Najlepszy sernik na jogurtach z brzoskwiniową pianką
Najlepszy sernik na jogurtach, dobrze, by byłe te z rodzaju greckiego, gęstych choć zwykły naturalny jogurt też się nada. Miękki, czekoladowy, ostatnio mój ulubiony spód jest łatwy do przygotowania i nie sprawia kłopotów przy krojeniu. W przypadku kruchych spodów do serników nie jest to takie oczywiste. Z tego powodu często piekę serniki bez spodniej warstwy. A tu – jest smacznie i dekoracyjnie.
Wierzchnią warstwę deseru stanowi mus brzoskwiniowy. Do jego wykonania można użyć dowolnych owoców z puszki lub w sezonie – świeżych. Współpracy z żelatyną odmówi tylko świeży ananas i kiwi, choć i na nie jest sposób, zalanie ich wrzątkiem niszczy enzymy które nie lubią się z galaretką.
Najlepszy sernik na jogurtach nada się na nadchodzące święta, sylwestra, przyjęcia karnawałowe czy zwyczajnie , do niedzielnej kawy. Gdyby ktoś miał mniejszą/większą niż ja formę do pieczenia -w prawej kolumnie bloga jest przeliczarka, łatwo można zmodyfikować ilości składników w przepisie.
Najlepszy sernik na jogurtach – składniki (na formę ok. 22 cm):
na spód:
- 80 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 duże jajka ( 3 małe)
- 4 łyżki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
na masę sernikową
- 800 ml jogurtu greckiego/ bałkańskiego
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego (najlepiej bez cukru, z cukrem należy zmniejszyć o dwie łyżki ilość z przepisu)
- 1/4 szklanki oleju ( ok. 80 ml)
na mus brzoskwiniowy
- puszka ( 400 ml brzoskwiń)
- 2 łyżki żelatyny
Mus można zastąpić tężejącą galaretką przyrządzoną z mniejszej niż na opakowaniu ilości wody, zwykle 400ml.
200 ml ubitej , osłodzonej łyżeczką cukru, słodkiej śmietanki do dekoracji – niekoniecznie
Najlepszy sernik na jogurtach – przepis
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 160 stopni.
Masło, cukier i kakao włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić do temperatury pokojowej ( można wstawić rondelek do zimnej wody).
Dodać jajka, wymieszać z masą, wsypać mąkę z proszkiem i mieszać do połączenia składników. Powstałe ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15 minut, masa powinna być ścięta. Piekarnika nie wyłączać.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić w większej misce z połową cukru i cukrem waniliowym na jasną pianę. Dodać jogurt, mąkę i olej, wymieszać na wolnych obrotach miksera lub łyżką.
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce pozostałego cukru. Ubijać aż piana będzie lśniąca.
Pianę wmieszać lekko i POWOLI łyżką do masy z jogurtem.
Masę przelać na podpieczony spód.
Na spodzie piekarnika ustawić naczynie ( garnek, żaroodporne lub formę do pieczenia) z ok. 1 l wrzątku.
Ciasto ustawić na środkowej półce – kratce grillowej z piekarnika ( jeśli nie mamy – trudno, może być zwykła półka).
Piec 60 minut. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Brzoskwinie zblendować na mus. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku ( ok. 1/4 szklanki), wymieszać. Do żelatyny dodać dwie łyżki musu, wymieszać. Całość wlać do zmiksowanych owoców, wymieszać. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Kiedy masa zacznie się lekko ścinać przelać do formy z całkowicie wystudzonym ciastem. Odstawić do lodówki do stężenia. Okroić brzegi ciasta ostrym nożem, odpiąć obręcz tortownicy.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
uwielbiam takie lżejsze wersje ciast 🙂 wspaniały sernik 🙂
Bardzo podoba mi się przepis na ten sernik bez sera. Na pewno wypróbuję:)
Piękne zdjęcia, a sernik na pewno pyszny!
Pyszny, dziękulski:)
Super sernik! Goście również byli zachwyceni 🙂