie – dwa małe, kruche krążki ciasta pokryte cienką warstwą chrupkiej bezy, przełożone kremem budyniowym lub marmoladą i obtoczone na brzegach siekanymi orzechami lub kokosowymi wiórkami. Mistrzostwo smaku i delikatności. Przygotowanie ciasteczek to zabawa dla cierpliwych. Cienką warstwę bezy trzeba nałożyć na każdy kruchy krążek przy pomocy pędzelka lub łyżeczki. Jeśli ktoś lubi taką zabawę będzie miał dużo frajdy. Ja – miałam. Malakser zagniótł mi ciasto w pięć minut, zostawiłam je na noc w lodówce, wieczorem przygotowałam też budyniowy krem. Miałam obawy czy ciasteczka utrzymają formę, przy składaniu rozjeżdżały się nieco ale krem stężał i efekt końcowy bardzo mi się podoba.

Zabawę w ciasteczka warszawskie na karnawałowe integracje rodzinne – polecam:)

Ciasteczka warszawskie – składniki (na ok. 30 -35 sztuk):

  • 200 g schłodzonego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka

beza:

  • 1 białko
  • 100 g cukru pudru

krem:

  • szklanka mleka ( 250 ml)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła

krem można zastąpić marmoladą – nie polecam zastępować dżemem, ma zbyt luźną konsystencję

zmielone lub siekane drobno orzechy, migdały lub wiórki kokosowe, ekspandowany amarantus lub inne nasiona- do obtoczenia ciastek

Ciasteczka warszawskie – przepis

Masło posiekać na kawałki. Składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę, ręcznie lub przy pomocy malaksera. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo twarde, dodać łyżeczkę lub dwie lodowatej wody. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut lub dłużej. Jeśli pozostawiamy ciasto na dłuższy okres trzeba pamiętać by wyjąć je wcześniej z lodówki by nieco zmiękło przed wałkowaniem.
Rozwałkować na podsypanym mąką blacie lub stolnicy na grubość ok. 3 mm. Przy pomocy kieliszka lub foremki o średnicy ok. 3,5 – 4 cm wykrawać kółka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 160 stopni.
Białko ubić z cukrem do połączenia składników. Używając pędzelka lub łyżeczki pokryć warstwą bezy każdy krążek ciasta na blaszce.

ciasteczka warszawskie ciasteczka warszawskie

 

 

 

 

 

Wstawić formę do piekarnika na środkową półkę, funkcja góra – dół. Zwykle wychodzi więcej niż jedna blaszka ciastek, należy piec każdą pojedynczo. Piec ciastka ok. 15 minut. Ostudzić.

Krem
Połowę mleka wymieszać z mąkami, pozostałą część zagotować z cukrem. Kiedy mleko zawrze, wlać zawiesinę z mąki i energicznie mieszać gotując na małym ogniu. Masa zgęstnieje. Odstawić aż CAŁKOWICIE ostygnie. Można przyspieszyć studzenie wstawiając garnek do miski z zimną wodą.
Masło pokroić w kostkę, utrzeć łopatkami miksera i dodawać po łyżce budyniu. Miksować do całkowitego połączenia masy w jednolity krem.

Na krążek ciastka z bezą nakładać warstwę kremu, przykryć drugim krążkiem, bezy na zewnątrz. Przy pomocy noża cienką warstwą kremu przesmarować brzeg ciastek. Obtaczać w siekanych orzechach lub kokosowych wiórkach.

ciasteczka warszawskie



  1. AGATA
    18 stycznia, 2018, 9:23 am

    Cudowne ciasteczka i urocze zdjęcia 🙂

    1. Opalanka
      18 stycznia, 2018, 9:43 am

      dziękulski 🙂

  2. Lukasz
    18 stycznia, 2018, 9:45 am

    Super sprawa!

  3. Kulinarne Wyskoki
    18 stycznia, 2018, 8:08 pm

    Pyszne ciacha! Domowe rządzą 🙂

  4. Renata
    18 stycznia, 2018, 10:55 pm

    Bardzo apetyczne, czy ciasto jest bez cukru?

    1. Beata Królikiewicz
      22 stycznia, 2018, 5:43 pm

      Tak, ciasto tak,beza jest bardzo słodka i krem też. Zrób tak pierwszy raz a za drugim zdecydujesz, czy warto do ciasta dodać cukru.

  5. Lena
    19 stycznia, 2018, 8:29 am

    Nie znałam ich, wyglądają pysznie 🙂

  6. Monika
    20 stycznia, 2018, 8:58 pm

    Wyglądają pysznie. Jak długo można je przechowywać?

    1. Beata Królikiewicz
      22 stycznia, 2018, 5:36 pm

      Dłuuuugo. Beza utrzymuje świeżość ciastka. Jeśli z marmoladą – kilka tygodni. Z kremem – koło półtora tygodnia.

  7. Marzena
    1 lutego, 2018, 12:26 pm

    Ale bym zjadła…ślinka leci;-)

  8. AZgotuj Anita
    6 lutego, 2018, 10:13 am

    Są świetne !

  9. Danka
    24 marca, 2018, 10:02 pm

    Jadłam podobne ciasteczka o tej nazwie w Jwoniczu Zdroju,były nieziemsko pyszne ,z marmoladką i tą cieniutką warstewką bezową.Wypróbuję przepis ,bo tęsknię za tamtymi ciasteczkami,dziękuję :}

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)